Příští premiér? Klaus chce jistotu

Petr Holub
3. 11. 2006 0:00
Analýza - Prezident Václav Klaus bude nominovat za premiéra jen takového politika, který bude za sebou mít většinu ve sněmovně.
Prezident Václav Klaus dnes večer ve Vladislavském sále na Pražském hradě rozdával státní vyznamenání.
Prezident Václav Klaus dnes večer ve Vladislavském sále na Pražském hradě rozdával státní vyznamenání. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Po konzultacích mezi čtyřma očima se Klaus setká s předsedy parlamentních stran najednou. Může jim sdělit jméno člověka, kterého pověří sestavením vlády, z výroků včerejších Klausových hostů předsedů ČSSD a KSČM však vyplývá, že ještě počká do příštího týdne.

Podle informací Aktuálně.cz nemá hlava státu v úmyslu přistoupit na návrh žádné z politických stran, jak vládu sestavovat. Chce zvolit vlastní variantu, která by předem vylučovala, že také druhá nominace na premiéra skončí fiaskem.

Infobox

Příznivci předčasných voleb

  • ODS: Vládu bude sestavovat Topolánek a získá pro ni ústavní většinu ve sněmovně. Premiérem se stane odborník, který přivede zemi k předčasným volbám.
  • SZ: Vznikne vláda s co nejširší podporou, která zemi přivede k předčasným volbám. Zelení se na vládě nemusí podílet.

Hledání kompromisu

  • KDU-ČSL: Vznikne trojkoalice s ODS a ČSSD, která přivede zemi k předčasným volbám. Nepodpoří úřednickou vládu, která by zemi přivedla k předčasným volbám, pokud ji nepodpoří ČSSD. Odmítá rovněž podporu vládě levého středu.

Předčasné volby až jako druhá možnost

  • ČSSD: Vládu levého středu bude sestavovat Paroubek. Pokud nedostane nominaci od Klause, bude usilovat o třetí pokus. Teprve potom mohou být předčasné volby.
  • KSČM: Podpoří vládu levého středu. Pokud se Paroubkovi nepodaří sestavit, má vzniknout koalice všech stran, která se domluví na předčasných volbách.

Tento postup předpokládá, že se na novém premiérovi shodnou předsedové ODS a ČSSD. Topolánek například může Paroubkovi předložit několik jmen a z těch, která budou přijatelná i pro sociální demokraty, vybere prezident vhodnou osobu. Klaus už dal dříve najevo, že dává přednost politikům z ODS.

Vládu sestaví jen budoucí premiér

Klaus nechce přijít o svůj druhý pokus tím, že skládáním vlády pověří Topolánka. Tím by musel spoléhat, že šéf ODS, který už jednou neuspěl, přivede za sebe vhodného člověka.

Prezident ale může využít Topolánkových výroků, že premiérem být nechce, a trvat na tom, že oficiálním jednáním o vládě pověří až člověka, který příští vládu skutečně povede.

Pak už by záleželo jen na občanských a sociálních demokratech, případně dalších stranách, jestli by novému kabinetu svěřili mandát na jeden rok, anebo na delší dobu.

Plán má podporu části ODS, sociální demokraté jsou ochotni o takové variantě jednat. Pokud by nakonec druhý pokus nevyšel, mohou zkusit štěstí při třetím pokusu, kdy premiéra navrhuje předseda sněmovny.

Strany s prázdnýma rukama

Prostor pro Klausovu iniciativu otevírá fakt, že mu předsedové stran sami nenavrhli žádné bezpečné řešení.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Šéf ODS Mirek Topolánek a šéf senátu Přemysl Sobotka.
Šéf ODS Mirek Topolánek a šéf senátu Přemysl Sobotka. | Foto: Ondřej Besperát

ODS trvá na předčasných volbách, pro které však potřebuje 120 poslaneckých hlasů. Spolu se zelenými jich ovšem má pouze 87.

Dalších 13 poslanců mohou dodat lidovci, ti však nechtějí připustit ústavní většinu, která by spoléhala na 26 hlasů KSČM. Jediným možným spojencem tak mohou být sociální demokraté, ti však nechtějí o předčasných volbách ani slyšet.

Sociální demokraté se po zprávách, že vládu bude opět sestavovat Topolánek, plně soustředili na svůj vlastní projekt menšinové středolevé vlády. Mohou přitom spoléhat na podporu komunistů, dalším případným spojencem ale mohou být jen lidovci. Jejich šéf Jan Kasal ovšem podporu takové vlády vyloučil.

 

Právě se děje

Další zprávy