Topolánek bude premiér, ČSSD kontruje

ph, sim, brp
8. 11. 2006 9:00
Praha - Prezident Václav Klaus jmenuje dnes šéfa ODS Mirka Topolánka premiérem. Už podruhé. ČSSD naznačila, za co by tolerovala jeho menšinovou vládu. Uvnitř: VIDEO
Mirek Topolánek dnes na Hradě. Zítra si to zopakuje, bude jmenován premiérem.
Mirek Topolánek dnes na Hradě. Zítra si to zopakuje, bude jmenován premiérem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mirek Topolánek se vrátí do míst, kde už to zná.

Prezident Václav Klaus ho dnes ve dvě odpoledne opětovně jmenuje premiérem.

Topolánek se tak pokusí o to, co mu před pár týdny nevyšlo - sestavit vládu, s níž by získal důvěru sněmovny.

Ve "zcela nové situaci", tak Klausův krok nazval Topolánek, však zatím nemá o mnoho víc možností než při premiérovém neúspěšném kole. "Nebojíme se oprášit ty neúspěšné, ale jsou tu i nové možnosti, jak sestavit vládu," prohlásil Topolánek, aniž byl ochoten mluvit o detailech.

Za ODS bude s ostatními stranami o nové vládě jednat trio Topolánek - Nečas - Tluchoř (posledně jmenovaný je šéfem poslaneckého klubu a ve vyjednávacím týmu vyměnil pražského primátora Béma).

Sociální demokraté: Podpoříme vládu ODS

Sociální demokracie má svůj příští plán postavený na tom, že nabídne Topolánkovi podporu menšinové vládě sestavené pouze z ministrů ODS. Jiří Paroubek dnes zopakoval, že kromě tohoto plánu existuje možnost velké koalice - ale nic víc.

Podle představ ČSSD by měl kabinet vládnout do roku 2008. Jiří Paroubek v podvečer v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, za jakých podmínek by tolerovala ČSSD jednobarevnou vládu ODS.

"Jde o některé programové i personální věci, čekáme na písemný návrh pana Topolánka. Je to ještě na několik dní jednání," uvedl Paroubek. "Určitě nechceme rovnou daň i další věci z programu ODS. A nechceme ministrem vnitra pana Langera," zdůraznil šéf ČSSD s tím, že mu vadí úzké kontakty Langera a Kubiceho policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Zdůraznil, že to zdaleka není všechno, o čem je třeba s ODS jednat.

ČSSD se především nelíbí možnost, že by vládu tvořila duhová koalice.

Lidovci dnes po poradě ve svém poslaneckém klubu přitom řekli, že i nadále podpoří vytvoření právě duhové koalice. Neodmítají ani koalici ODS-zelení-KDU-ČSL. O obou variantách budou s ODS jednat.

Klaus: za krachem ČSSD

Prezident Václav Klaus včera ukončil dlouhotrvající debaty nad tím, komu svěří druhý pokus v povolebním maratonu sestavování funkční vlády. Klaus rezignoval na další snahu přimět politiky k dohodě a - aniž s Topolánkem postup předem konzultoval - rozhodl se pověřit jeho.

Za hlavního viníka krachu jednání označil ČSSD a jmenovitě jejího předsedu Jiřího Paroubka.

Mirek Topolánek návrh přijal poté, co ho nejprve na nočním jednání jednomyslně schválilo nejužší vedení strany a dnes dopoledne také výkonná rada.

Infobox

PĚT MĚSÍCŮ BEZ VLÁDY

Červen

  • 3.6. - Volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ODS (81 mandátů) před ČSSD (74 mandátů), KSČM (26 mandátů), KDU-ČSL (13 mandátů) a Stranou zelených (6 mandátů).
  • 5.6. - Klaus pověřil předsedu ODS Mirka Topolánka, aby jednal o sestavení vlády. Ten oslovil lidovce a zelené.
  • 29.6. Poprvé zkrachoval pokus zvolit předsedu sněmovny. Kandidátka ODS Miroslava Němcová dostala jen 99 hlasů. Později proběhlo ještě pět neúspěšných pokusů.

Červenec

  • 10.7. - Trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strana zelených sociálním demokratům nabídla, aby se stali členem koaličního kabinetu. Ti odmítli.
  • 19.7. Topolánek připustil vznik úřednické vlády, která by ale měla řídit zemi do předčasných voleb.
  • 25.7. Trojkoalice nabídla, že programové prohlášení bude kopírovat deset předvolebních závazků ČSSD. Paroubek to odmítl jako marketingový tah.
  • 27.7. - Bankovní rada České národní banky po devíti měsících zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba vzrostla na 2,25 procenta.

Srpen

  • 4.8. ODS ukončila jednání o trojkoalici a začala jednat s ČSSD o podpoře své menšinové vlády.
  • 9.8. - Senátoři schválili novelu ústavy, podle níž může sněmovnu rozpustit prezident na žádost 101 poslanců.
  • 14.8. - Na sedmý pokus byl zvolen šéf sněmovny. Miloslav Vlček (ČSSD) ale slíbil, že odstoupí, až skončí druhý pokus o sestavení vlády.
  • 16.8. - Paroubkova vláda podala demisi.
  • 24.8. - Sociální demokraté ukončili jednání s ODS a nabídli lidovcům menšinovou koalici s podporou KSČM. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek návrh přijal. Následující den návrh odmítlo širší vedení strany a Kalousek odstoupil.

Září

  • 4.9. - Prezident Václav Klaus jmenoval menšinovou vládu ODS s premiérem Topolánkem.
  • 27.9. - Bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby o dalšího čtvrt procentního bodu.

Říjen

  • 3.10. - Topolánkova vláda nezískala důvěru poslanců.
  • 11.10. - Topolánkova vláda podala demisi.
  • 13.10. - Klaus zahájil jednání o druhém pokusu sestavit vládu. S vedením stran jednal dva týdny. Vyloučil, že by jmenoval vládu, která by se opírala o přeběhlé poslance.
  • 25.10. - Poslanec Michal Pohanka vystoupil ze sněmovního klubu sociální demokracie. Paroubek za dva dny oznámil, že Pohanka bude dál hlasovat s ČSSD.
  • 26.10. - Sněmovna schválila deficit rozpočtu ve výši 91,3 miliardy korun.
  • 28.10. - ODS vyhrála druhé kolo senátních voleb. Den nato Klausův poradce Ladislav Jakl oznámil, že nového premiéra vybere opět ODS.
  • 30.10. - ODS oznámila, že na druhý pokus bude vládu opět sestavovat Topolánek s cílem prosadit předčasné volby.
  • 31.10. - Klaus odložil jmenování politika, který bude sestavovat vládu, nejméně do 3. listopadu.

Listopad

  • 3.11. - Prezident ukončil schůzky s politiky všech parlamentních stran a navrhl jim vládu kompromisu, včetně ústavních změn, kterých by měla do předčasných voleb dosáhnout. Šéf ČSSD Jiří Paroubek večer tento plán odmítl.
  • 6. 11. - Prezident oznámil, že se strany nedokáží na žádné rozumné vládě shodnout a nadřazují vlastní zájmy. Druhý pokus o sestavení kabinetu znovu dá Topolánkovi. 

Topolánek řekl už včera, že zkusí zformovat vládu, která by vládla nejméně do předčasných voleb. "Ovšem domnívám se, že větší šanci na úspěch by měla vláda vedená někým méně stranickým, než jsem já."

Paroubek: Respektuji Topolánkův mandát

Na Klausovo pondělní vystoupení reagoval Jiří Paroubek. Předseda sociálních demokratů jednoznačně odmítl, že by za krachem jednání byla jeho strana. A také odmítl, aby Topolánek svůj pokus přenechal nestraníkovi.

"Jsem připraven respektovat mandát pana Topolánka v plném rozsahu. Nevím, proč by tu měl být někdo nestranický, ke komu bychom těžko hledali cestu. My pana Topolánka známe a určitě bychom s ním jednali," řekl Paroubek.

Znovu pak zopakoval nabídku, kterou měl ODS dát v létě. Totiž že ČSSD podpoří menšinovou vládu občanských demokratů, která by vládla do příštích krajských a doplňovacích senátních voleb. Ty mají být na podzim 2008.

"Byli jsme připraveni vždycky jednat, ale za důstojných podmínek a vzájemného respektování. Určitě to nebude tak, aby s námi jednali jako Velká Británie na konci 19. století se Zanzibarem," vtipkoval Paroubek.

Klaus se zlobí

Klausovi pak vzkázal, že vinu za současnou situaci nese prezident sám: "Právě vinou prezidenta republiky se neúměrně mnoho času věnovalo projektu trojkoalice, který samozřejmě zkrachoval," řekl Paroubek.

Václav Klaus to vidí jinak: "Čekal jsem jeden měsíc od nevyslovení důvěry vládě. Čekal jsem, že politické strany po tomto neúspěšném výsledku budou ochotny spolupracovat při hledání východiska," řekl prezident.

Schůzka předsedů parlamentních stran s prezidentem Klausem se uskutečnila v Bílé věži, někdejším hradním vězení.
Schůzka předsedů parlamentních stran s prezidentem Klausem se uskutečnila v Bílé věži, někdejším hradním vězení. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prezident zrušil dnešní schůzku s politiky, po které chtěl navrhnout své řešení.

"Dlouho jsem hledal dohodu a přesvědčil se bohužel o tom, že prostor pro tuto dohodu není. Že strany - každá v různé míře - nejsou schopny udělat ústupky a podřídit se cíli vyššímu," řekl Klaus.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jmenováním Topolánka prezident občanským demokratům zkomplikoval situaci.

ODS totiž dříve avizovala, že stojí o druhý pokus sestavit vládu. Ovšem s tím, že Topolánek kabinet pouze sestaví, ale do jejího čela se nepostaví. Mirek Topolánek chtěl připravit kabinet úřednických expertů, v jehož čele by stál šéf Akademie věd Václav Pačes.

Místopředsedové ODS Ivan Langer a Petr Nečas uvedli, že s Klausovou reakcí zastavit jednání nepočítali. "Jsme překvapeni rozhodnutím pana prezidenta nesvolat zítra schůzku představitelů jednotlivých parlamentních stran," řekl ČTK první místopředseda ODS Nečas. Nemyslí si, že "obstrukce" šéfa ČSSD Jiřího Paroubka znamenají, že nemá cenu jednat s ostatními stranami.

Předčasné volby na scéně?

Topolánek může svůj druhý kabinet teoreticky sestavovat, jak dlouho chce. Ústava mu nedává žádný termín, do něhož musí prezidentovi svůj další kabinet představit. Třicetidenní lhůta, již má vláda na to, aby požádala o důvěru ve sněmovně, totiž začíná běžet až od chvíle, kdy je vláda na Hradě jmenována.

Až do jmenování vlády bude vládnout první Topolánkův kabinet, i když nedostal ve sněmovně důvěru.

Po případném neúspěšném druhém pokusu už nebude premiéra jmenovat prezident, ale předseda Poslanecké sněmovny. Tím je nyní sociální demokrat Miroslav Vlček. Ten však hlasy pro své zvolení získal díky tomu, že slíbil, že před případným třetím pokusem sestavit vládu odstoupí z čela dolní komory parlamentu.

ČSSD přesto věří, že třetí pokus už by získala ona. Pokud neuspěje ani jimi připravená vláda, budou předčasné volby.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Prezident Václav Klaus s šéfem ODS Mirkem Topolánkem.
Prezident Václav Klaus s šéfem ODS Mirkem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát
 

Právě se děje

Další zprávy