Chováte se jako Sládek, obvinila ODS sociální demokraty

Kateřina Eliášová
11. 6. 2008 11:44
Jednání sněmovny zůstává zablokované
Někteří levicoví poslanci si přinesli do poslanecké sněmovny na podporu stávky učitelů vlajku Českomoravského odborového svazu školství.
Někteří levicoví poslanci si přinesli do poslanecké sněmovny na podporu stávky učitelů vlajku Českomoravského odborového svazu školství. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna dnes chtěla vyřešit klíčový bod: rozhodnout o novém rozdělení funkcí.

Koalice hodlá posílit své zastoupení ve výborech, opozice je proti.

Jednání se ale "zaseklo", ČSSD si už podruhé vyžádala hodinovou pauzu. Předseda klubu ČSSD Michal Hašek to zdůvodnil tím, že strana chystá strategii, jak koalici tento plán zhatit.

Další hodinu a půl na jednání klubu si vyžádali komunisté.

"Čelíme nejbrutálnější obstrukci ve sněmovně od dob sládkovců," rozčílil se na plénu předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

"Vy eskalujete napětí ve sněmovně a předkládáte návrhy, které vůbec nezdůvodňujete," vrátil mu to poté místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Problém je v tom, že ani jedna strana nemá dostatečnou většinu na prosazení svých zájmů. Koalici při tomto hlasování nechtějí podpořit dvě zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková.

Opozici zase chybí poslanec Evžen Snítilý.

Na pořad dne se tak kvůli těmto obstrukcím nemusejí dostat další body. Poslanci měli přitom rozhodnout například o zrušení poplatků pro novorozence.

Koalice chce zrušit paritní zastoupení v jednotlivých výborech. Svůj plán na obměnu funkcí zdůvodňuje tím, že po odchodu Melčáka a Pohanky z ČSSD už má koalice víc hlasů, než opozice, a to by se mělo ve výborech odrazit.

V souvislostech: Paroubek a Topolánek? Možná se začne jednat

Dosud měly obě strany místa ve výborech přesně napůl, to se má teď ale změnit.

Zelené rebelky jsou proti

Koalice měla ještě nedávno křehkou většinu 101 hlasu. Čím dál častěji se ale stává, že se v jednotlivých stranách koalice objeví poslanci, kteří s koalicí nehlasují.

Ukázalo se to například při hlasování o antidiskriminačním zákonu nebo při církevních restitucích. Křehká většina je ohrožena i teď. Poslankyně Jakubková a Zubová v úterý po jednání klubu oznámily, že takové změny ve sněmovně nepodpoří.

Čtěte více o situaci u zelených: Zelení odmítli křeslo místopředsedy sněmovny

"Nepřijde mi vhodné měnit výsledek voleb, myslím, že přeběhlíci nejsou důvod pro to, abychom to zastoupení měnili. Navíc zeleným to nic nepřináší, nás je šest, nevíme, kam dřív skočit, posilovat ODS tímto způsobem, není vhodné, není to v programu strany zelených," řekla novinářům Jakubková.

Stejný názor zastává i její kolegyně Olga Zubová. Koalici (s dvěma přeběhlíky) tak chybějí cenné dva hlasy. Právě to chtějí její zástupci změnit.

Jedna ze dvou rebelek u zelených - Olga Zubová
Jedna ze dvou rebelek u zelených - Olga Zubová | Foto: Ondřej Besperát

ODS chce jednat

Šéf klubu ODS Petr Tluchoř Aktuálně.cz řekl, že budou chtít s oběma poslankyněmi ještě jednat.

"Budu s nimi chtít jednat a myslím si, že se tam nakonec dohodneme," oznámil i premiér Mirek Topolánek. Podle informací Aktuálně.cz chce ODS jednat s každou poslankyní zvlášť.

Strategii, jak bude chtít koalice vyhrát, ale její zástupci úzkostlivě tají. V úterý se kvůli tomu setkali dokonce předsedové koaličních stran a klubů vyjma zelených.

"Tam jsme se dohadovali na tom, jak postupovat při hlasování," prozradil šéf KDU-ČSL Jiří Čunek. Lidovci podle něj posílení sil ve výborech podpoří.

Křehká většina

Opozice má v tuto chvíli jasných 97 hlasů (ČSSD+ KSČM), 98. patří poslanci Evženu Snítilému. Ten je ale v tuto chvíli z jednání sněmovny omluven.

Koalici by tak k prosazení změn ve výborech stačilo 99 hlasů. Dva hlasy Olgy Zubové a Věry Jakubkové jsou proto rozhodující. Pokud by se totiž obě přiklonily na stranu opozice, koalice nemá šanci své návrhy prosadit.

Jasné je v tuto chvíli jen to, že sněmovna nebude mít šestého místopředsedu, který koalice nabídla zeleným. Právě dvě zelené rebelky v úterý po jednání klubu oznámily, že se jim záměr získat toto křeslo nelíbí a že budou hlasovat proti.

Martin Bursík poté oznámil, že zelení se místa už dopředu vzdají.

Čtěte více:
Koalice vyhlásila opozici válku o funkce ve sněmovně
Topolánek bojuje o sněmovnu. Obětuje i část reforem

 

Právě se děje

Další zprávy