Nejlepší léčbu si zaplaťte sami, vzkázal ministr Heger

Domácí Domácí
6. 1. 2011 15:27
Reforma má stát na čtyřech základních pilířích
Leoš Heger
Leoš Heger | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 zopakoval pacientům, že bude usilovat o to, aby si nejlepší a nejdražší léčbu zaplatili částečně ze svého.

Hodlá definovat léčbu, kterou bude mít pacient zaručenu z veřejného zdravotního pojištění. Za vše, co bude nad tímto standardem, se bude připlácet. 

"Aby bylo jasné, co má být hrazeno z veřejného pojištění a co si má platit, jako nadstandard, sám pacient," vysvětlil ministr, když dnes rekapituloval základní principy, na nichž chce změnit zdravotnický systém.

Standardy se Heger vrací tam, kde skončil s reformami ministr zdravostnictví Topolánkovy vlády Tomáš Julínek (ODS).

Novelu zákona o zdravotním pojištění, která standardy řeší, poslal Heger loni v listopadu k připomínkovému řízení. Bylo to zhruba rok a půl poté, co Julínek 28. dubna 2009 stáhl svůj tehdejší klíčový reformní zákon ze sněmovny.

„S novelou zákona o zdravotním pojištěním počítáme do konce ledna. Pokud půjde schvalovací proces hladce, platná by mohla být od července, nejpozději však od září," uvedl Petr Nosek, náměstek ministra zdravotnictví.

Reforma se podle Hegera soustředí také na úpravu pravomocí a povinností zdravotních pojišťoven.

„Důležitá je i kontrola vstupu nových technologií," podotkl ministr.

Leoš Heger zároveň potvrdil, že počítá se zvýšením poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den.

V lékárně se už podle Hegera nebude platit za položku na receptu, ale za celý recept jako takový, a to třiceti korunami.

Opoziční sociální demokraté se na Hegerův balík opatření nedívají s nadšením. Stínový ministr zdravotnictví David Rath prohlásil že Heger nepředstavil žádné řešení současné krize českého zdravotnictví.

"Většina jím prezentovaných návrhů je obecná, přičemž mezi tyto patří návrh na stanovení standardů a nároků pacienta. Už dnes je standard péče hrazené z pojištění definován seznamem zdravotních výkonů, který ministerstvo vydává jako vyhlášku," vysvětlil.

Jak dodává, pro sociální demokracii je naprosto nepřijatelné například zvyšování poplatků za pobyt v nemocnici na 100 korun za den.

 

Právě se děje

Další zprávy