Vláda chce olympiádu v Praze, schválila garance

pra, brp, eli
9. 1. 2008 17:30
Záruky umožní pořadatelům se o OH ucházet
Jeden z billboardů propagující OH v Praze
Jeden z billboardů propagující OH v Praze | Foto: PRAHA OLYMPIJSKÁ, o.p.s

Praha - Organizátoři olympijských her v Praze splnili důležitou podmínku, aby se mohli ucházet o pořádání her v roce 2016 s vidinou na úspěch. Vláda jim ve středu - navzdory odmítavému postoji lidovců a zelených - poskytla právní záruky.

Premiér Mirek Topolánek zdůraznil, že se v žádném případě nejedná o finanční záruky.

Proti poskytnutým garancím jsou starostové menších měst a obcí, kteří se bojí, že hry poškodí jejich regiony, protože veškeré finance nasměrují do české metropole.

Stejný názor mají i lidovci, kteří garanční prohlášení a příslib vlády nepodpořili. "Pokud by letní olympijské hry byly v Praze, je jasné, že značná část finančních prostředků poputuje právě do Prahy. Tyto peníze ale logicky budou někde chybět a já jsem přesvědčen, že je budou postrádat v menších městech a na venkově," řekl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Pražskému primátorovi Pavlu Bémovi se přesto podařilo garance na premiérovi vymámit. "Jsem rád, že vláda odsouhlasila vládní garance," reagoval dnes Bém v krátké SMS zprávě, více nechtěl komentovat.

Jak jsme hlasovali? Neřekneme!

Mirek Topolánek dnes nechtěl říct, jak ministři hlasovali. Tvrdí, že to nebylo čistě stranické. "Někdo byl pro, jiný se zdržel," uvedl premiér. Jasné je, že proti byli lidovci. Ministr Kalousek prohlásil, že olympiádu si Česká republika nemůže dovolit a že se zavazuje k něčemu, z čeho se už jen těžko utíká.  

"Tím dalším krokem jsou finanční garance, spouští se proces, ze kterého bude stále složitější únik. Myslím, že čestné stanovisko je říct na samém začátku, že to není únosné pro české veřejné rozpočty," řekl Kalousek před jednáním vlády novinářům.

"Kdyby vláda neodsouhlasila takové samozřejmosti, že je u nás možné dodržovat Olympijskou chartu, že sem můžou přijet účastníci olympijských her, já si nedovedu představit, co by si o této zemi mysleli v zahraničí," kontroval ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Zelení se podle všeho zdrželi, mohli hlasovat i proti. "Nikdy neříkáme, jak hlasujeme," vysvětlil Bursík. "Dlouhodobě jsme k pořádání olympiády v Praze velmi kritičtí a skeptičtí. Je to megalomanský projekt a šance, aby tu hry byly, jsou minimální. Navíc Praha potřebuje investovat do jiných věcí a priorit," dodal šéf zelených.

Bém nekomunikoval. Jeho chyba

Topolánek si dnes postěžoval, že komunikace Prahy s vládou byla do této chvíle nulová. Připustil, že to mohlo ovlivnit názor ministrů na poskytnutí právních garancí.

Praha ani nepozvala nikoho ze členů vlády, když oznamovala svůj záměr kandidovat. Od pražského primátora teď bude chtít premiér finanční analýzy a podrobné posudky, nakolik by olympijské hry mohly Českou republiku zadlužit.

Garance vlády jsou i součástí uzchazečského dotazníku

Vládní garance jsou pro snahu Prahy stát se úspěšným uchazečským městem nezbytné, bez nich by šance Prahy byly de facto nulové.

Jak k olympiádě
Autor fotografie: Reuters

Jak k olympiádě

  • do 14. ledna zpracovat dotazník a odeslat na Mezinárodní olympijský výbor
  • do 30. listopadu zaplatit první část kandidátského poplatku (3 mil. korun)
  • květen 2008: výběr finálových kandidátských měst
  • červen 2008: zaplatit zbytek kandidátského poplatku (10,4 mil. korun)
  • listopad 2008: předložit kompletní kandidaturu

"Šance, že bychom se dostali do výběru pořadatelských měst, by se rovnala nule. Bez garance vlády to nejde," přiznal před časem Tomáš Petera, který stojí v čele společnosti Praha olympijská. Ta má přípravu kandidatury Prahy na pořádání OH na starost.

Součástí uchazečského dotazníku je totiž také prohlášení vlády, ve kterém se zavazuje poskytnout pořádání OH právní garance. Mezinárodnímu olympijskému výboru musí být dotazník odeslán nejpozději 14. ledna, tedy už příští pondělí.

Zástupci menších měst a obcí chtějí, aby členové vlády, kteří hlasovali pro garance, poskytli občanům také osobní garance, že ze svého uhradí dluhy, kteří olympiáda státu způsobí.

Kromě právní garance musí vláda posléze přislíbit organizátorům her také finanční garance. Měla by tak učinit do 12. února 2009. Tato podmínka je pro setrvání Prahy na seznamu kandidátských měst klíčová.

Čtěte také:
Bém vyjednal garance pro OH. Slíbil je Topolánek
Praha přiznala: S olympiádou jsme v časové tísni
Průzkum k olympiádě: Většina lidí žádá referendum
Olympijská firma chce po Praze dalších 30 milionů

 

Právě se děje

Další zprávy