Vláda chce, aby soud mohl rozpustit nepoctivou firmu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 2. 2011 14:43
Česká republika je už poslední zemí EU, kde nejsou právnické osoby trestně odpovědné
Foto: Jan Langer

Praha - Vláda dala zelenou zákonu, který by zavedl trestní odpovědnost nejen jednotlivců, ale i celých firem. Teď ho posílá parlamentu.

V praxi to znamená, že firmě, která spáchá jakýkoliv trestný čin, by hrozila pokuta, zákaz dotací nebo účasti na veřejných zakázkách. V krajním případě pak zákaz činnosti, propadnutí majetku nebo naprosté zrušení firmy.

Podle českého právního řádu zatím nesou trestní odpovědnost jen jednotliví lidé, nikoliv firmy.

Nyní sice lze stíhat za trestné činy například členy správních rad firem, ale ti se většinou odvolávají na rozhodnutí "kolektivního orgánu".

Postih bude hrozit fyzické osobě i společnosti

  • Soudce Nejvyššího soudu a hlavní autor trestního zákoníku Pavel Šámal už v prosinci vysvětlil, že právnická osoba může být uznána trestně odpovědnou tehdy, pokud korupce či jiná kriminalita směřovala v její prospěch.
  • Postih bude za stejný trestný čin hrozit zároveň fyzické osobě i společnosti, za kterou jednala.
  • Smyslem postihu právnické osoby je podle Šámala mimo jiné to, aby společnosti mohl být odčerpán zisk, který nelegální činností získala.

Ministři chtějí, aby norma obsahovala přesný výčet trestných činů, za které by mohly být firmy odpovědné.

Trestní odpovědnost by se na právnické osoby vztahovala v případě porušení trestního práva vedoucími pracovníky firem či jejich kontrolních orgánů.

Nepoctivé firmě by nepomohlo ani to, kdyby se sama transformovala - trestní odpovědnost by přešla na nástupnické firmy.

Stát, obce a kraje budou ze zákona vyčleněny, například na státní fondy se ale vztahovat budou. "Nebudou moct být ale soudem zrušeny," uvedl po jednání vlády ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Jediní v EU

Česká republika je zatím jedinou zemí Evropské unie, kde nelze firmy trestně stíhat.

"Návrh si v prvé řadě klade za cíl vyřešit tíživou situaci České republiky v rámci Evropské unie, kde narůstá silný tlak na ČR, jež je posledním členským státem EU, který závazek na zakotvení odpovědnosti právnických osob za jednání neplní," přiznává předkládací zpráva ministerstva.

O zákoně už před časem mluvil ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) a označoval ho za protikorupční nástroj.

Nevládní protikorupční organizace Transparency International (TI) souhlasí s tím, že je to důležité opatření proti korupci. Zároveň ale upozorňuje, že dost nástrojů má právní řád už teď.

"Toto by bylo ještě účinnější," říká Radka Pavlišová z TI. "Na druhou stranu nástroje má právní řád i teď, jen chybí vůle to vymáhat."

 

 

Právě se děje

Další zprávy