Neprojdou vyšší daně, a končím, zvyšuje sázky Nečas

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 8. 2012 11:44
Petr Tluchoř z ODS i někteří další dál váhají s podporou
Petr Nečas: Důvod k úsměvu?
Petr Nečas: Důvod k úsměvu? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že pokud ve sněmovně teď neprojdou pro vládu klíčové zákony, které vrátil Senát a o nichž bude sněmovna rozhodovat už příští týden, znamená to automaticky konec této vlády.

"Pokud nebudou schváleny reformní zákony, odmítám být v čele vlády, která je jen proto, aby byla," řekl ve čtvrtek premiér.

Jak Aktuálně.cz psalo už v úterý, problém se schválením vládních návrhů - především daňového balíčku, který počítá se zvýšením DPH nebo vyšším zdaněním nejbohatších - přitom doutná právě v klubu ODS: někteří poslanci kolem Petra Tluchoře teprve zvažují, zda zvednou ruku pro.

Své váhání potvrdil veřejně sám Petr Tluchoř, pro Aktuálně.cz pak i exministr Ivan Fuksa.

Tluchoř: Proč by vláda padala?

"I kdyby třeba balíček opravdu neprošel, není naprosto žádný důvod, aby padla vláda, a spekulace o tom považuji za zbytečné strašení. Nevím, proč by vláda vedená ODS měla padnout kvůli neschválení balíčku, který jde proti programu ODS. Zdůrazňuji, že pro nedůvěru vládě bych rozhodně nehlasoval," říká na námitky o možném pádu vlády Tluchoř.

Premiér Nečas je ale zjevně jiného názoru. A podobně jako on to vidí i koaliční partneři, podle kterých na schválení ve sněmovně už jednou přijatých návrhů další osud vlády závisí.

Jak LIDEM, tak TOP 09 chtějí po ODS garantovat jednotu při hlasování.

TOP 09 i Peake: Je to na ODS

"Chceme u ODS vidět stejnou jednotu, která se chce i po nás," odpověděla na náš dotaz vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

"Bez této legislativy prostě není možné další snižování deficitu státního rozpočtu," řekl Aktuálně.cz Miroslav Kalousek.

"O tom, jak budu hlasovat, se rozhodnu až na základě rozhovorů, které průběžně vedu se členy a poslanci ODS," stojí si zatím za svým Tluchoř.

Petr Tluchoř
Petr Tluchoř | Foto: Ludvík Hradilek

"Podle mě to teď je, jak říkají Němci, 'halb und halb'. Já to považuji za vážné," hodnotí situaci jeden z poslanců ODS.

Koalice po senátním vetu potřebuje minimálně 101 poslance, tedy doslova každý hlas. Kromě daňového balíčku může mít problémy i s církevními restitucemi.

Až před kongresem ODS?

Další variantou, o které se v zákulisí spekuluje, je ovšem také možnost, že "rebelové" v ODS zákon nepotopí už teď. Počkají si, až zákon vrátí prezident Klaus, který už označil zvyšování daní "a DPH zvláště" za něco, co "poškozuje naší ekonomiku". Prezidentovo veto je tedy pravděpodobné.

Pak by se daňový balíček vetovaný prezidentem dostal na program sněmovny až koncem října - tedy po podzimních volbách, a tím pádem zase o něco blíž volebnímu kongresu ODS, na kterém bude Petr Nečas obhajovat svoji pozici v čele strany.

Koalice v červenci protlačila balíček sněmovnou jen díky tomu, že ODS vyhlásila závazné hlasování. Pro zákon tak zvedli ruku i její nespokojení poslanci. V dílčích hlasováních sice vyjádřili svůj vzdor tím, že se zdrželi, při schvalování celého zákona ale tehdy nakonec ruku pro zvedli.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na daně?

 

Právě se děje

Další zprávy