ČSSD a ODS se shodly na elektronickém byznysu

Petr Holub
25. 6. 2008 21:36
Sněmovna schválila miliardovou zakázku pro Českou poštu
V případě výpadku systému mají zásilky doručovat opět pošťáci - ilustrační foto
V případě výpadku systému mají zásilky doručovat opět pošťáci - ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - "Je to zákon, který znamená revoluci ve veřejné správě," představil ministr vnitra Ivan Langer (ODS) sněmovně zákon o eGovernmentu. Norma totiž umožňuje převést veškerou korespondenci mezi úřady na internet, komunikovat elektronicky se státem mohou i občané, pokud si pořídí virtuální datovou schránku.

Langer poslance přesvědčil, pro zákon hlasovalo ve třetím čtení 148 ze 179 přítomných. Kromě vládních poslanců souhlasila většina sociálních demokratů. Nikdo nebyl proti, pouze devět členů klubu ČSSD a všichni komunisté se zdrželi.

Sněmovna tak téměř jednohlasně schválila zákon, který porušuje evropská pravidla volné soutěže a Evropská komise může Čechům nařídit, aby ho zrušili.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
ODS a ČSSD se spojily. Cíl? Zakázka pro Českou poštu

Do každé vesnice

Zákon, který modernizuje veřejnou správu, přiděluje provoz systému datových schránek státnímu podniku Česká pošta. Softwarové služby přitom v Evropské unii podléhají pravidlům svobodné ekonomické soutěže. Proto je podle evropského práva nezbytné vyhlásit na datové schránky veřejné výběrové řízení.

Paragraf, aby datové schránky a přenos dat mezi úřady zajistila Česká pošta, navrhl sociálnědemokratický poslanec Radko Martínek.

Poslanci s tím souhlasili i přes to, že pošta v softwaru nepodniká a bude muset pro datové schránky najít dodavatele.

"Česká pošta je ideální partner, protože má pobočky v každé malé vesnici," vysvětlil svou motivaci Martínek. Naráží tím na možnost rizika výpadku internetové sítě. V takovém případě by pošťáci mohli internet operativně nahradit a doručovat úřední dokumenty opět na papíře.

S tímto výkladem souhlasí i zástupci ministerstva vnitra.

O ceně zakázky rozhodne ministr

Martínkova novela měla další chybu, protože zaručila České poště monopolní postavení, při kterém státní podnik mohl diktovat ceny. Jde přitom o zakázku, která se pohybuje v řádech miliard korun ročně.

Poslanec se snažil nedostatek napravit tím, že načetl další novelu, podle níž se "odměna za provozování informačního systému datových schránek stanoví podle cenových předpisů." Tím se říká, že maximální cenu stanoví ministerstvo financí, podobně jako u poštovních poplatků, anebo do loňského roku u léků.

Právníci ovšem namítají, že novela je zmatečná. Ministerstvo financí může podle zákona o cenách regulovat jednotlivé poplatky, dosud se ale nestalo, aby určilo cenu jedné velké veřejné zakázky.

Stát přitom musí za provoz systému platit ročním paušálem, není totiž technicky proveditelné, aby pošta účtovala za jednu odeslanou zprávu či za jednu datovou schránku v provozu.

Vláda už jednou musela obdobnou zakázku pro Českou poštu zrušit. Ministr Karel Březina poštu v roce 2000 pověřil, aby zřídila internetovou adresu, na které musí úřady zveřejňovat své zakázky. Po vstupu do Evropské unie musela ještě sociálnědemokratická vláda vyhlásit veřejnou soutěž. 

Společně i na dráze

Zákon o eGovernmentu je už druhým jarním případem, kdy se vládní a opoziční poslanci shodli na zákoně, který reguluje podnikání státních firem.

Stejně jednotně hlasovali v březnu pro novelu zákona o Českých drahách. Tehdy umožnili, aby České dráhy vypsaly bez veřejné soutěže zakázku na lokomotivy a vagóny za deset miliard. Zároveň státní železniční firmu znevýhodnili proti soukromé konkurenci.

Čtěte více: Dráhy dostaly miliardy na vagóny. Tendr vypsat nemusí

České dráhy totiž budou mít na rozdíl od soukromníků povinnost udržovat nádraží, přitom budou konkurentům povinny pronajímat prostory za nízkou cenu.

Na shodě ve veřejných zakázkách tak nic nezměnil ani dramatický červen, kdy vládní poslanci porušili povolební dohody a ovládli všechny sněmovní výbory. Naopak předseda ČSSD Jiří Paroubek vyhlásil vládě nulovou toleranci a ODS obvinil, že zkorumpovala poslance Petra Wolfa.

Zákon o eGovernmentu ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy