Jakubková a Zubová zůstávají v klubu zelených

Kateřina Eliášová
24. 6. 2008 11:08
Klub dnes bude volit nové vedení
Věra Jakubková a Olga Zubová
Věra Jakubková a Olga Zubová | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rebelující poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková ze Strany zelených se rozhodly, že zatím zůstanou členkami poslaneckého klubu své strany.

Uvedly, že se o svém setrvání radily spolu se straníky.

"Činíme tak i z toho důvodu, že se okolo motivace našeho jednání objevilo mnoho spekulací, nepravd a polopravd," napsaly do společného prohlášení.

Obě političky ale chtějí na dnešním jednání klubu projednat své podmínky, které vedení strany představily minulý týden.

Zůstáváme, i kvůli Wolfovi

Jejich rozhodnutí taky ovlivnila kauza kolem poslance Petra Wolfa. Ten o víkendu oznámil, že odchází jak z klubu ČSSD, tak i ze strany.

 
Doc.Ing. Petr Wolf, CSc.
Doc.Ing. Petr Wolf, CSc. | Foto: cssd.cz
Čtěte vše o odchodu Petra Wolfa: 

Wolf dal vládě radarovou jistotu. Paroubkův tah nevyšel
Poslanec Wolf se mandátu nevzdá, zaútočil na Paroubka
ČSSD ztrácí s poslancem i člena. Wolf stranu opustí
Socialisté ztratili čtvrtého poslance. Odchází jim Wolf

"Nechceme být označeny za poslankyně, které jsou koupeny z ČSSD," uvedly obě političky shodně.

Rebelky rovněž ujistily vedení strany, že nechtějí překvapovat koaliční partnery a chtějí i nadále zůstat v koalici.

"Chceme hlasovat pro koaliční návrhy a v těch hlasováních, kde se neshodneme, která půjdou nad rámec koaliční smlouvy, bychom chtěly diskutovat. Nechceme, aby naše hlasování podléhalo politickým obchodům, jak to vždycky bylo," řekly novinářům.

Bursík: podmínky jsou nesplnitelné

Předseda strany Martin Bursík před jednáním uvedl, že s oběma poslankyněmi bude klub ještě diskutovat o jejich podmínkách. Poslankyně požadují, aby se k usnesení klubu došlo konsensem, nikoliv hlasováním, a že by se měli poslanci řídit usneseními nejvyšších stranických orgánů.

"Některé podmínky jsou nadbytečné, některé jsou nesplnitelné, protože by ohrozily fungování klubu. Klub by se stal nefunkční, nelze přijímat usnesení konsensem, "uvedl Bursík.

Klub by měl dnes ještě zvolit své vedení. Z jeho čela odešla začátkem minulého týdne Kateřina Jacques, následovali ji oba místopředsedové, Olga Zubová a Přemysl Rabas.

Vyhrocené spory

Situace v klubu byla dlouhodobě napjatá. Poslední spor se vyhrotil ve chvíli, kdy zelení oznámili, že chtějí křeslo místopředsedy sněmovny. Obě rebelky odmítly tento požadavek podpořit a pohrozily, že z klubu odejdou.

  • Čtěte více: Zubová: Omezení přístupu na klub byla poslední kapka

Kritizovaly vedení strany, že s nimi dostatečně nekomunikuje, stanovily si 4 podmínky, za kterých jsou ochotny zůstat. Požadovaly například, aby se hlasování poslanců řídilo usneseními nejvyšších stranických orgánů nebo aby se jednání klubu směli účastnit i členové předsednictva a republikové rady.

Kvůli rebelii odstoupila předsedkyně klubu Kateřina Jacques. "Budu ráda, když přispěji ke zklidnění situace. Očekávám, že nás přestanou ty dvě poslankyně kritizovat," řekla Jacques.

 

 

Právě se děje

Další zprávy