Kateřina Klasnová: Jsem permanentně schizofrenní

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 5. 2011 7:20
Rozhovor s Kateřinou Klasnovou na konferenci VV o tom, zda má její strana zůstat ve vládě
Kateřina Klasnová
Kateřina Klasnová | Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - Pokud 13. konference strany Věci veřejné v neděli potvrdí po internetu zvoleného předsedu Radka Johna a poté i jím vybraný tým, stane se Kateřina Klasnová místopředsedkyní VV.

Manželka lídra strany Víta Bárty tvrdí, že VV neměly nikdy do vlády vstoupit, zároveň ale říká, že teď mohou "prosazovat svůj program nejlépe ve vládě".

Prohlašuje to v době, kdy se za tři dny - ve středu - bude rozhodovat o podobě kabinetu Petra Nečase (ODS). VV opakjovaně nabízely podporovat Nečasův kabinet jen z poslaneckých lavic, zbylé dvě koaliční strany to od počátku odmítaly.

V kuloárech "véčkařské" konference se v sobotu mluvilo i o možnosti, že by VV vystoupily z vlády, zůstaly v koalici, ale zároveň si vymínily, že í v rámci této koalice mohou podporovat i návrhy opozice.

Zároveň se oba tábory - v tuto chvíli ODS a TOP 09 na straně jedná a Věci veřejné na straně druhé - podezírají, že reforma zdravotnictví, na které se koaliční jednání v půlce tohoto týdne zadrhlo, je právě tou záminkou, jak by VV mohly opustit vládu.

A.cz: Jak odhadujete situaci po nadcházející středě: VV spíše ve vládě, nebo mimo ni?

Klasnová: To je otázka do pranice. Jdeme tam s jednoznačnými požadavky, které se nijak nezměnily od dubnového jednání K12 v Kramářově vile. My jediní jsme udělali ústupek a vzdali se resortu vnitra. Osobně si myslím, že jsme udělali chybu. Takže teď ten spěch našich koaličních partnerů na projednání zdravotní reformy, dělané ještě takovým bizarním Julínkovským způsobem nemůžeme akceptovat.

A.cz: A jaké jsou vaše personální požadavky?

Čtyři ministerstva, jak jsme měli v koaliční smlouvě.

A.cz: Je ve hře pořád resort spravedlnosti?

Popravdě nevím, je to na našich vyjednavačích. Chceme důstojné zastoupení ve vládě. Pro mě je varováním prohlášení jednoho našeho partnera - no snad ho můžu rovnou jmenovat, byl to pan Kalousek, že si některé věci zdravotní reformy nějakým způsobem prohlasují i bez nás. Děsí mě, jakým.

A.cz: Pokud vás potvrdí konference, budete místopředsedkyní strany. Radek John už prohlásil, že se vedení musí emancipovat od Víta Bárty, tedy vašeho manžela? Nejste ve schizofrenní pozici?

Jsem ve schizofrenní pozici permanentně, zastírala bych pravdu, kdybych říkala, že ne. Vítka Bártu dál považuju za nesmírně schopného člověka. Na druhou stranu se on sám rozhodl trochu upozadit - nekandidoval na předsedu, není v předsednictvu. Mě nezbývá, než to respektovat.

A.cz: Ano, ale funguje jako hlavní vyjednavač...

Je vyjednavačem na K9, přál si to i Radek John. Je schopný vyjednavač. Vyjednávat s některými ostřílenými matadory není jednoduché. Nevidím nejmenší důvod, proč se ho zbavovat. Ale na druhou stranu musíme být vidět všichni z vedení strany.

A.cz: Vít Bárta tady na konferenci mluvil o tom, že zdravotní reforma je možná záminka, jak vás dostat z vlády, ale koaliční partneři tvrdí totéž: že vy si to možná berete jako záminku, jak z té vlády odejít...

Naprosto to vyvrátím. Měli jsme odejít z vlády, když jsme odešli z vnitra. Přesto jsme ten kompromis udělali. To jsme nevystihli, už je to pryč. Chceme prosazovat program a to můžeme nejlépe z vlády. Takže není to záminka. Naopak cítím ze strany koaličních partnerů zatlačit nás do kouta.

A.cz: A ten nápad: zůstat v koalici, ale opustit vládu a vymínit si právo hlasovat o některých zákonech s opozicí. Je to reálné?

Byla jsem původně zastáncem, abychom vůbec nevstupovali do vlády. Hned se objevilo v médiích, že budeme vydírat. Tak jsme do toho šli.

A.cz: A teď je to opět na stole?

Myslím, že příliš ne, opět vzpomenu na varovná slova pana Kalouska. Bylo by to velmi vachrlaté. Ale mluvím za sebe.

 

Právě se děje

Další zprávy