ODS sepsala zákon, jak držet rozpočet. Kalousek se diví

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 8. 2010 8:20
Aktuálně.cz získalo návrh zákona, jímž chce ODS v podstatě přikázat vyrovnané rozpočty
Zákon máme napsaný!
Zákon máme napsaný! | Foto: Jan Langer

Praha - ODS dokončila vlastní návrh ústavního zákona, kterým by fakticky přikázala cestu k vyrovnaným státním rozpočtům.

Mimo jiné v něm stanovuje sankci pro poslance sněmovny: na hospodaření státu v rozpočtovém provizoriu by doplatili srážkami z poslaneckého platu.

Ministr financí Miloslav Kalousek z TOP 09 práci ODS neocenil, naopak se proti ní ohradil. "Nikdo jiný než já nemá kompetenci to do vlády předložit," řekl.

Návrh zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti, jak ho ODS sepsala, má Aktuálně.cz k dispozici.

Schodky do 3 procent

První návrh ODS ukládá vládě v souvislosti s rozpočtem nové povinnosti a stanovuje i osobní odpovědnost poslanců za schodkové rozpočty.

Podle premiéra Petra Nečase je nyní třeba dohodnout jej v koalici. "Budeme se bavit o konkrétní podobě paragrafů," upřesnil.

Zákon navrhuje stanovit limit pro schodek celé soustavy veřejných rozpočtů - a to 3 procenta hrubého domácího produktu. Zjednodušeně řečeno: rozpočet by byl v "v pořádku", pokud by deficit veřejných rozpočtů nepřekročil tato 3 procenta výkonu ekonomiky, ostatní schodky by byly "nadlimitní".

Přijetí vyššího schodku by také bylo těžší - pro by musela zvednout ruku většina všech poslanců, pro schválení "limitního" schodku by stačila prostá většina přítomných poslanců.

Hrozba pro poslance

"Finančí ústava" by také zakázala mít nadlimitní schodky tři roky po sobě.

Teoreticky by tedy mohla vláda předložit rozpočet se schodkem vyšším než 3 procenta HDP dva roky za sebou - ale i v tomto případě by přišla sankce: kabinet by musel okamžitě požádat sněmovnu znovu o důvěru.

Stejně by musela vláda ustát hlasování o důvěře ve chvíli, kdy by jí sněmovna dvakrát po sobě odmítla státní závěrečný účet nebo kdyby hospodaření státu bylo o pětinu horší, než se čekalo.

Poslancům by navíc hrozily srážky z platu, pokud by stát musel hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

To je moje práce!

Premiér Nečas sice prohlásil, že do konce roku je reálné zákon předložit, z prvních reakcí je však zřejmé, že ho nečeká jednoduchý úkol. 

Finanční zákony jsou totiž v kompetenci ministerstva financí a jeho šéf Miroslav Kalousek z TOP 09 dal ihned najevo své výhrady.

Tak takhle ne!
Tak takhle ne! | Foto: Ludvík Hradilek

"Pokládám za mimořádně úsměvnou a romantickou představu kohokoliv, že zákony v koalici může předložit politická strana," řekl Aktuálně.cz ministr Kalousek. "Předložit takový návrh ukládá koaliční smlouva mně a já s tím počítám. To, co máte v ruce, nemá žádnou relevanci."

"Ale třeba se mýlím a bude to nějaký státní tajemník vytořený pro tento účel," dodal Miroslav Kalousek v narážce na čerstvý spor premiéra a TOP 09 kvůli státnímu tajemníkovi pro evropské záležitosti.

Věci veřejně zdrženlivé

Věci veřejné, další koaliční partner, zatím návrh nemá a komentáře jsou proto zdrženlivé.

"Nevzdávám se své odpovědnosti," říká místopředsedkyně klubu poslanců za Věci veřejné Karolina Peake. "Všichni politici by měli nést určitou odpovědnost. Otázkou ale je, zda je to průchodné."

K prosazení ústavního zákona by totiž koalici nestačily jen hlasy jejích poslanců, potřebovala by souhlas alespoň části opozice. Ve sněmovně jí k ústavní většině chybí 2 hlasy, v Senátu záleží na počtu přítomných.

 

Právě se děje

Další zprávy