ODS má už jenom tři jména, kdo bude primátorem

Kateřina Eliášová
2. 9. 2010 6:00
Ve hře o primátora zůstávají Boris Šťastný, Rudolf Blažek a Bohuslav Svoboda
Magistrát hlavního města Prahy.
Magistrát hlavního města Prahy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Hledání ODS, kdo by se měl postavit do čela stranické kandidátky v pražských volbách a usilovat o místo primátora, se dostalo do užšího finále.

Ve čtvrtek se sice představí poslední ze sedmi osobností, z nichž ODS začala během prázdnin svého lídra vybírat, ale je zřejmé, že už nyní se v podstatě rozhoduje mezi třemi jmény.

Aktuálně.cz z řady rozhovorů mezi politiky z vedení ODS, z vedení pražské organizce a pozorovateli či lobbisty pražské politické scény zjistilo, že v posledním výběru jsou šéf pražské ODS Boris Šťastný a lékař Bohuslav Svoboda, zcela bez šancí není ani dosavadní náměstek primátora Rudolf Blažek .

"Centrála na jednání výkonné rady jasně podpořila docenta Svobodu a Borise Šťastného. Pro Rudolfa Blažka je část pražské organizace," popsalo pondělní diskuzi na výkonné radě hned několik jejich členů.

Po dnešním týdnu je také jasné, že nominace lídra se zrychluje a přijde mnohem dříve, než 28. září, jak bylo původně naplánovano. Získané informace vedou k odhadu, že nebude žádným překvapením, pokud se jméno dozvíme už příští týden.

Najděte AntiBéma

Všechna jména do jisté míry splňují požadavek, který po zpackaných sněmovních volbách (ODS poprvé v hlavním městě nevyhrála) formulovalo stranické vedení. Totiž aby byl novým lídrem pro komunální volby byl nějaký "AntiBém".

Tedy osobnost, která je opakem dosluhujícího primátora Pavla Béma, jehož veřejnost spojuje se skandály na pražském magistrátu a tím pádem i se zmíněnou historickou porážkou.

Potíž je v tom, že AntiBéma si každá z vlivných skupin v ODS představuje jinak.

Pro Petra Nečase je to renomovaný lékař Svoboda, šéf pražské ODS Štastný a náměstek Blažek zase patří k různým křídlům uvnitř ODS. A až bude konečné rozhodnutí o lídrovi dělat pražská regionální rada, mají v ní oba "své" delegáty.

Blažek sází na to, že se před rokem postavil do čela opozice vůči Bémovi, Šťastný zase na to, že se neušpinil magistrátními průšvihy.

Kalousek propadá

Ostatní jména ze septetu primátorských adeptů nemají proti zmíněné trojici velkou šanci.

Jménem Jana Kalouska bylo širší vedení strany podle informací Aktuálně.cz na pondělní výkonné radě rozladěno.

"Pokud má Petr Nečas podpořit pražského lídra, nemůže stát například vedle někoho, kdo v tisku prohlašuje, že je ochoten podporovat jakoukoliv pravicovou stranu, tedy i TOP 09," uvedl politik z vedení ODS.

A nomince exbrankáře a hokejového manažera Petra Břízy zůstalo stejně jako pražského radního Pavla Klegy a starosty Prahy 12 Petra Hány u vedení bez komentáře.

Můžeme též přeložit: bez zájmu. 

Politolog: Antibémem je Svoboda

To, co se jedněm jeví jako absolutní bezradnost, může být podle politologa Jana Kubáčka neotřelý způsob výběru politika, který má pražské ODS obhájit její pozici v hlavním městě a zlepšit její renomé.

"Pražská ODS si testuje vnímání všech sedmi tváří u veřejnosti, zjišťuje, jak na ně budou jednotlivé společnenské skupiny, ale i média, reagovat, která zaujme. Teprve pak jednoho vyberou," odhaduje Kubáček.

Z jeho pohledu je to právě lékař Svoboda, kdo splňuje jasně vyřčenou "antibémovskou" podmínku. "Docent Svoboda se dokáže vymezit věkově, vystupováním, solidností. Není provokativní a sebestředný, muž s motýlkem a neotřelých gest, podobný v něčem Karlu Schwarzenbergovi," soudí Kubáček.

Jasno může být příští týden

Pražská ODS sice oznámila, že jméno kandidáta na primátora oznámí až koncem září, vedení ODS ovšem tlačí na dřívější termín.

Už tento týden na jednání výkonné rady zazněl jasný požadavek, aby Praha výběr urychlila. Během příštího týdne by se pak měla odehrát schůzka grémia občanských demokratů s vedením pražské organizace.

Tento pátek ODS v Praze oficiálně zahajuje kampaň, v pondělí představí kompletní volební program. Předseda ODS v Praze Boris Šťastný mluví o tom, že prezentace programu před představením hlavního lídra je součástí taktiky, jak přilákat voliče k vizím ODS v hlavním městě.

Proč AntiBém?

Centrála má obavu z další porážky, i proto sází na "AntiBéma". "Komunální volby nejsou jen o Praze, ale Praha je do jisté míry symbolická a prohra tady může být vnímána jako prohra celé ODS," uvedl výše zmiňovaný člen grémia.

Zástupci pražské ODS, se kterými Aktuálně.cz vedlo řadu rozhovorů, připustili, že výběr budoucího lídra podcenili a měli začít mnohem dříve, než po zpackaných volbách.

"Bylo zřejmé, že politický potenciál Pavla Béma se v Praze postupně vyčerpává, a to přes všechno dobré, co tu udělal. Ale nebylo jednoduché (a správné) vyměnit jednu velice výraznou figuru obratem za jinou, proto onen výběr sedmi kandidátů," obhajuje pražskou ODS 1. Bémům magistrátní náměstek Blažek.

"Životnost jedince v politice je do jisté míry omezena, což se teď stalo právě Pavlovi Bémovi," potvrzuje nový šéf pražské ODS Boris Šťastný fakt, že se současným primátorem a jeho stylem se už nepočítá. "Neřekl bych, že hrajeme antibémovskou notu, chceme stranu prostě proměnit," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy