Průzkum k olympiádě: Většina lidí žádá referendum

Martina Macková
23. 10. 2007 12:57
Průzkum u Factum Invenio si zaplatili starostové
Foto: Ondřej Besperát

Praha/Zlín - Lidé by si přáli sami rozhodnout o tom, zda má Praha pořádat olympiádu, v celonárodním referendu. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky získalo Aktuálně.cz a který udělala agentura Factum Invenio. Průzkum platilo sdružení nezávislých starostů, kteří vystupují proti olympijským hrám.

Pro uspořádání plebiscitu se vyslovilo 62 procent z 965 dotázaných. 28 procent bylo proti, desetina neví. Agentuře odpovídal první týden v říjnu reprezentativní vzorek lidí starších  osmnácti let.

Pro referendum i příznivci kruhů

O tom, že by mělo o pořadatelství Prahy rozhodnout referendum, jsou o něco víc přesvědčeni lidé v regionech - je jich tam 62 procent. V samotné Praze "jen" 59 procent.

"Názor veřejnosti na pořádání referenda o hrách je jednoznačný. I mezi přívrženci olympiády je podpora referenda v této věci nadpoloviční. Myslím, že lidé pochopili potřebu schválení tak velké investice z veřejných zdrojů referendem," komentovala výsledek výzkumu senátorka Jana Juřenčáková.

Sdružení nezávislých starostů, které má v senátu zastoupení v Janě Juřenčákové, požaduje po Praze, aby plebiscit uspořádala. Petici, která se referenda domáhá, předali v pátek magistrátu.

Podívejte se, jakou kampaň spustila firma, která propaguje OH v Praze
(klikněte na fotografie, uvidíte více)

Foto: PRAHA OLYMPIJSKÁ, o.p.s

Jan Tříska

Foto: repro Aktuálně.cz

Václav Vydra

Foto: PRAHA OLYMPIJSKÁ, o.p.s

Helena Zeťová

Foto: repro Aktuálně.cz

Richard Krajčo

Zda petici pražští zastupitelé podpoří a návrh zákona o olympijském referendu postoupí parlamentu, o tom musí pražské zastupitelstvo rozhodnout do 60 dnů.

Jde o peníze

Starostové (Smlouva obcí a měst proti daňové diskriminaci), kteří bojují o peníze pro malé obce a města, se bojí, že olympiáda v Praze by na dlouhá léta znamenala konec veškerým investicím. Nejen těch, které se týkají sportu, ale i dopravy. 

Žádají, aby si hlavní město platilo olympiádu ze svého a samo si také ponechalo případný zisk.

Průzkum potvrzuje, že jejich obavy většina lidí sdílí. Celkem 61 procent dotázaných si myslí, že olympiádu zaplatí i další města a obce, nejen Praha. Opačný názor mělo jen 27 procent. Dvanáct procent tázaných nedokázalo odpovědět.

A co Pražané?

Na dotaz, zda lidé osobně podporují úsilí Prahy o získání pořadatelství olympiády, se v Praze vyslovilo kladně pouze 38 procent dotázaných. Celkem 53 procent odpovědělo "ne".

V regionech by překvapivě pražskou přihlášku o letní hry podepsalo o něco více lidí, celkem 41 procent dotázaných. Nepodporuje ji ale rovná polovina respondentů.

Podle starostů pražský primátor Pavel Bém už několikrát v médiích připustil uspořádání referenda. "Já 100% mohu garantovat, budeme komunikovat s občany, ať už formou místního referenda nebo formou celostátního referenda, já preferují celostátní," řekl na začátku října v televizním pořadu Otázky Václava Moravce.

Starostové se opřeli do Béma poté, co je s peticí podepsanou 1100 Pražany odmítl přijmout a vzkázal jim, ať ji jednoduše odevzdají do podatelny. "Chtěli bychom jej na oplátku pozvat do Vysokého Pole či Suché Lozi, aby diskutoval přímo s občany menších obcí o olympiádě. Určitě se mu dostane jiného přijetí a pohostinnosti," komentoval místostarosta obce Vysoké Pole Stanislav Polčák.

 

Právě se děje

Další zprávy