Bém vyjednal garance pro OH. Slíbil je Topolánek

Kateřina Eliášová
8. 1. 2008 13:45
Lidovci budou hlasovat proti
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba.
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Primátor Prahy Pavel Bém vyjednal vládní garance pro olympiádu v roce 2016.

Dnes dopoledne se sešel s premiérem Mirkem Topolánkem, který mu je přislíbil. Aktuálně.cz to potvrdila Bémova asistentka Mirka Kreuzerová.

Vládní garance jsou pro snahu Prahy stát se úspěšným uchazečským městem nezbytné, bez nich by šance Prahy byly de facto nulové.

"Šance, že bychom se dostali do výběru pořadatelských měst, by se ale rovnala nule. Bez garance vlády to nejde," přiznal před časem Tomáš Petera, který stojí v čele společnosti Praha olympijská. Ta má přípravu kandidatury Prahy na pořádání OH na starost.

Prohlášení vlády, ve kterém se zavazuje poskytnout právní garance pro pořádání her, je součástí uchazečského dotazníku. Ten musí být Mezinárodnímu olympijskému výboru odeslán nejpozději 14. ledna, tedy už příští pondělí.

Vláda bude jednat o poskytnutí garancí už ve středu, proti se ale s největší pravděpodobností postaví lidovci.

Předsednictvo strany v úterý doporučilo svým zástupcům ve vládě garanční prohlášení a příslib vlády nepodpořit.

"Pokud by letní olympijské hry byly v Praze, je jasné, že značná část finančních prostředků poputuje právě do Prahy. Tyto peníze ale logicky budou někde chybět a já jsem přesvědčen, že je budou postrádat v menších městech a na venkově," řekl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Dodal, že KDU-ČSL nebude nikdy podporovat cokoliv, co by vedlo k rozevírání nůžek mezi regiony či mezi městy a venkovem.

Garance jako bianco šek

V materiálu, který bude vláda ve středu projednávat, a který má Aktuálně.cz k dispozici, se k udělení garancí vyjádřila všechna ministerstva. Kromě ministerstva financí k němu neměl žádný resort připomínky.

Prohlášení vlády

Garanční prohlášení a příslib vlády České republiky v souvislosti s uchazečstvím Hlavního města Prahy a Českého olympijského výboru o pořádání Letních olympijských her

Mirek Topolánek, předseda vlády České republiky ... potvrzuje, že vláda České republiky zaručuje, že v případě udělení pořadatelství Letních olympijských her v roce 2016 Hlavnímu městu Praze:

1)bude respektována Olympijská charta,

2)budou přijata všechna nezbytná opatření k tomu, aby Hlavní město Praha a Český olympijský výbor beze zbytku splnilo své povinnosti,

3)bude všem akreditovaným osobám umožněn volný vstup a pohyb po hostitelské zemi na základě pasu (nebo jiného ekvivalentního úředního dokladu) a identifikační a akreditační karty tak, jak je vymezeno v Olympijské chartě.

"Konstatace uvedená v materiálu, která ujišťuje, že "v žádném případě se nejedná o finanční garanci a ani nezavazuje stát kdykoli v průběhu kandidatury finanční garance poskytnout", je zavádějící a nepravdivá, protože je v příkrém rozporu s požadavky na finanční záruky obsažené v dotazníku požadovaném Mezinárodním olympijským výborem ve fázi následující v kandidátském procesu. Navrhované Garanční prohlášení a příslib vlády České republiky proto považuji za bianco směnku, k jejímuž vydání nemohu připojit svůj souhlas," píše se ve stanovisku Ministerstva financí.

Pražští zelení: nehlasujte pro garance

Zatím není jasné, jak se k vládní garanci postaví zelení. Klub pražských zastupitelů za Stranu zelených vypracoval pro šéfa strany Martina Bursíka stanovisko, ve kterém navrhují garance neposkytnout.

"Je šokující, že (vládě) jsou poskytovány v časové tísni kusé informace o celém záměru," píše se ve stanovisku pražských zelených.

Čtěte v souvislostech

 

Právě se děje

Další zprávy