Klaus vymyslel řešení, ČSSD ho nechce

čtk, zj, ph
3. 11. 2006 23:17
Praha - Pět měsíců se čeká na vládu - a nejméně do úterý se bude čekat dál. Pak by politici měli uzavřít "smlouvu o smlouvě budoucí". Uvnitř: PROHLÁŠENÍ ODS
Prezident Václav Klaus s šéfem ODS Mirkem Topolánkem.
Prezident Václav Klaus s šéfem ODS Mirkem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát

Na faktickém "bezvládí" nic nezměnily ani dvě hodiny, které spolu u jednoho stolu na Hradě v pátek dopoledne strávili prezident Václav Klaus a předsedové pěti parlamentních stran, pánové Topolánek, Paroubek, Bursík, Kasal a Filip.

Duha, kterou ČSSD nechce

Prezident Klaus podle účastníka jednání, s nímž hovořil deník Aktuálně.cz, nabídnul jako vlastní variantu řešení povolební krize vládu sestavenou ze všech parlamentních stran s výjimkou komunistů. Takzvanou "duhovou", nekomunistickou vládu, však večer odmítlo předsednictvo ČSSD.

Prezident po skončení schůzky řekl, že je možné najít dohodu. "Není důvod vám ale střeva této dohody prozrazovat," uvedl prezident s tím, že je nejprve musí předsedové partají konzultovat ve svých stranách.

Příští premiér? Klaus chce jistotu
Analýza Aktuálně.cz před dnešním jednáním na Hradě

Dohoda podle prezidenta vychází z podobného modelu, který po volbách jako provizorní řešení zvolila Poslanecká sněmovna. Její předseda Miloslav Vlček (ČSSD) byl zvolen jako dočasný šéf dolní komory s tím, že odstoupí dříve, než by případně vybíral ve třetím pokusu o sestavení vlády nového premiéra.

"Podobným způsobem hledáme řešení, které by bylo, a teď vůbec nejde o slova překlenovací, prozatímní, dočasné, přechodné, neboli řešení, o kterém víme, že asi musí směřovat k něčemu takto časově přesně vymezenému," řekl prezident.

Jak těžké bude dohodu nalézt, ukázalo večerní jednání předsednictva ČSSD. Znovu odmítlo předčasné volby a duhovou vládu. Naopak trvá na tom, aby sociální demokracie dostala příležitost sestavit vládu, s čímž chce jít na úterní jednání s prezidentem.

Největší rozpory panují kolem termínu voleb. "Všechny pravicové strany trvaly na roku 2007. ODS má nyní zvážit červen 2008," uvedl Jiří Paroubek.

Volby? 2007, nebo jaro 2008

Jan Kasal během jednání celostátní konference lidovců uvedl, že na Hradě se jako o termínu předčasných voleb mluvilo o údobí mezi podzimem 2007 a jarem 2008.

Lidovci byli první, kdo se po schůzce s Klausem sešli nad jeho návrhem. Jejich vyjednavači dostali svolení, aby prosazovali vládu demokratických stran (všech bez KSČM). KDU-ČSL připouští, že problém bude dohodnout se na termínu.

Počátkem roku 2008 se totiž navíc mají konat i prezidentské volby, v nichž bude Václav Klaus obhajovat svůj pětiletý mandát.

"Má to být vláda politická, ale také všichni víme, že v ní nemohou být například předsedové stran," řekl ČTK šéf komunistů Vojtěch Filip.

Lidovci - jejich úřadující šéf Kasal - řekl, že ve hře jsou dvě varianty. První: V čele vlády může být Mirek Topolánek a v čele sněmovny Jiří Paroubek. Nebo druhá: "Stejně tak mohou oba usednout mezi řadové poslance a do čela vlády může být nominován někdo jiný," řekl před chvílí Kasal.

Klaus chce předejít fiasku

Klaus připustil na Hradě i možnost "nedohody" politických stran - v tom případě by nejspíš sám v úterý vybral člověka, kterého by pověřil pokusem sestavit další vládu.

Podle informací Aktuálně.cz nechce hlava státu přistoupit na návrh žádné z politických stran, jak vládu sestavovat. Chce zvolit vlastní variantu, která by předem vylučovala, že také druhá nominace na premiéra skončí fiaskem.

V prvním případě totiž předseda ODS Mirek Topolánek sestavil takovou vládu, která - jako první v polistopadové historii Česka - nezískala po volbách důvěru v parlamentu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
ODS versus Hrad: Topolánek začal jednat
Předseda ODS získává hlasy pro změnu ústavy

Případný třetí pokus o sestavení vlády už by neměl Václav Klaus ve své režii - premiéra by pak vybíral předseda sněmovny.

Klausovu variantu označil Paroubek po jednání na Hradě za obtížně realizovatelnou. "Nevím, myslím, že bude ještě hodně, hodně obtížné ji uzavřít," řekl šéf ČSSD.

Podle Topolánka prezident představil "základní parametry" řešení. Jejich konkrétní podobu ani předseda ODS nepopsal.

Sám Topolánek před jeho začátkem rozdal novinářům písemné prohlášení - vlastní návrh, se kterým k prezidentovi příjel.

Popisuje v něm, jak si ODS představuje cestu k odblokování krize - přesněji k předčasným volbám.

Recept z dílny ODS

Zemi by měla vést úřednická vláda, politické strany by se měly dohodnout na změně ústavy, která by pak počítala se sněmovnou, v níž by zasedlo jen 199 poslanců. Vítěz voleb by v takzvaném druhém skrutiniu dostal prémii za vítězství - tím chce ODS dát vítězi voleb jistotu, že on bude sestavovat funkční vládu.

Ústava by také umožňovala snadnější rozpuštění sněmovny.

Po konzultacích mezi čtyřma očima, které absolvoval v týdnu, se tak Klaus setkal s předsedy parlamentních stran najednou.

Další kolo jednání bude v úterý - opět ve stejné sestavě a opět na Hradě.

 

Právě se děje

Další zprávy