VV chtějí stranické ministry, padnout by mohl Šmerda

Martina Machová Martina Machová
29. 5. 2011 20:27
Peake by mohla být kandidátkou pro spravedlnost, vnitro je podle Johna nereálné
Radek Šmerda - "prozatímní" ministr dopravy.
Radek Šmerda - "prozatímní" ministr dopravy. | Foto: Jan Langer

Hradec Králové - Čtyři ministerstva obsazená straníky, takové jsou požadavky Věcí veřejných před středečním koaličním jednáním.

O místo ve vládě by tak mohl přijít ministr dopravy Radek Šmerda, který vystřídal v čele resortu vlivného véčkaře Víta Bártu. Již v době Bártovy rezignace Šmerda říkal, že svou funkci bere jako dočasnou.

"Je to úředník a nikoli Věci veřejné. Potřebujeme dokázat lidem, že v tomto odvětví jsme udělali toto a nejde to bez stranického ministra," řekl Aktuálně.cz Radek John.

O jménech jeho nástupce či dalších personálních rošádách ve vládě se před středečním jednáním K9 nechtěl bavit.

Před konferencí v rozhovoru pro Aktuálně.cz ovšem řekl, že platí, že Vít Bárta se musí očistit, pak by se mohl na ministerstvo vrátit. "Rozhodně to není proces na týden," dodal.

Podle Johna se pak VV nechystají vznést nároky na další ministerstvo obsazené nestraníkem, tedy vnitro, jemuž šéfuje expolicista Jan Kubice. "V této chvíli je to neprůchodné," přiznal John.

Téma korupce a příslušný resort, který by jim zajišťoval dohled nad naplňováním své vlajkové lodi, si ovšem podle vyjádření stranických špiček hodlají VV vyjednat.

Nové vedení VV.
Nové vedení VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Již v sobotu na konferenci pak Vít Bárta řekl, že VV nesmí zapomínat na koaliční smlouvu, která jim zajišťuje prostor, aby bojovaly s korupcí.

V minulosti se spekulovalo o vládním angažmá současné předsedkyně poslaneckého klubu a Johnově první místopředsedkyně VV Karolíně Peake.

V kuloárech se o ní hovořilo jako o nové ministryni spravedlnosti i jako nástupkyni Radka Johna jako vicepremiérky pro boj s korupcí. Ona sama přiznala, že by účast ve vládě znovu zvážila, pokud by tato nabídka přišla.

Pro její jmenování pak hovoří i skutečnost, že v novém vedení VV není jediný ministr. Šéf resortu školství Josef Dobeš totiž své místo v čele VV neobhájil.

"Nevím, jestli je to dobré. Je to takový úzus," řekla k vládnímu angažmá některého z nových místopředsedů Peake. John již dopředu avizoval, že v "této vládě" nezasedne.

 

Právě se děje

Další zprávy