Vládu drží nejen přeběhlíci, ale také byznys

Petr Holub
26. 6. 2008 18:15
Letos už sněmovnu čeká jen několik důležitých zákonů
Premiér Topolánek si může po tomto týdnu připadat jako sněmovní vítěz
Premiér Topolánek si může po tomto týdnu připadat jako sněmovní vítěz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Politické poměry se vrací k normálu, strany si vzpomněly na společné zájmy.

Ve středu schválili poslanci víc důležitých zákonů než za dva roky.

Při několikahodinové hlasovací smršti byl přijat definitivně první krok penzijní reformy (více zde), úprava nemocenské (více zde) podle požadavků Ústavního soudu, zákon o policii  (více zde) i zákon o eGovernmentu (více zde).

S výjimkou reformního batohu a rozpočtu na letošní rok sněmovna nic tak důležitého neprojednávala.

Navíc tři z těchto norem schválila, i když proti byla opozice. V současné sněmovně, kde spolu vláda a opozice tiše spolupracují, to byl neobvyklý pohled.

Vláda tak splní část svého programu.

O čem rozhodl Wolf

Nečekaně velký pokrok vládních poslanců umožnil úspěch v bitvě o sněmovnu, která probíhala od začátku června.

V prvních dvou týdnech se koalice musela vyrovnávat s řadou nepříjemností.

Fakta:

Co za půl roku schválila sněmovna

Prosinec 2007 Státní rozpočet
Novela rozpočtových pravidel
Mimořádná dotace 4 miliardy proti povodním Únor 2008 Menší justiční zákony
Úvěr 34 miliard od Evropské investiční banky na dálnice Březen 2008 Odklad povinnosti obcí stavět jen podle územních plánů
Prodej majetku Českých drah státu za 12 miliard
Vyvlastnění pozemků na stavby proti povodním Květen 2008 55leté dluhopisy za 60 miliard Červen 2008 Odchod do důchodu v 65 letech
Nemocenská od září 2008, reakce na Ústavní soud
Zákon o policii
Zákon o eGovernmentu
Zákon o účetnictví státu
Kárná odpovědnost soudců
55leté dluhopisy za 70 miliard

Poznámka: V seznamu jsou zákony schválené ve třetím čtení. Tučně jsou uvedeny zákony, kde hlasovala opozice proti koalici

Nejdříve poslanec ODS Vlastimil Tlustý zablokoval církevní restituce (více zde), potom přestala sněmovna pracovat vinou opoziční obstrukce (více zde). Vláda ji přitom vyvolala sama, když se rozhodla vyhnat opoziční poslance z vedení sněmovních výborů (více zde).

Rozkol v koalici se ještě vyostřil, když lidovci zaútočili na chystanou reformu zdravotnictví (více zde) a když se začal rozpadat klub zelených (více zde).

Opoziční šéf Jiří Paroubek toho využil a navrhl mimořádnou schůzi, která měla jednat o radaru. Na této otázce chtěl prověřit, jestli koalice ještě dokáže postupovat jednotně.

Koalice nakonec ve středu přežila díky poslanci Petru Wolfovi, který opustil klub ČSSD. Čtvrtý přeběhlík kryl vládním poslancům záda při jednání o radaru i všech důležitých zákonech.

Ve sněmovně jako na moři

Jak byl spor mezi vládním a opozičním táborem ostrý, svědčí výroky účastníků, kteří se navzájem obviňovali, že ohrožují demokracii.

"Čelíme nejbrutálnější obstrukci od dob sládkovců," řekl šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Předseda ČSSD Jiří Paroubek mu oponoval: "To jsou úplné bláboly, já si myslím, že pokud někdo útočí na parlamentarismus, tak jsou to oni." Komunistický lídr Vojtěch Filip ho doplnil slovy: "Jde o brutální útok na výsledky voleb."

Pocity poslanců na schůzi shrnul Přemysl Rabas ze Strany zelených: "Je pravda, že ve sněmovně se člověk alespoň částečně podílí jakoby na tvorbě dějin. Ale ty dějiny jsou jako moře, zdálky vypadají monumentálně a zblízka se vám dělá špatně."

Peníze smiřují

Ani ostré spory nakonec nezabránily tomu, aby se u některých zákonů nedohodly strany napříč sněmovnou. Většinou při nich jde o peníze.

Práce poslanců do sněmovně, ilustrační záběr.
Práce poslanců do sněmovně, ilustrační záběr. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zákon o eGovernmentu dává mnohamiliardovou zakázku České poště, další norma podřizuje státní finance podvojnému účetnictví, opozice souhlasila i s vydáním dlouhodobých dluhopisů za 70 miliard korun.

Vládní poslanci to kolegům z ČSSD vrátili, když schválili jejich návrh, aby vinaři nemuseli splácet své dluhy státu.

Poměry vlády se tak po obstrukcích a pokusu rozložit koalici vrátily k normálu.

Půjčovat a stavět

Běžný provoz charakterizuje přehled aktivit sněmovny v posledních šesti měsících.

Ne jedné straně se opozice dvakrát pokusila vládu svrhnout hlasováním o nedůvěře a tím připomínala svou nesmiřitelnost.

Na druhé straně koalice předkládala z důležitějších norem pouze ty zákony, které se týkaly byznysu a se kterými opozice vesměs souhlasila.

Byly schváleny zákony, kterými si Česká republika půjčovala peníze a které usnadňovaly stavět. Do této kategorie patří například novela vodního zákona, která umožní v povodňových oblastech vyvlastnit půdu bez rozhodnutí soudu, anebo odklad platnosti stavebního zákona, který povoluje obcím stavět bez stavebního plánu schváleném zastupitelstvem.

Co dál

Letos se může do programu sněmovny dostat už jen několik významných zákonů.

Nejdůležitější jsou trestní zákoník a rozpočet na příští rok. Spolu se zákonem o základních registrech, který je součástí zavádění eGovernmentu, mají dobrou šanci na schválení, protože s nimi buď souhlasí opozice, anebo na nich závisí přežití vlády.

Ve hře jsou ještě tři méně významné Julínkovy reformní zákony a úprava daní pro příští rok. Nemají však jasnou podporu ani v koalici a u takových norem platilo v posledních šesti měsících pravidlo, že se vůbec nezařadí do programu sněmovny. 

 

Právě se děje

Další zprávy