Johnova protikorupční strategie má zelenou, řekla vláda

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 1. 2011 13:53
Koalice kývla i na možnou beztrestnost korunního svědka, jak chtěly Věci veřejné
Foto: Jan Langer

Praha - Protikorupční balíček z dílny ministra vnitra Radka Johna (VV) definitivně posvětila vláda.

Při středečním jednání kabinetu Petra Nečase (ODS) se tak podařilo doladit posledních pět sporných bodů, kvůli kterým byla začátkem ledna vytvořena pracovní skupina, ve které kromě Johna zasedl šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Johnova strategie určuje podobu boje státu s korupcí do roku 2012.

Vláda kývla i na původně problematicky vnímaný institut takzvaného „spolupracujícího obviněného". Ten, kdo pomůže policii rozkrýt závažný zločin, by podle něj mohl získat beztrestnost.

"Soud sice rozhodne o jeho vině, bude mu však moci přiznat beztrestnost," řekl po zasedání vlády Jiří Pospíšil.

Bude tak moci učinit, pokud se dotyčný nedopustí vraždy, těžkého ublížení na zdraví a pokud jeho provinění bude lehčí než v případě, k jehož objasnění přispěje.

To má umožnit, aby i po takovém pachateli mohli poškození případně v občanském sporu vymáhat své nároky na náhradu.

Do posledních hodin před jednáním vlády panoval mezi ministerstvy spravedlnosti a vnitra rozdílný pohled na to, kdy může stát uvalit daně na majetek získaný na černo.

"Do strategie byl nakonec začleněn postoj, který v této věci zastávalo ministerstvo spravedlnosti," řekl Pospíšil.

Analýza posoudí možnost daňového odčerpávání majetku pravomocně odsouzeného, u kterého odsouzený není schopen prokázat jeho původ. Vnitro chtělo zvážit i možnost sáhnout na černý majetek bez ohledu na předchozí pravomocné odsouzení, tedy ještě před podáním obžaloby

Trojice ministrů do strategie začlenila návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) i všechny požadavky platformy pro veřejné zakázky při Americké obchodní komoře tak, aby se promítly do zákona o veřejných zakázkách.

Ve strategii se tak nebude mluvit o zavedení centrálního elektronického registru účtů. Připravena má být jen analýza všech možností. Podle informací ze zákulisí přípravy normy je možný vznik registru, ve kterém budou čísla účtů a jména jejich majitelů, nebude v něm ale k dispozici výše konta.

Vládní pracovní skupina se také shodla, že na neplatnost smluv mezi orgány samosprávy a třetí osobou nebude moct podat žalobu skupina občanů nebo zastupitelů, jak původně autoři návrhu chtěli. Bude ji ale moci podat státní zastupitelství v rámci takzvané netrestní agendy.

Pospíšil zdůraznil, že takovou úpravu jeho resort zahrne do novely zákona o státních zastupitelství.

Protikorupční strategie připravovaná Johnovým úřadem je neuralgickým místem koaliční spolupráce, VV jejím naplněním podmiňují své setrvání v kabinetu.

Po mediální přestřelce v prvních dnech nového roku mezi ODS a Věcmi veřejnými vláda strategii obsahující víc než pět desítek úkolů přijala 5. ledna. John tehdy řekl, že obecná shoda panuje i na pěti zbývajících bodech, je ale třeba je formulačně doladit. K tomu došlo na dnešním jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy