Topolánkova vláda už rýsuje program

Sabina Slonková a Reportéři Aktuálně.cz
6. 6. 2006 18:20
Praha - ODS coby vítěz voleb sestaví kabinet s lidovci a zelenými. Prosadí si rovnou daň, ale bude muset například zařídit odluku církví od státu. Uvnitř: FOTOGALERIE

Základy ke společnému vládnutí položili zástupci všech tří stran na dnešních schůzkách, kdy se v prvním kole oficiálních vyjednávání dohodli na rámcovém programu nové vládní koalice.

ODS bude mít rovnou daň...

Po včerejšku vše nasvědčuje tomu, že ODS nepřijde o svůj předvolební symbol - rovnou daň. "Lidovci s tím neměli problém, zřejmě se to ale nebude nazývat rovná daň," uvedl jeden z lídrů ODS.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

CO BY MOHLY STRANY ZÍSKAT?

ODS
  • vláda
  • rovnou daň a snížení přímých daní
  • zhruba deset ministerských postů
KDU-ČSL
  • vláda
  • odluku církve od státu, smlouva s Vatikánem, podpora venkova
  • až tři ministerské posty
Zelení
  • vláda
  • až dvě ministerská křesla
ČSSD
  • křeslo šéfa Poslanecké sněmovny
  • setrvání vybraných lidí - spojených se stranou - na postech ve státní správě

ČTĚTE SOUVISLOSTI

  • Povolební pat? Evropa ví jak na to
    Rychlé předčasné volby, velká koalice či řešení patové situace spoluprací s extremisty. To vše Evropa zná, Česko není až tak vzácnou výjimkou.

Kalouskova strana nicméně z vyjednávání nevyšla s prázdnou.

ODS jí podle účastníků debaty slíbila například smlouvu s Vatikánem, odluku církve od státu a podporu lidoveckým záměrům směrem k venkovu.

"Ta shoda byla téměř absolutní," podotkl již citovaný lídr ODS.

...lidovci smlouvu s Vatikánem

Předseda lidovců Miroslav Kalousek Aktuálně.cz potvrdil, že na daních se možní noví koaliční partneři s ODS shodnou.

"Všechny tři strany chtějí daně v oblasti přímých snížit. Tady je naděje na velmi slušnou dohodu," řekl. Zároveň ale potvrdil, že tvrdší jednání se povedou u nepřímých daní. "Tady se bude hledat kompromis hůř. My se nechceme zříct snížené sazby," dodal.

Programový vyjednavač lidovců, ministr dopravy Milan Šimonovský dodal, že s ODS o církvích i církevním zákonu, který strana považuje za protiústavní, mluvili.

"ČSSD řadu let nedokázala vyřešit některé problémy. Nedá se říct, že bychom se už dohodli, vše ještě může dopadnout jinak, ale změny se udělat musí," řekl Šimonovský.

ODS se s lidovci také shodla na tom, že je nutné snížit byrokracii; obě strany budou mít zájem zrušit například ministerstvo informatiky a redukovat ministerstvo pro místní rozvoj. "Většinu administrativy dnes již dělají kraje," řekl Šimonovský.

Rozpor v programech ODS a KDU-ČSL bude zřejmě v zahraniční politice směrem k EU. Proevropští lidovci ale zatím nechtějí říct, zda budou požadovat ministerstvo zahraničních věcí.

Zelení: Nic nebrání jednat dál

Po téměř dvou hodinách jednání odcházeli ze schůzky s ODS spokojení i zelení. "Dá se říci, že nic nebrání tomu, abychom pokračovali v jednání," řekl Aktuálně.cz předseda zelených Martin Bursík. "Bavili jsme se zatím o prioritách, konkrétní věci jsme neřešili."

Jisté je, že zelení budou chtít prosadit svou ekologickou daň a také podporu "kamiónů na železnici".

"Nutno říct, že třecích ploch bylo víc. Dohodli jsme se, že si strana uvnitř řekne, kde vidí problémy další spolupráce a znovu si na to sedneme," popsal schůzku zdroj dobře obeznámený s vyjednáváním.

Tři ministerstva pro lidovce, dvě zeleným?

Strany budoucí vládní koalice nyní čeká upřesňování programu a debata o  křeslech.

I když veřejně politici tvrdí, že na dnešních schůzkách ještě o vládních postech nebyla řeč, v zákulisí o nich zástupci všech tří stran čile diskutují.

Bude Ivan Langer ministrem?
Bude Ivan Langer ministrem? | Foto: Ondřej Besperát

Pro lidovce má ODS připravené tři posty: zemědělství, kulturu a jeden, o němž ještě není definitivně rozhodnuto.

Zelení mají šanci usednout do čela resortu životního prostředí a zřejmě i školství. "To jsou ale věci, které nejsou zdaleka defintivní," upozorňuje člen širšího vedení ODS.

Pilíř občanskodemokratických ministrů tvoří triumvirát Ivan Langer, Petr Nečas a Vlastimil Tlustý. Ve vládě by se měl ale objevit i ústecký primátor Petr Gandalovič, ve hře je též poslankyně Lucie Talmannová a Aleš Řebíček - bývalý spolumajitel stavební a dopravní firmy Viamont, který se dostal na druhé místo kandidátky na Ústecku.

Těžké hledání podpory u ČSSD

Souběžně se sestavováním budoucí koalice hledá ODS podporu pro menšinový kabinet u sociálních demokratů. Debaty se ovšem dnes nevedly na oficiální úrovni.

Možnou adeptkou do vlády je i poslankyně Lucie Talmannová.
Možnou adeptkou do vlády je i poslankyně Lucie Talmannová. | Foto: ODS

"S ČSSD budeme vyjednávat zítra nebo pozítří," uvedl v úterý dopoledne předseda ODS Mirek Topolánek.

Neoficiální hovory mezi oběma nejsilnějšími stranami jsou ale už od neděle v plném proudu. Lidé z vedení ODS uvádějí, že v prvním kole budou hledat podporu mezi jednotlivými členy ČSSD, ale naději tomu příliš nedávají.

"Jako pravděpodobnější se jeví varianta, že se nakonec budeme muset pokusit dohodnout s ČSSD jako celkem. Nebude to návrh, který bychom jim prezentovali už nyní. Jde také o to, abychom měli přesnou představu o reálné situaci uvnitř ČSSD a dokázali odhadnout co nejpřesněji, na co jsou ochotni nakonec přistoupit," prohlásil člen širšího vedení ODS.

Podpora za křeslo šéfa Sněmovny?

Topolánkova strana je při takové variantě nakloněna tomu, že přenechá ČSSD post předsedy Sněmovny.

Jaké podmínky si nadiktuje šéf ČSSD Jiří Paroubek?
Jaké podmínky si nadiktuje šéf ČSSD Jiří Paroubek? | Foto: Ludvík Hradilek

Rovněž je ochotna se sociálními demokraty jednat o tom, že ze dne na den nespustí avizovanou "noc dlouhých nožů" na jednotlivých resortech, kam Paroubkova strana v upynulých osmi letech dosadila desítky svých členů nebo příznivců. Obměna v resortech by tak proběhla pozvolna.

"Jediné, čeho se prozatím nehodláme vzdát, jsou okamžité změny na ministerstvu vnitra a policii. A to nejen personální, ale i organizační. Vede nás k tomu poslední vývoj, který ukazuje, že bezpečnostní složky jsou v obrovském rozvalu," dodal již citovaný člen vedení ODS.

ČSSD: Na tahu je ODS

Sociální demokraté se zatím drží strategie, že na tahu je ODS. "Vláda s ministry Tlustým a Langerem, která by navíc chtěla prosazovat rovnou daň, se nám zdá velice politicky vyhraněná. Těžko by získávala většinu," říká místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Spolu s kolegy zatím čeká na schůzku, při které budou jednat za ODS pražský primátor Pavel Bém a za ČSSD Jiří Paroubek.

V pátek by se pak měl Paroubek potkat i s Topolánkem na schůzce, na kterou zve dosluhující předseda sněmovny Lubomír Zaorálek předsedy všech stran. Měli by předem domluvit, jak bude zvoleno vedení příští sněmovny.

Pokud by prezident skutečně příští týden jmenoval Topolánka premiérem, aniž by měl jistou podporu sněmovny, učinil by tak podle sociálních demokratů pouze s tím úmyslem, aby předsedu ODS zničil.

Sociální demokraté trvají na svém návrhu vlády odborníků. Zatím předpokládají, že může získat ve sněmovně podporu: "Registroval jsem, jak pozitivně reagovali zelení," podotýká Škromach.

DÁLE ČTĚTE:

Šéf ODS v zajetí reportérů.
Šéf ODS v zajetí reportérů. | Foto: Aktuálně.cz
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
a špunty lítaly
a špunty lítaly | Foto: Aktualne.cz
 

Právě se děje

Další zprávy