Tři dny nemoci budou od ledna bez mzdy, potvrdil senát

red dom
17. 7. 2008 17:53
Zákonodárci schválili novelu zákona o nemocenské
MInistr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
MInistr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zaměstnanci nebudou od ledna 2009 dostávat za první tři dny nemoci plat. Senát schválil novelu zákona o nemocenském pojištění.

Pro návrh zvedlo ruku 43 z 60 přítomných členů horní parlamentní komory. Proti byli čtyři.

Pokud novelu podepíše prezident, ztratí jediné rozhodnutí Ústavního soudu proti Topolánkovým reformám účinnost.

Šedesát, dvacet a nic

Soudci už v dubnu zrušili ustanovení, podle kterého se nebude platit za první tři dny nemoci. Od července tak nemocní dostávají za první tři dny 60 procent svého vyměřovacího základu, ještě loni přitom měli nárok pouze na čtvrtinu.

Na tuto úroveň se podle novely sníží dávky už po prázdninách.

Dále čtěte: Vláda přechytračila soud: tři dny nemoci budou bez mzdy

Od ledna 2009 ovšem zaměstnanci opět nebudou dostávat nic. Začíná totiž platit nový zákon, jehož paragraf o prvních třech dnech nemoci soudci nezrušili, a ani ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas nehodlá nic měnit.

Ústavnímu soudu vychází norma vstříc pouze symbolicky. Protože soudci kritizovali, že se po zrušení dávek na první tři dny zároveň nesnížilo pojistné, bude sazba pojistného z 1,1 procenta hrubé mzdy snížena o promile. To odpovídá částce, o kterou se výplata nemocenské sníží.

Odstraníme diskriminaci vojáků

Že jejich rozhodnutí může být ignorováno, umožnili soudci sami několika chybami v rozsudku. Vážné je například opomenutí, jehož vinou soud zrušil bezplatné tři dny běžným zaměstnancům, ale nikoliv příslušníkům ozbrojených sil či lidem v karanténě. "To je jasná diskriminace, kterou budeme chtít napravit," uvedl už dříve Nečas.

Ústavní soud tím zároveň podle něho připustil, že v některých případech třídenní období bez dávek ústavu neporušuje. Vláda tedy sněmovně navrhla, aby od září uznala sazbu 25 procent za první tři dny všem pojištěným občanům.

Škromach nesouhlasí

Opozice novelu kritizuje. "Je nesmysl, aby během roku platily tři sazby nemocenské. Neustálé změny budou dražší, než kdyby se za první tři dny platilo šedesát procent až do konce roku. Nebudeme s tím souhlasit," prohlásil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Sociálnědemokratický expert také odmítá právní výklad, podle něhož budou od nového roku automaticky první tři dny bezplatné. "V původní verzi zákona jsme nic takového neschválili," upozornil.

Jeho strana by přistoupila na sazbu 35 procent za první tři dny. Občanům se totiž dávky v lednu 2009 sníží už tím, že se nebudou jako dosud vyplácet za soboty a neděle.

 

Právě se děje

Další zprávy