Důchodová reforma v kostce: Soukromé fondy a vyšší věk

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 1. 2011 19:03
V čem se politické strany shodnou a co je naopak rozděluje?
Arteterapie. Kdyby se měla platit, objednal by si ji někdo?
Arteterapie. Kdyby se měla platit, objednal by si ji někdo? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strany vládní trojkoalice mají vcelku reálnou šanci se na důchodové reformě shodnout. 

Blíž mají v tomto tématu k sobě TOP 09, jejíž ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek reformu navrhl, a ODS. Občanští demokraté mají sice leckde výhrady, ale obě strany už daly najevo ochotu ke kompromisu.

Trochu stranou stojí Věci veřejné. Jednak mají snahu se vymezovat a "opticky" stát více vlevo, jak prohlašuje jejich ministr Vít Bárta, jednak tvrdí, že až tak výrazná reforma není nutná.

Jaromír Drábek by se rád dohodl i s opozicí a razí heslo "lepší horší kompromis, než po volbách měnit systém".

S opoziční ČSSD to ale na první pohled na dohodu nevypadá vůbec. Minimální shoda koalice-ČSSD se ale přece jen rýsuje: i sociální demokracie uznává, že nějaká, byť kosmetická reforma nutná bude.

Peníze soukromníkům? ...

V otázce, zda vyvést část peněz ze státního penzijního pojištění do soukromých fondů, tedy udělat tzv. opt-out, je vcelku jasno. Všechny tři vládní strany se shodují, že ano, liší se ale v tom, kolik a zda povinně, nebo dobrovolně.

Infobox

Opt-out

TOP 09: 3-5 %, povinně

ODS: kolem 4 %, dobrovolně

VV: co nejmenší (2 %)

ČSSD: ne

Důchodový věk

TOP 09: 65 let (od 2030)

ODS: 65 let (od 2035)

VV: nezrychlovat zvyšování

ČSSD: zohlednit počet dětí

Náklady

TOP 09: sjednotit DPH na 19 %

ODS: sblížit sazby DPH (např. 17 a 19 %)

VV: zvýšit nižší sazbu jen na 12 %

ČSSD: nesbližovat

Ministr Drábek za TOP 09 navrhuje, aby lidé povinně ze svého penzijního pojištění, které činí 28 procent hrubé mzdy, odvedly 3 až 5 procentních bodů.

ODS preferuje, aby se lidé mohli volně rozhodnout, zda všech 28 procent budou dál dávat jen státnímu pilíři, nebo zhruba 4 procentní body z této částky nedat soukromníkům.

Věci veřejné se naopak ještě donedávna shodovaly s Drábkem na povinném vyvedení do soukromých fondů. Teď ale jejich expert Pavel Rusý mluví o tom, že může být i dobrovolné a dokonce že dobrovolnost teď VV "mírně preferují".

Každopádně ale chtějí opt-out co nejmenší a zároveň do něj promítnout "bonus" v podobě dětí: kdo by zplodil víc budoucích přispěvatelů na důchody, měl by výhody. V tom má pomoci i Generační fond, ze kterého y se čerpaly i příspěvky na děti. Se svým fondem ale nejspíš narazí u koaličních partnerů.

... Ano!

Srovnáním pozic všech tří stran se dá říct, že se prevděpodobně sohodnou na povinném vyvedení do soukromých společností poté, co i premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že "kdyby na tom měla ztroskotat dohoda, jsme ochotni ustoupit".

ODS má ovšem jednu podmínku: vytvořit jeden státní fond s konzervativním investováním, ve kterém by byly vklady garantované. Tomu ale fakticky vychází vstříc Drábkův nápad vytvořit jeden "veřejnoprávní" fond, který by investoval jen do státních cenných papírů.

S ČSSD se na povinném opt-outu vládní strany neshodnou: sociální demokracie ho dlouhodobě kategoricky odmítá.

"Shodli jsme se ale i s panem prezidentem, že státní pilíř nemá být oslabován vyváděním do soukromých fondů," upřesnil pro Aktuálně.cz předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) svou debatu o důchodech z minulého týdne, kdy byl u prezidenta Klause na novoročním obědě.

Důchod pětašedesátníků se blíží

V tuto chvíli je jasné, že ve 30. letech 21. století se důchodový věk žen a mužů sjednotí na 65 letech. Otázkou zůstává, co dál.

Ministr Drábek navrhuje urychlit zvyšování věku, ve kterém může jít člověk do penze - u mužů o 2 měsíce za rok, u žen o 4 měsíce.K vyrovnání by mělo dojít v roce 2030 nebo 2031.

ODS mluví o variantě 65 let v roce 2035. Pak by se pernzijní věk zvyšoval vždy o dva měsíce za rok. Nebo navrhuje rovnou ho zvýšit na 67 let a pak navyšovat podle střední délky života a naděje na dožití.

Jen VV by růst důchodového věku neurychlovaly. A opoziční ČSSD by víc zohlednila počet dětí.

"Na to je v tuto chvíli čas, uvidíme, jak na tom bude ekonomika po roce 2035," říká za ČSSD její důchodový expert, senátor Zdeněk Škromach.

Kde na to vzít?

Klíčové ale je, kde na spuštění reformy vzít peníze.

Ministr Drábek totiž odhaduje, že v první chvíli rozjetí reformy penzí bude chybět zhruba 30 miliard korun, každý rok pak státní pilíř bude mít o 50 miliard méně, než potřebuje - právě vyvedením peněz do soukromých společností.

Navrhuje proto sjednotit daň z přidané hodnoty na 19 procentech (dnes je snížená sazba, kam patří např. potraviny, 10 procent, běžná sazba pak 20 procent) a tento vyšší výběr dát penzijnímu systému. ODS je také pro, mluví ale o dou sazbách 17 a 19 procent.

Věcem veřejným se to nezdá a varují před zdražováním potravin. Sjednocení sazeb nechtějí a nelíbí se jim ani malý rozdíl v sazbách podle ODS. Nejradši by jen velmi mírně zvedli sníženou sazbu - tak o 2 procentní body.

I tady se ale rýsuje shoda. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by sice rád jednu sazbu DPH, ale netrvá na ní. "Jsem připraven na kompromis," řekl Aktuálně.cz.

Reforma bude! Bude?

V tuto chvíli se zdá, že všechny tři strany vládní koalice jsou připravené na kompromis. Už proto, že bez prosazení důchodové reformy by ztratila vláda Petra Nečase jeden z velkých důvodů své existence.

V tuto chvíli jsou nejméně rozhodné - alespoň podle vyjádření svého experta - Věci veřejné.

"Situace je o něco lepší, než byla ještě nedávno prezentována," vysvětluje opatrný postoj VV k důchodové reformě pavel Rusý. "Jsme pro reformu, ale je třeba pečlivě uvážit, zda neporhloubí nechuť populace k plození dětí."

"Jsme spíše pro kosmetické úpravy," zastává podobné stanovisko za opoziční ČSSD Milan Štěch. "Ale je jasné, že důchody budou oslabovány, že nebude dost peněz."

Podle "jízdního řádu" koalice by se vládní strany měly na reformě shodnout poměrně rychle - platit má od 1. ledna 2012. Druhou půlku roku tak zabere projednávání v parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy