John pokračuje v čele VV, zastupovat ho bude Peake

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
29. 5. 2011 11:15
Druhý den konference strany Věci veřejné jsme sledovali živě
Radek John bude dál vést VV
Radek John bude dál vést VV | Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - Delegáti královéhradecké konference Věcí veřejných potvrdili ve vedení strany někdejšího novináře Radka Johna.

Svůj hlas mu dalo 169 straníků, 21 jich bylo proti, dva hlasovací lístky byly neplatné.

Ve vedení nejmenší koaliční strany tak pokračuje Karolína Peake, která bude Johnovou první místopředsedkyní a Kateřina Klasnová.

Nováčky pak jsou litvínovský poslanec a starosta Milan Šťovíček, teplický radní Tomáš Jarolím a neúspěšná kandidátka na předsedkyni strany - olomoucká poslankyně Dagmar Navrátilová.

O novém vedení VV delegáti hlasovali tajnou volbou. Rozhodli se tak na základě návrhu obhajujícího lídra Radka Johna. Původně měli o potvrzení volby hlasovat veřejně, takzvanou aklamací.

"Je to sice znevažování internetové volby, ale pojďme nad rámec a hlasujme tajně," uvedl svůj návrh John.

Konference Věcí veřejných v sobotu na uzavřeném jednání prodiskutovala nové stanovy, které omezují vliv internetových "véčkařů", a poté - už otevřeně - vyslechla projev znovu zvoleného předsedy Radka Johna i jím vybraných místopředsedů.

Včera se diskutovalo i o tom, zda mají VV zůstat ve vládě, nebo z ní odejít. V kuloárech zaznívaly i hlasy, že by VV mohly v koalici zůstat, nebýt ve vládě a mít právo hlasovat i s opozicí.

Už tuto středu se totiž bude koalice dohadovat, co s vládou dál. Poslední jednání se zaseklo na reformě zdravotnictví. A přestože premiér Petr Nečas (ODS) minulou středu Věcem veřejným pohrozil, že pokud nenajde koalice shodu za týden, budou muset VV odejít z vlády, Věci veřejné zatím, zdá se, ustupovat nehodlají.

"Možná ve středu už na personálie ani nedojde," naznačil Aktuálně.cz už v sobotu jeden z delegátů volební konference blízký vedení strany.

Sobotní projevy se nesly vesměs v duchu: nesmíme se nechat okopávat, musíme trvat na svém programu, naučit se říkat ne. Pokud se mluvilo o skandálech provázejících VV, pak spíše ve stylu, že jde o "mediální masáž" nebo útoky zevnitř i zvnějšku strany.

Průběh konference VV jsme sledovali online:


Událost

Důležité

Zajímavost

13:20 - Konference VV v Hradci Králové končí. Delegáti jdou na oběd a odjíždí domů. Děkujeme za pozornost.

12:40 - Pokračuje diskuze o chování VV vůči koaličním partnerům. Zaznívají hlasy jako rychle opustit vládu a přejít do opozice. "Přinese to hlasy v příštích volbách," apelují delegáti na nové vedení.

11:15 - Předseda volební komise Ivan Hron oznamuje výsledky tajné volby. Johnův tým získal 169 hlasů, 21 delegátů bylo proti. "Tajná volba? My nemáme volbu, my nejsme sekta," řekl po svém zvolení staronový předseda.

10:56 - Zatímco volební komise sčítá hlasy o novém vedení, VV spustily doplňovací volby do rozhodší komise.

10:41 - Delegáti těsně rozhodli, že volba bude tajná. Pro Johnův návrh hlasovalo 99 straníků, 83 bylo proti, 4 se zdrželi.

10:33 - Radek John navrhuje, aby se potvrzovalo nové vedení tajně. Podle stanov totiž tato volba má proběhnout aklamací. "Je to sice znevažování internetové volby, ale pojďme nad rámec a hlasujme tajně," uvedl.

10:13 - Dnem bude provázet dosluhující místopředsedkyně VV Lenka Andrýsová a pravděpodobný nový místopředseda a severočeský poslanec Milan Šťovíček. Prvním bodem je revize usnesení ideové konference, jež proběhla loni v prosinci v Praze. Slovo má Radek John. Delegáti si v současnosti vyzvedávají volební lístky. Potvrzovat dnes budou nejen nové vedení, ale i volba rozhodčí komise, tedy odvolacího orgánu strany.

10:05 - Začal druhý den volební konference VV.

Online ze soboty: Sobotní dění na klíčovém sjezdu VV slovo od slova ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy