Premiér pohrozil VV, že kvůli obstrukcím půjdou z vlády

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
27. 5. 2011 12:31
Rozhodující kolo zdravotní reformy přijde příští týden ve středu
Premiér: Buď se dohodneme, nebo...
Premiér: Buď se dohodneme, nebo... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) na středečním koaličním jednání pohrozil Věcem veřejným, že když se vládní trojkoalice neshodne na zdravotní reformě, a to už příští týden, půjdou Věci veřejné z vlády.

Oznámil to ve čtvrtek ráno i grémiu ODS.

Aktuálně.cz informaci potvrdily zdroje přímo z jednání koalice i z grémia ODS.

Důvodem pro premiérovu výhrůžku je středeční vyjednávání o zdravotní reformě, na kterém se koalice už poněkolikáté nebyla s to shodnout na podobě reformy.

Jednání bylo podle všeho bouřlivé a emotivní, v jednu chvíli pak padla pohrůžka, že pokud VV nepodpoří zdravotní reformu, budou zbylé dvě strany hledat podporu u opozice.

"Dochází nám trpělivost"

"Dohoda musí být příští týden," prohlásil už ve středu předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, o požadavku, aby v opačném případě VV odešly z vlády, ale nemluvil.

Dohoda se zadrhla na dvou bodech, které spolu souvisejí: VV odmítly, aby si zubní plomby platili pacienti sami a požadovaly analýzy toho, jak velká je spoluúčast pacienta - tedy toho, co si musí hradit sám - v jiných zemích Evropské unie.

Tento požadavek už ve středu označil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) za zbytečný.

"My trváme na dodržování koaliční smlouvy. Pokud s tím mají VV problém, je to jiná věc. Oni vůbec nezměnili svůj styl, což se ukázalo i ve středu. Pomalu, ale jistě nám dochází trpělivost," přidává se na stranu ODS i TOP 09 ústy šéfa svých poslanců Petra Gazdíka.

Padne vláda kvůli zubním plombám?

"My chápeme, že je zdravotní reforma potřeba, i vyšší spoluúčast - i když si nemyslíme, že vyšší zrovna o 6 procent," říká předsedkyně poslanců VV Karolína Peake. "Ale odmítáme vytrhávat problém plomb bez určení nároku pacienta, a pak nadstandardu," opakuje už středeční stanovisko VV.

Právě ODS a TOP 09 se na reformě ve středu shodla zhruba během půl hodiny, další hodiny pak koalice řešila požadavky Věcí veřejných.

Ze strany zbylých dvou stran pak kromě pohrůžky, že budou muset VV odejít z vlády, údajně zaznělo i to, že se "plomby prohlasují třeba s opozicí".

"Spoluúčast pacientů je u nás pod evropským průměrem," hájí pozici TOP 09 vyjednavač Gazdík.

Právě zdravotnictví je téma, na kterém může ztroskotat současná vládní koalice.

O předčasné volby nikdo nestojí

V tuto chvíli se ale zdá, že ani jedna z vládních stran si nepřeje předčasné volby. ODS má ještě dluhy z minulých voleb, všem vládním stranám navíc klesly volební preference. Na předčasných volbách v krátké době nemá v tuto chvíli zájem ani ČSSD, které zbyly po loňských volbách ještě větší dluhy než ODS.

Ve hře je tak stále varianta vlády ODS a TOP 09, podporovaná Věcmi veřejnými jen z poslaneckých lavic. Tato varianta se dlouhodobě nelíbí ani jedné z větších stran.

"Měly by ještě větší moc než teď," vysvětloval našemu deníku nedávno jeden z ministrů, proč mu varianta "dvojkoalice" nepřipadá dobrá.

VV ovšem tento model několikrát nabízely. Při poslední vládní krizi jim dokonce zástupci zbylých dvou stran zabránili odejít, dokud se nedohodnou na další účasti přímo ve vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy