Tahá za nitky bouře proti Nečasovi, chce návrat Klause

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 9. 2012 5:30
Nečasův odpůrce Jan Florián však popírá, že by věděl o jednání kritiků s prezidentem
Jan Florián.
Jan Florián. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec ODS Jan Florián sice tvrdí, že neví o jednáních Nečasových odpůrců s Václavem Klausem během momentální vládní krize, na druhé straně se netají tím, že by byl s návratem otce zakladatele a dnešního prezidenta do čela občanských demokratů spokojen. 

"Lidsky by se mi taková varianta líbila," říká politik, který je sice sněmovním nováčkem a dostal se tam až ze 36. místa kandidátky, avšak v nynějším rozkolu je možná nejhlasitějším mluvčím kritiků.

Zároveň říká, že Václav Klaus by mu nebyl proti mysli ani v čele vlády, až dokončí prezidentský mandát. "To určitě nebyl," říká Florián, čímž se staví k prohlášení, které nedávno v tisku učinil další z odpůrců Petr Tluchoř.

Jan Florián byl dosud velmi nenápadný poslanec ODS, a tak je jeho postavení v táboře kritiků překvapivé. Připouští, že kritikou daňových vládních změn podkopává celou Nečasovu vládu, ale jako vysvětlení opakuje mantru rebelů, že mu jde jen o program ODS.

Novic ve sněmovně má ostatně blízko k dalšímu kritikovi poměrů - Borisi Šťastnému, kterému svého času dělal poslaneckého asistenta.

Florián je obdivovatelem tzv. opoziční smlouvy: podle něj Václav Klaus tehdy společně s Milošem Zemanem uklidnili politickou scénu. "Vyvedli zemi z krize. Něco takového teď chybí," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz poslanec Florián.

O pád vlády nejde, ale klidně ji shodím

A.cz: Existuje v tuto chvíli nějaká dohoda s premiérem, že by se DPH třeba o procentní bod snížila?

Běží schůze, dozvěděl jsem se stanovisko z klubu, že se to schválí v nezměněné podobě spojené s důvěrou vládě.

A.cz: I v tom případě jste připraveni daňový balíček shodit?

Já své postoje neměním, protože mi nejde o pád vlády. Jedná se mi o to, aby se konsolidační balíček stáhnul a byl předložen v jiné, upravené podobě, aby tam byl zapracován program ODS, to znamená nízké daně, a aby se hájily zájmy živnostníků.

Byl pro a pak to analyzoval

A.cz: Koaliční partneři - TOP 09 a LIDEM - ale namítají, že je to takto koaličně dohodnuté, a navíc jste pro to už jednou ruku zvedli...

Je to špatný zákon. Právě pro to je taková procedura, že v určité chvíli, když je na to ještě čas, se může přepracovat. Může se zrevidovat. A tato chvíle právě nastala.

A.cz: Ale proč jste pro to už jednou ruku zvedli?

Jednou věcí byla loajalita. A samozřejmě během toho se objevila určitá analýza celého zákona, zaznívaly názory renomovaných ekonomů. Čili i tohle byl ten spouštěč.

Souhlasím s Klausem

A.cz: Není v pozadí hra o návrat Václava Klause do čela ODS?

O tom nic nevím. Tyto spekulace jsem z médií zaznamenal, ale nic takového nevím. Václava Klause si vážím jako člověka i jako bývalého předsedy ODS, ale i jako renomovaného ekonoma a naprosto s ním v otázce zvyšování daní a pravicových hodnot souhlasím.

A.cz: Vylučujete možnost, že by se mohl vrátit do čela ODS?

O tom bych nechtěl spekulovat, možné je všechno, lidsky by se mi tato varianta líbila, ale je to na Václavu Klausovi. Má velmi mnoho příznivců v členské základně ODS.

A.cz: Z nitra ODS zazněla i úvaha, že by se opět mohl stát premiérem. Může na této úvaze něco být?

Jan Florián, poslanec ODS
Jan Florián, poslanec ODS | Foto: ODS

Je velmi předčasné o tom mluvit.

A.cz: Předčasné? Je to tedy otázka času?

Nevím, opravdu nevím.

Jsem sympatizující spojka

A.cz: O vás se mluvilo, že byste mohl být tou spojkou s Hradem...

Nemyslím, že bych byl spojka s Hradem. Jsem spojka v tom smyslu, že sympatizuji s Václavem Klausem, moje názory jsou konzistentní, od roku 2002, kdy jsem se stal členem ODS, postoje neměním, vždycky jsme kopali a bojovali za správnou věc.

A.cz: Takže by vám Václav Klaus nebyl proti mysli ani v čele ODS, ani v čele vlády?

To určitě ne.

A.cz: Miroslav Kalousek třeba říká: Nejde o žádné daně, jde o Petra Nečase. Jste spokojen se současným vedením ODS?

Mám k němu určité výhrady. Mám pocit, že ODS v rámci koaličních kompromisů velmi ustupuje. Viděl jsem to u rozpočtového určení daní , vládní návrh byl jen učesaný návrh pana Gazdíka, jehož meritem se stal trik předvolební kampaně zvýšení peněz pro obce. A ODS začala volební kampaň a nemá jiné téma než církevní restituce a TOP 09 sbírá témata ODS. A to mi vadí.

Klaus a Zeman? Ano

A.cz: Předpokládáte, že Petr Nečas přežije v čele ODS?

O tom nechci před kongresem spekulovat. Jedním z ukazatelů bude volební výsledek a směřování ODS.

A.cz: Když Václav Klaus apeloval na poslance, aby se ohledně daní zachovali rozumně, jak jste to četl - shodit, nebo prohlasovat?

Byl jsem rozhodnut asi tak tři dny před tím, než Václav Klaus vyřkl tento apel. Mě to akorát utvrdilo v tom, že dělám správnou věc a že nepošlapávám program, za který jsem kandidoval.

A.cz: Umíte si třeba představit Miloše Zemana na Hradě a Václava Klause ve Strakově akademii?

Ano.

 

Právě se děje

Další zprávy