Rebelové z ODS: Církve by měly dostat mnohem méně

Martina Macková a Petr Holub
10. 6. 2008 19:20
Stát by neměl platit 270, ale 204 miliard
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů.
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Církevní restituce by se měly přepočítat. Tvrdí to tři poslanci ODS, kteří zablokovali schvalování koaličního zákona o vyrovnání státu s církvemi.

Podle nich se skutečný objem majetku, který byl církvím po roce 1948 zabaven, liší od čísel v zákoně.

"Ze čtyř nezávislých zdrojů jsme zjistili, že zatímco zákon uvádí 181 hektarů lesů a 72 tisíc hektarů zemědělské půdy, skutečné hodnoty jsou nižší. Je to 140 tisíc hektarů lesní půdy a 20 tisíc hektarů zemědělské a 10 tisíc hektarů drobné půdy," uvádí se v prohlášení poslanců.

Čtěte také: Tlustý proti vůli vlády zablokoval církevní restituce

"Tato informace zpochybňuje serióznost vládního návrhu jako celku. Dokazuje, že sněmovnu vláda uvedla v omyl," míní poslanci.

Někteří levicoví poslanci si přinesli do poslanecké sněmovny na podporu stávky učitelů vlajku Českomoravského odborového svazu školství.
Někteří levicoví poslanci si přinesli do poslanecké sněmovny na podporu stávky učitelů vlajku Českomoravského odborového svazu školství. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Poslanci Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel požadují, aby vláda doložila, jak došla k vyčíslení náhrad za zabavený majetek církví. K tomu by podle jejich návrhu měla vzniknout komise, která by se problémem zabývala a do konce letošního roku navrhla řešení. "Komise by měla objasnit všechny tyto skutečnosti," říkají rebelující poslanci.

Podle politiků nové údaje prakticky znamenají, že církve by měly získat namísto 83 miliard korun pouze 62 miliard korun. Tedy o 21 miliard korun méně, což by při dlouhodobém splácení, které stát plánuje na dvacet let s úrokem 4,85 procent, znamenalo rozdíl 66 miliard korun.

Nové počty jsou jen odhady

Expertka ČSSD Kateřina Kalistová ale míní, že politici ODS pracovali s pouhými odhady, kdežto ministerstvo kultury bylo při vyčíslování důslednější.

Tyto výpočty se zakládají na pouhém jediném podkladu z roku 1948. Dokument „Přehled pozemkového majetku v Čechách a na Moravě dle aproximativního odhadu"  sestavilo pod tlakem nastupující totality pražské arcibiskupství 26. února 1948, tedy den po komunistickém převratu," uvedla pro Aktuálně.cz Kalistová.

  • Čtěte dále: Rebelové z ODS: Zákon o církvích vláda nezvládla

Odhad aproximativní je přibližný a uvádí se za celou římskokatolickou církev jako celek. Neopírá se o údaje z pozemkových knih, není jasné, zda je v součtu zahrnut majetek v tzv. národní správě. Vzhledem k tomu nelze odhad nijak ověřit," dodala Kalistová.

Foto: Ludvík Hradilek

"Materiál skutečně vznikl v roce 1949, kdy byly církve pod tlakem komunistů a připustily, že mají méně majetku," říká také ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Se stejnými čísly, jako nyní trojice politiků ODS, před několika lety pracoval i ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD). K zásadnějším krokům však přistoupil až jeho nástupce Vítězslav Jandák a nynější ministr Václav Jehlička.

Poslanci mají na této schůzi rozhodnout, zda budou souhlasit se vznikem komise. Poslanci kolem Vlastimila Tlustého prosadili s pomocí opozice zastavení schvalovacího procesu zákona.

Čtěte také: Rebelové z ODS: Církevní zákon vláda nezvládla

 

Právě se děje

Další zprávy