První škrt v Julínkově reformě: Poplatky novorozenců

Martina Macková
25. 6. 2008 11:14
Od poplatků budou osvobozeni i dárci orgánů
V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů.
V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů. | Foto: Martin Žucha

Praha - Novorozenci nebudou již brzy platit za lékařskou péči. Hlasy koalice i opozice dnes sněmovna zpečetila změnu zákona v konečném čtení.

Koalice se po dlouhých diskusích rozhodla, že nejprve zruší poplatky u novorozenců. Výjimka platí také pro dárce orgánů v souvislosti s darováním a pro lidi, kterým léčbu nařídí soud. Další výjimky koaliční poslanci plánují prosadit příští rok.

Pro bylo 183 ze 188 poslanců.

Zákon by mohl začít platit už od září, Senát jej pravděpodobně projedná ještě v červenci.

Čtěte také: Poplatky se ruší dárcům a novorozencům, slibuje koalice

Opozice se pokusila změnit zákon tak, aby od poplatků ve zdravotnictví byli osvobozeni také nepracující a invalidní důchodci, děti do 18 let a lidé s malými příjmy.

"Prodělávají na zavedení poplatků, může to mít negativní dopad na jejich zdravotní stav," argumentoval Rath. Opozice chtěla, aby neplatili nejen v nemocnicích a u lékaře, ale ani v lékárnách.

Tento návrh ale nakonec neprošel. "Podpořil jsem koaliční návrh nakonec, protože náš neprošel. Ale je velmi úzký. Alespoň se však podařilo prosadit návrh, aby byly osvobozeny od poplatků všechny novorozené děti, které leží v nemocnici i déle než 28 dní, jak chtěla původně koalice," řekl opoziční poslanec David Rath (ČSSD).

ČSSD už dnes plánuje, že do sněmovny předloží na některé další schůzi svůj návrh znovu. Navíc už v dolní komoře leží další návrh ČSSD na zrušení všech zdravotnických poplatků. "Není všem dnům konec, budeme se snažit některý z našich záměrů prosadit příště," dodal Rath.

Lidovečtí i zelení poslanci mluví o tom, že by se od září mělo jednat o dalším zrušení poplatků. To ale ministr Tomáš Julínek odmítá. "Existuje koaliční dohoda o změnách pro příští rok, ale pro mě je to konečná dohoda a čekám, že se dodrží," řekl dnes Julínek.

Koalice by měla příští rok udělit výjimku pro všechny děti do 6 let a snížit roční poplatkový limit dětem do 15 let na 3 tisíce korun. "Toto je naprosté minimum, ale jsem ráda, že byl zákon schválen," řekla Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Největší sankce? Zrušeno

Poslankyně Šojdrová, která je jednou ze spoluautorek zákona o zrušení poplatků, do kterého koalice promítla svoji dohodu, ale ministra Julínka přesto nepotěšila.

Při změnách svého zákona na koaliční návrh z něj vypustila největší sankci, kterou mohou zdravotní pojišťovny uplatnit vůči lékařům, kteří nebudou vybírat poplatky. Ministerstvo chtělo, aby při opakované penalizaci pojišťovny vypověděly lékařům a zařízením smlouvu.

Ministr Julínek byl překvapen. "Vůbec nevím, jak si to vysvětlit, jak se to mohlo stát. Bylo to dohodnuto, napsáno. Nevím proč a jak se to stalo a nelíbí se mi to," řekl.

"S takovou sankcí jsem nemohla souhlasit. V situaci, ve které jsme, je to příliš radikální a nepřipravené. Pro lékaře a zařízení to může znamenat už při druhé penalizaci jejich zánik. Přitom se terpve učíme žít s poplatky. Nezahrnula jsem to nakonec do návrhu, ale upozornila jsem na to kolegy - poslance z ODS," řekla Šojdrová.

Dále čtěte:
Poslanci zvednou ruce a důchod bude v pětašedesáti
První čísla o rozpočtu 2009. Kalousek chce tvrdě škrtat

 

Právě se děje

Další zprávy