V ODS sílí rozkol kvůli církevním restitucím

Kateřina Eliášová
20. 5. 2008 17:35
Rebelové chtějí pád vlády, řekl Tluchoř
Rebelující poslance Vlastimil Tlustý
Rebelující poslance Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ani dnešní jednání poslaneckého klubu ODS nepřineslo posun v kauze přerušeného jednání o církevních restitucích.

ODS se snažila přesvědčit rebely ze svých řad, aby zákon dál neblokovali a pustili jej do druhého čtení. V pondělí je k témuž vyzvala i výkonná rada ODS.

Poslanci kolem Vlastimila Tlustého ale jejich výzvy nevyslyšeli.

"Atmosféra byla v určitých momentech vypjatá. Já bych byl rád, aby s námi ti ministři Jehlička a Gandalovič jednali a doplnili důvodovou zprávu provázející zákon tak, jak požadujeme," řekl novinářům po jednání klubu Juraj Raninec, jeden ze tří rebelů.

Vlastimil Tlustý si naopak jednání pochvaloval. "Za racionální názor považuji to, že je ochota jednat," nechal se slyšet Tlustý.

Jan Schwippel
Jan Schwippel | Foto: ODS
Čtěte více o posledním dění:
ODS vzkázala rebelům: Neblokujte zákon o církvích!

Chtějí rozbít koalici

Šéf poslanců za ODS Petr Tluchoř dnes potvrdil, že předsednictvo klubu bude chtít s rebely dále jednat. Naznačil nicméně, že jim nejde ani tak o doplnění důvodové zprávy, jako o pád vlády a nástup kabinetu Jiřího Paroubka.

"Vidím tu většinu, která názor prosazuje. Je to ČSSD, KSČM a tato naše trojice," uvedl Tluchoř.

"Zazněla obvinění, že chceme rozbít koalici," potvrdil jeho slova Jan Schwippel, taky rebel, který prosadil "zaparkování" zákona v prvním čtení. "Není tomu tak, my jen chceme, aby byl splněn náš požadavek. Chceme vědět, jak vláda došla k číslu 83 miliard a doufáme, že nám předloží rozšířenou důvodovou zprávu k zákonu," dodal.

Sněmovna se k projednávání zákona vrátí začátkem června. Raninec nevyloučil, že pokud vláda nesplní požadavek na doplnění zákona, budou opět hlasovat pro jeho odklad.

 

Právě se děje

Další zprávy