Vláda znovu neuspěla. Církve se odkládají na červen

Kateřina Eliášová, Martina Macková
6. 5. 2008 16:30
Rebelie poslance Tlustého má stále úspěch
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vláda už podruhé neuspěla ve sněmovně s pokusem dostat do dalšího kola projednávání zákona o vyrovnání s církvemi.

Poslanci dnes zamítli, aby se o církevních restitucích hlasovalo. Na program jednání se tak problematický zákon dostane pravděpodobně až na příštím jednání sněmovny, které začne 2. června.

Koaliční plán vyrovnat se církvemi opět zastavili hlavně poslanci ODS, kteří proti zájmům vlastní strany hlasovali s opozicí.

Už minulý týden tři lidé z ODS v čele s poslancem Vlastimilem Tlustým pomohli prosadit, aby se projednávání zákona přerušilo. Dnes se připojili další dva. 

Ještě před tímto rozhodnutím oznámila ČSSD, že se obrátí na Ústavní soud, pokud zákon ve sněmovně uspěje. Šéf opozice Jiří Paroubek tvrdí, že je zákon protiústavní - stát podle něj nedoložil, že vrací skutečný majetek, který byl církvi po roce 1948 zabaven.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
ČSSD znovu hrozí ústavním soudem. Kvůli církvím

Nervozita ve vládě houstne

Další neúspěch a zejména postoj pěti poslanců nejsilnější vládní strany přinesl napětí do koalice.

"Nedokážu si představit, že by se vypustil tak zásadní bod programového prohlášení vlády. To bychom pak nemohli schvalovat některé zdravotnické věci. Počkáme ale do června," řekl Jan Kasal, poslanec KDU-ČSL, pro něhož je vyrovnání s církvemi prvořadým bodem vládního programu.

"Je to velký problém," potvrdil Aktuálně.cz předseda lidovců Jiří Čunek. "Vadí nám to a zatím nevíme, co za hlasováním proti zákonu je. Jestli jde o to, že na pozemcích, které se mají vydat, někdo hospodaří a snaží se tímto, aby se nevydaly. A nebo o to, zda je to vnitřní boj v ODS," dodal.

Že by lidovci "na oplátku" za odkládání církevních restitucí neschválili ODS zdravotnické reformy, Čunek odmítl. "To nechci spojovat, některé věci v reformě jsou pro nás i tak nehlasovatelné," řekl.

Jehlička je optimista

Jejich slova ale okamžitě někteří poslanci z KDU-ČSL mírnili.

"Já nevěřím, že z toho bude krize v koalici, oni se všichni rozmyslí nakonec nějaké takové divoké nápady," řekl k tomu ministr kultury, lidovec Václav Jehlička.

"Myslím si, že řešení nalezneme a nebude to znamenat konec vlády," uvedl pak předseda poslaneckého klubu lidovců Pavel Severa.

ODS má problém

Bývalý ministr financí v první Topolánkově vládě Vlastimil Tlustý vytýká vládním návrhu, že slabě dokládá, jak došel k sumě, již má církev od státu dostat.

Minulý týden kvůli němu ministři zemědělství a kultury přes noc zpracovali dodatek k zákonu, kde se pokusili výpočet objasnit. Tlustý jej však okamžitě smetl ze stolu.

Foto: Aktuálně.cz
Stanislav Křeček: Blahoslavení chudí duchem
Foto: Aktuálně.cz
Alexander Tomský: Církve nemusí být svaté. Majetek ano

Dnes pro jeho námitky hlasovalo včetně něho pět poslanců ODS. Ke třem rebelům z minulého týdne - Tlustému, Schwippelovi a Ranincovi se připojili i Jan Klas a Milan Šmíd.

Zdrželi se další dva poslanci ODS, tři zákonodárci zelených i nezařazený Michal Pohanka.

Nečas: Chtějí rozbít koalici

Místopředseda ODS Petr Nečas řekl, že skupině poslanců kolem Vlastimila Tlustého jde o rozbití koalice.

"Myslím, že jim v prvním plánu jde o konec této koalice. Musí jim být jasné, že pro naše koaliční partnery je otázka církevních restitucí stejně citlivá jako pro nás otázka amerického radaru," řekl Nečas.

Velkou potíž má nyní jeho kolega, předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. 

"Každé hlasování každého koaličního poslance se sociálními demokraty je koaliční problém. U této situace je to problém o to větší, že to  hlasování nedopadlo pro koalici dobře, byť to bylo jen procedurální hlasování," řekl Aktuálně.cz Tluchoř.

Nyní musí přesvědčit, aby projednávání zákona dál neblokovali a pomohli jej schválit.

"Budeme jednat se všemi, protože ten zákon by měl mít širokou podporu, je to poslední šance pro vypořádání se státu a církví," dodal Tluchoř.

Vlčnovský křížek.
Vlčnovský křížek. | Foto: Ondřej Besperát
Dále čtěte:
Tlustý opět odmítl hlasovat pro vrácení majetku církvím
Církevní restituce: Ceny za pozemky jsou luxusní
Podle právníků opozice nabízí stát církvi miliardy, které jí nepatří
 

Právě se děje

Další zprávy