Zelená šestka: Tým, který podpoří vládu?

Pavel Baroch
6. 6. 2006 12:00
Praha - První problém, první rozepře. Zelení se dohadují, jestli vstoupit do vlády.
Předseda Strany zelených Martin Bursík.
Předseda Strany zelených Martin Bursík. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Martin Bursík dnes jde na první oficiální jednání o koaliční vládě a v zádech má skupinu svých straníků, kteří se vstupem do kabinetu nesouhlasí. Nechtějí Stranu zelených od vlády "ušpinit".

"Nejednotnost Strany zelených rozhodně může ohrozit vyjednávání o nové vládě," řekl v České televizi politolog Petr Just.

"Jednoznačně to ukazuje to, k čemu byla Strana zelených tlačena už od začátku, když vstoupila do předvolební kampaně a z čeho byla obviňována, že je to strana nejednotná, strana, která není zcela identifikovatelná na škále levice-pravice," dodal Just.

Také ODS se na vývoj ve Straně zelených dívá s obavami.

"Velmi, velmi se bojím o stabilitu tohoto politického subjektu," řekl pár dní před volbami v Českém rozhlasu 6 místopředseda ODS Pavel Bém, nyní i člen vyjednávacího týmu. Přesto ODS zahajuje vyjednávání kromě lidovců i se zelenými.

Bursík: Jsme kompaktní tým

Předseda zelených Martin Bursík bezprostředně po oznámení volebních výsledků prohlásil, že se není čeho bát. "Jsme skutečně kompaktní tým," tvrdí Bursík o šestičlenném poslaneckém klubu své strany.

Předseda nejmenší parlamentní strany opakovaně odmítá i úvahy o tom, že by některý z jeho poslanců přestoupil k sociálním demokratům, čímž by spojení ČSSD - KSČM získalo ve sněmovně většinu.

To, že by se vrátila do ČSSD, odmítla i Olga Zubová, středočeská poslankyně zelených, která byla ještě vloni členkou nejsilnější vládní strany.

"Ta právě ví, proč z ČSSD odešla," řekl evropský poslanec za německé zelené Milan Horáček. Když někdo přechází ze zavedené strany k zeleným, nerozhoduje se podle Horáčka takticky, ale ztotožňuje se s programem. "Má to vnitřně zdůvodněné," tvrdí Horáček.

Podle politologa Víta Hlouška je ovšem potřeba vidět kromě šesti poslanců zelených i zbytek strany.

"U poslanců se dá věřit tomu, že budou soudržní," soudí Hloušek, podle něhož se do sněmovny dostali lidé, kteří jsou Bursíkovi velmi blízcí.

Politolog: Pozor na radikální křídlo

Podle Hlouška však může být "problematickou" skupinou radikálnější levicové křídlo strany. "Je otázka, jestli se nevzbouří radikální ekologická část strany," říká Hloušek.

První velký test přijde v sobotu, kdy bude jednat republiková rada zelených, nejvyšší orgán strany mezi sjezdy. Stěžejním bodem zasedání bude to, jestli má strana vstoupit do koaliční vlády, respektive jestli se o to má vůbec pokoušet.

Podle Jaroslava Čiháka, předsedy krajské rady Královéhradeckého kraje strany, má strana stále spíše blíže k ČSSD než k ODS. Předseda Bursík ovšem měsíc před volbami prohlásil, že program zelených se více přiblížil s programem ODS, například díky podpoře malých a středních podnikatelů.

"Při zakládání Strany zelených v Německu jsem razil heslo: nejsme napravo ani nalevo. Jsme vpředu," říká europoslanec za německé zelené Horáček.

Politolog Čihák odhaduje, že předseda Bursík by případné útoky uvnitř strany měl zvládnout. "Myslím, že by to Bursík mohl ustát, ale uvidíme, jak se strana bude dále vyvíjet," říká Hloušek.

Politolog Pavel Šaradín soudí, že zelení mají nálepku nejednotné strany trochu neoprávněně. Podobné rozpory jsou i v jiných stranách, ale noviny o nich už tolik nepíší.

"Média si zelených možná více všímají, protože je to strana nová," tvrdí Šaradín. Dodal, že ke Straně zelených určité vnitřní neshody patří.

Případných rozepří uvnitř případné vládní koalice, které by třeba až ohrozily fungování vlády, se neobává.

"Není důvod, proč by jednotlivci schválený vládní program porušovali," odhaduje Šaradín.

Kuchtová: Budeme spolehlivým partnerem

"Budeme spolehlivým partnerem stejně jako ostatní strany," ubezpečuje první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová, které vstup do sněmovny "utekl" jen o pár desetin procenta.

Kuchtová dodala, že strana si zakládá na vnitrostranické demokracii, jejíž součástí je i otevřená diskuse, která někdy bývá hodně ostrá.

"Nikdy nebudeme stranou, kdy jeden zavelí a všichni srazí paty. Jsme jiní. Ale spolehliví," zdůraznila Kuchtová. Slíbila, že případnou koaliční smlouvu budou zelení dodržovat.

Občasné projevy nejednotnosti nevadí ani bývalému prezidentu Václavu Havlovi, který už před volbami věřejně prohlásil, že svůj hlas dá právě zeleným.

"To je daň, kterou já osobně rád zaplatím za to, že přijdou noví lidé, s novým elánem, čerstvým pohledem na věc, nezapletení do různých mafií a bratrstev," uvedl Havel v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

ODS: Nechceme dvacet Marvanových

Vedení ODS počítá se zelenými jako s koaličním partnerem, i když vývoj ve straně očekává s jistou obavou.

Primátor Prahy Pavel Bém.
Primátor Prahy Pavel Bém. | Foto: www.eurokontakt.cz, Josef Středa

"Nedávno jsem četl takovou metaforu - kauza Hany Marvanové, která svého času rozhodovala o stabilitě české vlády. Nechci urazit paní Marvanovou, ale v tom přirovnání zněla: Představte si, že takových Han Marvanových máte dvacet najednou v parlamentu. Jak asi taková vláda bude stabilní?" řekl bezprostředně před volbami místopředseda ODS Bém, když ještě nebylo jisté, kolik poslanců ze Strany zelených nakonec usedne ve sněmovně.

Bém ovšem uznal, že předseda zelených Martin Bursík je velmi pragmatický a zkušený politik. "S ním to jednání bude asi relativně rozumné," odhadl povolební vyjednávání Bém.

 

Právě se děje

Další zprávy