ODS vzkázala rebelům: Neblokujte zákon o církvích!

Kateřina Eliášová
19. 5. 2008 18:50
Vzkaz posílá vedení lidem kolem Tlustého
Vzkaz posílá vedení lidem kolem Vlastimila Tlustého (na snímku).
Vzkaz posílá vedení lidem kolem Vlastimila Tlustého (na snímku). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výkonná rada ODS v pondělí vyzvala skupinu kolem rebelujícího poslance Vlastimila Tlustého, aby přestala blokovat projednávání zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi.

Podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře je výkonná rada znepokojena, jak v případě tohoto zákona rebelové hlasují.

Skupina kolem Tlustého projednávání zákona zablokovala: Žádá zpřesnění důvodové zprávy. Zákon tak technicky zůstává v tzv. prvním čtení. Jednat by se o něm mělo na příští schůzi, která začíná 3. června.

"Výkonná rada je znepokojena zprávou, že sněmovna vinou hlasování některých poslanců ODS nepropustila do druhého čtení zákon o vyrovnání státu s církvemi. Konstatuje, že zákon považuje za klíčový," stojí v usnesení.

O postoji rebelů by se mělo mluvit i na klubu ODS, který zasedá v úterý dopoledne.

Podpoříme, ale....

Juraj Raninec, jeden z těch, kteří žádají dopracování zákona, Aktuálně.cz řekl, že chce pro zákon hlasovat. Trvá ale na tom, aby ministři Petr Gandalovič a Václav Jehlička doplnili důvodnou zprávu provázející zákon. Chtějí vědět, jak vláda došla k částce 83 miliard, kterou má stát církvím vyplatit.

Rebelové ODS kolem Vlastimila Tlustého. Jan Klas (vlevo) a Juraj Raninec (zcela vpravo).
Rebelové ODS kolem Vlastimila Tlustého. Jan Klas (vlevo) a Juraj Raninec (zcela vpravo). | Foto: Ludvík Hradilek
Rebelové z ODS: Zákon o církvích vláda nezvládla
Vzpurní poslanci ODS: Nejsme rebelové bez příčiny

"To dnešní usnesení výkonné rady se dá vyložit i jinak. Výzva, aby poslanci zákon neblokovali se dá chápat i jako výzva k doplnění té důvodové zprávy. Pokud by se tak totiž stalo, nemáme důvod zákon dál blokovat," řekl Aktuálně.cz Raninec.

Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel se měli během úterka setkat s kardinálem Miloslavem Vlkem. Důvodem schůzky měl být právní zákon o církvích. Setkání se ale nakonec neuskuteční kvůli zdravotnímu stavu hlavy české církve.

Tluchoř si stěžoval

Znepokojení nad postojem poslanců Schwippela a Ranince vyjádřil Petr Tluchoř v dopisech, které rozeslal regionálním sdružením ODS, za které byli poslanci zvoleni.

Zatímco Oblastní rada v Berouně postoj Jana Schwippela podpořilo, liberecká ODS poslanci Juraji Ranincovi vyčinila a vyzvala ho, ať pro zákon zvedne na příštím jednání sněmovny ruku.

 

Právě se děje

Další zprávy