Obě malé strany: Jdeme do toho s ODS

Sabina Slonková, Martina Macková
6. 6. 2006 15:16
Praha - Rodí se koalice. Nejprve lidovci, a poté i zelení potvrdili, že si s ODS rozumí. Mirek Topolánek chce příští týden předložit Václavu Klausovi novou koaliční dohodu.

Včera občanští demokraté oznámili, že se pokusí o co nejrychlejší odstavení Jiřího Paroubka a jeho vlády od řízení státu, dnes se plán zpřesňuje.

Topolánek čeká na první volební odhady.
Topolánek čeká na první volební odhady. | Foto: Ondřej Besperát

Po dopolední schůzce s vyjednávacím týmem KDU-ČSL měl Topolánek na své straně prvního spojence. A po polední schůzce se zelenými druhého.

"Shodli jsme se na tom, že jednání budou pokračovat. Jednat budou nyní ti, kteří mají na starosti programové zásady, a to je nejdůležitější výsledek," řekl Aktuálně.cz místopředseda lidovců Jan Kasal.

Šéf zelených Martin Bursík míní, že se strana prosadila díky svému programu.
Šéf zelených Martin Bursík míní, že se strana prosadila díky svému programu. | Foto: Ondřej Besperát

ODS ale chce jednat i s ČSSD.

I když ta včera oznámila, že je ochotna podpořit pouze nestranickou vládu odborníků, což ODS odmítá. "O úřednické vládě jsme ani nejednali. Říct veřejnosti tři dny po volbách, že rozhoduje tak špatně, že tady musí být úřednická vláda, která jinde zasedá jen v krizových situacích, to by bylo nefér," řekl Aktuálně.cz Jan Kasal.

"V úterý by mělo být jasno, zda základem nové vlády bude dvou- nebo trojkoalice," uvedl předseda ODS Mirek Topolánek, kterého včera Václav Klaus pověřil přípravou nového kabinetu.

Člen širšího vedení ODS, který se účastnil přípravy plánu na převzetí vlády dodává, že návrh nové vlády odnese Topolánek na Pražský hrad již příští týden. "Půjde tam s koaliční dohodou. Bude to dokument, ve kterém bude popsáno zastoupení jednotlivých stran. Nemusí ale ještě obsahovat konkrétní jmenný seznam ministrů. Budou v něm zásadní společné programové věci, ale nebude to definitivní podoba konečného programového prohlášení."

"Vláda Jiřího Paroubka ztratila volebními výsledky svou legitimitu a měl by ji co nejdříve nahradit kabinet připravený Mirkem Topolánkem," uvedl člen ODS a předseda Senátu Přemysl Sobotka.

ODS má v tuto chvíli, pokud by do nové vlády zapojila Stranu zelených i lidovce, k dispozici pouze 100 koaličních hlasů, což na vyslovení důvěry nové vládě nestačí.

Chybějící jeden hlas či více hlasů chce ODS získat tím, že přesvědčí některé členy nového poslaneckého klubu ČSSD, aby vládu při rozhodování o důvěře alespoň tolerovali tím, že se nezúčastní hlasování.

Občanští demokraté nevylučují ani to, že by ČSSD dali výměnou za toleranci post předsedy Poslanecké sněmovny.

ČSSD ale navenek tvrdí, že o přijetí funkce předsedy sněmovny neuvažuje. "Pro nás jsou vláda ODS i Mirek Topolánek ve funkci premiéra nepřijatelnými alternativami za všech okolností," řekl jeden z členů předsednictva.

Sociální demokraté mohou také libovolně zdržovat svolání ustavující schůze sněmovny: dosavadnímu předsedovi Lubomíru Zaorálkovi ústava nenařizuje žádný termín. Může tedy například žádat od ODS, aby mu vysvětlila, s jakou většinou chce zvolit nové funkcionáře sněmovny. Bez nich by se nemohla nová sněmovna ustavit.

Paroubkova strana může tímto přístupem komplikovat sestavení vlády. Její právníci totiž tvrdí, že teprve po úspěšném vzniku nové sněmovny smí prezident pověřit nového premiéra sestavením vlády. Teprve pak uvádí premiér vybrané ministry do úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy