Zabere vládní plán boje s korupcí? Expert radil online

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
6. 1. 2011 11:50
Hostem Aktuálně.cz byl Radim Bureš z Tranpsarency International

Praha - Po několikadenní mediální přestřelce se vláda ve středu překvapivě hladce shodla na své protikorupční strategii.

Ministři kývli na 53 bodů z původních 58. Dohadovat se budou například ještě o institutu spolupracujícího obviněného či na změně pravidel pro zadávání veřejných zakázek.

Čeští zástupci mezinárodní organizace Transparency International vládu tento týden za postoj ke korupci zkritizovali, vadí jim hlavně postoj kabinetu k případu ministra Drobila. Podstatu kauzy - neprůhledné financování stran - kabinet totiž neřeší.

Jak experti na potírání korupce hodnotí vládní protikorupční strategii? Je dost konkrétní? Nejde víc po soukromí občanů než po tajnostech státu a politických stran? Neskončí pod stolem jako obdobný dokument schválený za vlády Mirka Topolánka?

Na to jste se mohli ptát vedoucího projektů Transparency International Radima Bureše, který na otázky čtenářů Aktuálně.cz odpovídal ve čtvrtek dopoledne.

Vládní plán je ale podle něj jen začátek. "Jakákoli koncepce je vždy jen část řešení problému. Klíčové je odhodlání korupci netolerovat, předcházet korupci v každodenní manažerské činnosti ve veřejné správě a vytvářet společenskou atmosféru, kdy lidé budou ochotni případy korupce oznamovat," řekl Bureš v rozhovoru.

 

Právě se děje

Další zprávy