John před sjezdem: Vedení VV se musí víc emancipovat

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 5. 2011 7:10
Začíná sjezd Věcí veřejných. John tvrdí, že stranu bude řídit oficiální vedení
Musíme se emancipovat!
Musíme se emancipovat! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Staronový předseda Věcí veřejných, nový tým místopředsedů, vyhrnuté rukávy do dalších koaličních jednání. Tak vypadá atmosféra uvnitř poslaneckého klubu VV před sjezdem, který má Johna ve funkci potvrdit.

Ostatní koaliční partneři - tedy ODS a TOP 09 - ale dál kritizují skandály, které se kolem nejmenší vládní strany rozvířily.

Naposledy zveřejněnou nahrávku z porady úzkého vedení VV označil Radek John už dříve za "kecy naší Betsy" a odmítá, že by se rozhodnutí za VV přijímala někde "mimo".

A.cz: Nálepka VV je, že je to firma. I profesor politologie Miroslav Novák shodou okolností v den, kdy si povídáme, prohlásil, že vládní většinu musí tvořit "skutečné strany, ne jakési firmy"...

Odmítám, že by to byla firma. VV mají normální stranickou strukturu jako jiné strany. Takže to beru jako pomluvu. Jiná věc je, že Vít Bárta se snažil do VV roubovat metody firemního řízení, což je nesmysl, to nejde. A nové vedení teď musí dokázat, že VV jsou demokratická strana, žádná firma.

A.cz: Ale základní otázka je, co je fasáda a co je skutečné jádro rozhodování. Když si vezmeme standardní politickou stranu, tak člověk, který v ní ztratí funkci - třeba i ministerskou, není ve vedení strany, tak nemá na rozhodování strany vliv. Ale Vít Bárta bude dál koaliční vyjednavač...

Počkejte, počkejte. Člověk, který zůstal poslancem, má velký vliv na klubu. Ale vedení se bude teď scházet před každým poslaneckým klubem. Vedení se musí více emancipovat a víc naplnit strukturu politické strany.

A.cz: Vedení - bez Víta Bárty, nebo s ním?

Bez Víta Bárty.

Nejsem "rezignovanej a prázdnej"

A.cz: Pojďme ke skandálům kolem VV, konkrétně k té naposledy zveřejněné nahrávce. Vždy odmítáte zpochybňování své role v čele VV a označujete to za novinářské výmysly. Nicméně na té nahrávce byla jakási porada i o krajských volbách - a vy jste tam nebyl!

Nebyla to porada VV, sešla se stará parta, která fungovala v komunální politice. Nikdy nešly závěry jinudy než přes vedení strany. A já jsem byl také pozván, ale měl jsem pracovní závazky. Takže to není tak, že bych o tom nevěděl.

A.cz: Kristýna Kočí na ní říká: Radek je prázdnej a Viktor Paggio na to opáčil: rezignovanej a prázdnej. Jak se vám toto poslouchá?

Kristýna Kočí, která to nahrávala, to tam vnesla.

A.cz: Ale někteří na to reagovali...

A někteří na to naskakují. Moje reakce je jednoduchá: Viktor Paggio není v mém týmu jako místopředseda. Na druhou stranu: když vy nebudete ve vašem kolektivu na mejdanu, kdoví, co o vás říkají.

Odmítám termíny jako "guru"

A.cz: Tvrdíte, že se nikde mimo nepřijímala žádná rozhodnutí. Ani v bytě Víta Bárty, kterému někteří poslanci VV říkají "u řeky"?

Tak já vůbec nevím, že se říká "u řeky"...

A.cz: A není divné, že to nevíte?

(smích) No tak kolik lidí to říká? Ten byt leží vedle vlády, takže je to nejbližší místo, když člověk nechtěl jít do hospody. A jsem přesvědčen, že i členové jiných stran se někdy sejdou v nějakém bytě a řeší nějaké věci. Nicméně tam nikdy nebyly přijaty závěry bez vedení strany. A já odmítám věci jako "velká rada" nebo "guru".

A.cz: Tím narážíte na zveřejněný dokument, ve kterém údajně VV zvažovaly předražování zakázek jako zdroj peněz do stranické pokladny. Vy věříte, že je to podvrh?

Když jsem přišel do VV, tak s tím, že se zastaví korupce a toky ukradených peněz do politických stran. A nikdy nikdo neřekl: počkejte, ale my chceme ze zakázek něco ukrást.

A.cz: Takže věříte, že je to podvrh?

Já nevím. Nevím, jestli kdysi, když přemýšleli jako regionální strana, co a jak budou dělat, tam nepadl někdy takovýhle nesmysl. Ale co já jsem ve straně, nikdy tento nesmysl nepřišel na pořad dne.

A.cz: Ale pokud byste připustil, že se do dokumentu napsalo, že se budou zakázky předražovat o 10 procent...

Jsem přesvědčen, že tohle nikdy takto nepadlo. A jsem přesvědčen, že je ten dokument zmanipulovaný. A Karolína Peake, která měla údajně připomínkovat dokument, mi říkala, že v životě nenapsala takové věty.

Chráníme střední vrstvu, ODS a TOP 09 boháče

A.cz: Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík nedávno prohlásil, že se VV musí přestat chovat jako opozice v koalici...

My si zase myslíme, že se koaliční partneři chovají někdy jako opozice. My jsme strana pro střední vrstvu, kterou tady nikdo neobhajuje. A náš program je ochránit ji. To jsou jen požadavky na kompromisy v reformách.

A.cz: Rozumíte si ale vůbec v koalici, jak reformy nastavit?

My chceme být tou sociální pojistkou. A my zase víme, co chtějí oni: povinný druhý pilíř důchodové reformy. To jsou strany pro podnikatele a bohaté firmy, pro které chtěly výhody.

A.cz: Takže vy chcete, jak tvrdíte, zachraňovat střední vrstvu, zbylé dvě strany podle vás zase výhody pro bohaté podnikatele. Jde vám to dohromady?

Všichni jsme schopni kompromisů, ukázala to důchodová reforma. Ale uvidíme, jak to bude s tou zdravotní.

 

Právě se děje

Další zprávy