Vládě hrozí pád, za revoltou stojí Tluchoř a spol.

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 8. 2012 6:45
Rebelové v ODS vážně uvažují o tom, že nepodpoří vládní daňové zákony, které vrátil Senát
Petr Tluchoř.
Petr Tluchoř. | Foto: Ludvík Hradilek

* Zprávu jsme aktualizovali * Doplnili jsme postoj Věcí veřejných

Praha - S blížící se schůzí sněmovny, která začne příští týden, se uvnitř ODS čím dál vážněji diskutuje o hrozbě, že poslanci kolem Petra Tluchoře nezvednou ruku pro vyšší daně pro bohaté. V tom případě by se přiblížil pád Nečasovy vlády.

"Tluchoř to chce vážně držet a nehlasovat pro to," řekl Aktuálně.cz důvěryhodný zdroj z vyšších pater ODS. A další dva na něm nezávislé to potvrzují.

"V tuto chvíli je to opravdu reálná varianta," řekl na dotaz Aktuálně.cz jeden z nich. "Vážně si s tou myšlenkou pohrávají, ale není to definitivní," uvedl další.

Reportéři Aktuálně.cz zjistili, že do revolty, která může přinést pád Nečasova kabinetu, jsou zapojeni i lidé ovlivňující tradičně zákulisí ODS.

O vážnosti situace svědčí skutečnost, že se o ní diskutuje také v koaliční TOP 09. Aktuálně.cz má potvrzeno od dvou zdrojů z této strany, že hrozbu pádu kabinetu neformálně probíralo i vedení TOP 09.

Ostatně právě 1. místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se případné neschválení daňového balíčku týká jako ministra financí nejvíc. "Bez této legislativy není možné další snižování deficitu státního rozpočtu," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

Informace, že "topka" probírala problémy uvnitř klubu ODS, komentovat odmítl, jen dodal: "Garantujeme za TOP 09 všech 41 hlasů pro společné vládní návrhy, koaličně dohodnuté. A logicky očekáváme od ODS totéž."

Kritiku zvyšování daní, o němž má sněmovna hlasovat, však už Nečasovi straničtí kritici opakovaně na veřejnosti prezentovali. Ověřit u nich, zda se kvůli tomu opravdu chystají položit vládu, nebo zda o tom vážně uvažují, se zatím nepodařilo. Ani Petr Tluchoř, ani další lidé z poslanecké skupiny kolem něj dosud na zaslané dotazy nereagovali.

Daňové zákony byly před dvěma týdny vetovány Senátem a k jejich přehlasování potřebuje vláda alespoň 101 poslanců. Stačí tedy nesouhlas Petra Tluchoře a dvou tří dalších poslanců, aby zákony spadly pod stůl.

Proti zákonu, který zavádí vyšší daně pro bohaté, měli někteří poslanci ODS výhrady už při závěrečném hlasování ve sněmovně. Tehdy klub ODS vyhlásil tzv. závazné hlasování, takže nakonec se zákonem souhlasili.

Pokud by nakonec i nyní vládu podpořili, spekuluje se také o tom, že by s útokem na vládu přišli později - až třeba zákon vrátí prezident Klaus, který zvyšování daní otevřeně a tvrdě kritizuje. V tom případě by se vládní potíže posunuly zas o něco blíž volebnímu kongresu ODS.

S pádem vlády kalkulují i VV

Právě s vyššími sazbami DPH i vyšším zdaněním nejbohatších počítá už připravovaný návrh státního rozpočtu na příští rok. V opačném případě by stoupl schodek, což by ohrozilo i Nečasovu vládu "rozpočtové odpovědnosti".

O možném pádu vlády mluví v souvislosti se zákony vetovanými Senátem - především daňovým balíčkem, ale i církevními restitucemi - i dříve koaliční, nyní opoziční Věci veřejné.

"Možná padne vláda," prohlásil v úterý předseda VV Radek John s tím, že pak by už svého rebela Milana Šťovíčka, který deklaruje podporu vládním návrhům, nemusely VV vůbec řešit.

 

Právě se děje

Další zprávy