John: Vláda by měla zveřejňovat, jak kdo hlasoval

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 11. 2010 16:30
Věci veřejné vytáhl do boje za svá staronová volební témata
Boj s korupcí - předvolební téma VV
Boj s korupcí - předvolební téma VV | Foto: Petr Protivánek

Praha - Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) vytáhl do boje za protikorupční opatření - a snaží se je protlačit i na jednání koalice.

"My se - a to je zajímavé - neshodujeme tu s jedním, tu s druhým," prohlašuje John. "Občas nám něco nepodporuje TOP, občas nám něco nepodporuje ODS. Ale teď zjistíme, jak silný odpor je. Ty pozice se mění i v průběhu týdnů."

VV se snaží oživit protikorupční opatření, která mají ODS, TOP 09 a VV v koaliční smlouvě. "Ale některé návrhy jdou i nad rámec koaliční smlouvy," dodává John.

VV se zjevně snaží, aby jim jejich velké téma - boj proti korupci - nevyfoukli koaliční partneři.

Průhlednější vládu

Jedním z opatření, které VV tlačí a které jde nad rámec smlouvy koaličních stran, je návrh, aby vláda musela zveřejňovat, jak který ministr hlasoval v případě, že půjde o velké peníze.

"Už v záři jsme odevzdali na vládu novelu jednacího řádu vlády, kde je návrh zveřejňovat jmenovité hlasování ministrů při hlasování o nakládání s majetkem, veřejných zakázkách či grantech," říká ministr John a stěžuje si: "Dosud nebylo zařazeno na program vlády."

I to si teď chce s partnery vysvětlit na koaličním jednání.

Dosud vláda podle jednacího řádu vždy rozhoduje "ve sboru", veřejnost se tedy dozví, kolik minstrů bylo pro a kolik proti, ale ne, jak který hlasoval.

I firmy by měly být trestně odpovědné

Další téma, které VV chtějí probrat na koaliční úrovni, je zavedení trestní odpovědnosti firem. Podle českého práva jsou dosud trestně odpovědní jen jednotlivci.

"Je třeba najít shodu s některými koaličními partnery," řekl k tomu John a vzápětí ukázal na ODS: "Teď nemluvím o TOP 09, se kterou shodu, myslím, máme."

"Pan ministr mě trochu překvapuje," řekl k tomu Aktuálně.cz ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). "Já to mám připravené, souhlasím s tím, budu vládě doporučovat, aby se k tomu přiklonila."

Radek John navíc hrozí, že vláda musí jednat rychle: "Jinak se nevyhneme vyhlášení za zemi podporující korupci."

"Tak to pan ministr trochu přestřeluje," reaguje Pospíšil. "Česká republika je sice dlouhodobě kritizovaná za to, že tento zákon nemá, většina zemí EU ho má, to je pravda, ale nemají to všechny."

Zda koalice nakonec zákon skutečně předloží, není jisté. "Teď to bude o rozhodnutí koaličních lídrů, protože tento zákon vláda v programovém prohlášení nemá," upozorňuje ministr spravedlnosti.

Zabavovat ukradené

Že zákon není samospasitelný, ukazuje další Johnovo téma: zabavování výnosů trestné činnosti. Sám říká, že současné zákony jsou dobré a zabavování umožňují, policie to ale nezvládá.

"Legislativa je dobrá, bohužel nefunguje v praxi, policie si ji neosvojila," prohlašuje ministr.

Řečí čísel: v roce 2007 policie zajistila majetek jen v hodnotě 700 tisíc korun, o rok později to byla miliarda a 300 tisíc, v roce 2009 miliarda korun a v první půlce letoška necelá půlmiliarda.

Je to jen zlomek toho, na co si pachatelé přišli, přiznává John: "V současné době se daří zajistit - ani nevím, jestli to číslo mám říct - tři procenta z celkové škody trestné činnosti."

Kdo bude lídr boje proti korupci?

Téma protikorupčních opatření se teď ostatně snaží uchopit všechny tři strany "vlády boje proti korupci", jak si kabinet Petra Nečase také říká.

Věci veřejné do toho ovšem jdou s největší mediální razancí - "boj proti korupci" byl totiž jejich velkým tahákem ve sněmovních volbách.

Teď po prohraných podzimních volbách do Senátu a obecních zastupitelstev se netají tím, že musejí přijít s novými nebo staronovými tématy, která veřejnost zajímají. Boj s korupcí je jedním z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy