Tripartita se neshodla na zdravotnictví ani na penzích

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 1. 2011 15:36
Se stanovením standardů a možností připlácení za nadstandard počítá novela o zdravotním pojištění
Šéf odborů Jaroslav Zavadil
Šéf odborů Jaroslav Zavadil | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tripartita se ve čtvrtek neshodla na tom, za co by si lidé měli připlácet ve zdravotnictví a jak by se měla stanovit standardní péče placená ze zdravotního pojištění.

Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Se stanovením standardů a možností připlácení za nadstandard počítá novela o zdravotním pojištění. Ta je součástí zdravotnické reformy. Odbory k ní mají výhrady.

Spory se vedou hlavně o paragraf s číslem 13, který má v normě o zdravotním pojištění připlácení umožnit.

"Navrhujeme průlom do tohoto paragrafu. Je to po 20 letech naprosto klíčová záležitost otevírající reformu zdravotnictví," řekl ministr.

"My jsme odmítli dost zásadním způsobem reformu zdravotnictví," řekl po jednání předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Podle něj by mělo být prioritou získání zdrojů, aby se dalo zdravotnictví lépe financovat. Úspory se nyní prý dělají na úkor pacientů.

Podle něj není cílem změny rozšířit připlácení a jen dostat do zdravotnictví víc peněz, ale nastavit stejné poskytování péče pro všechny.

Odpadly by tak "výstřelky, kdy lékaři z dobré vůle či pod nátlakem pacientů" volí třeba dražší zdravotnické materiály nebo operaci robotem, i když to v daném případě není nutné, dodal ministr.

Odbory mají výhrady hlavně k vymezení toho, co je vlastně standardní péče a na co by měl mít pacient nárok ze zdravotního pojištění. Podle nich je stanovení nedostatečné.

Standardem má být podle plánu ministerstva současný seznam výkonů, tedy vyhláška. Tu by si ale prý každé zdravotnické zařízení mohlo vyložit jinak, takže někde by třeba léčbu uhradila pojišťovna a jinde by si ji pacient musel platit.

O detailech paragrafu 13 budou zástupci ministerstva zdravotnictví s odboráři jednat ještě příští týden.

Heger počítá s tím, že ani poté odborová centrála ale nebude spokojena a plná shoda nenastane. Vláda by podle ministra mohla reformní novelu projednat začátkem února. Poté by zákon dostal parlament.

Stropy pro placení sociálního pojistného by měly být ve výši čtyřnásobku průměrného měsíčního platu, nikoliv trojnásobku, jak navrhuje vláda.

Na tom při jednání tripartity panovala  shoda.

Ušetří se tím podle ní šest miliard korun ročně.

Po jednání to novinářům řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

V současnosti je strop ve výši šestinásobku průměrného měsíčního platu.

Na schůzi tripartity se ve čtvrtek projednávaly také jednotlivé varianty reformy penzijního systému.

Kromě návrhu ministerstva práce a sociálních věcí a variant, které předložila ODS, zde prezentovala svůj projekt Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). O projektu odborářů čtěte ZDE.

"Politická diskuse o řešení (důchodové reformy) není zdaleka uzavřena," řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Návrh odborů zatím odmítl komentovat s tím, že je nutné projednat výhody a rizika jednotlivých variant.

 

Právě se děje

Další zprávy