Kritik Tluchoř navrhuje ODS Klause proti Nečasovi

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
25. 8. 2012 13:40
Myslím, že je načase, abychom se přestali bát o něm nahlas mluvit, řekl poslanec
Václav Klaus opět na scéně.
Václav Klaus opět na scéně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jeden z předních stranických kritiků premiéra Petra Nečase vrací veřejně do politické budoucnosti jméno prezidenta Václava Klause.

V Nečasově éře odstavený předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř deníku Právo řekl, že zakladatel strany by se mohl s Nečasem napřesrok utkat o post v čele partaje.

„Myslím, že je načase, abychom se přestali bát o něm (Klausovi) nahlas mluvit, protože to je kandidát dobrý a silný," říká Tluchoř v rozhovoru.

Že právě on vyvolá novou debatu po příštím politickém uplatnění prezidenta je překvapivé. V časech, kdy tento středočeský poslanec spolu s Mirkem Topolánkem straně vládl jako předseda poslaneckého klubu ODS, totiž mělo vedení strany s Václavem Klausem vyhrocené vztahy a otec-zakladatel pak ODS opustil. 

Petr Tluchoř se z lídra stal v ODS kritikem vedení.
Petr Tluchoř se z lídra stal v ODS kritikem vedení. | Foto: Ludvík Hradilek

Z rivala symbolem doby

„Jestliže dnes je ODS ve vleku jiných, ve vleku událostí, opouští principy, které dlouhodobě hlásala, a není schopna prosazovat svůj program, pak právě Václav Klaus je symbolem doby, kdy jsme naopak my udávali směr, kdy jsme byli ideovým i faktickým lídrem politického pelotonu," zdůvodňuje přesto nyní své pohnutí Tluchoř. 

„Ani k němu nemám blízko. To není osobní záležitost. Pro mě je důležitý výsledek pro ODS, pro mě je důležitý výsledek pro tuto zemi," pokračuje poslanec.

Tluchoř zároveň řekl, že nemá od Klause přímo ani z jeho okolí signály, že by sám prezident, který se v prosinci 2008 vzdal funkce čestného předsedy ODS, o kandidatuře na předsedu strany, kterou založil, uvažoval.

Tluchoř je znám jako kritik Petra Nečase a k úvahám o staronovém předsedovi ho posunul dotaz Práva, zda by ODS měla na letošním podzimním kongresu zvolit nového předsedu.

„Občas v ODS i v médiích slyším, že Petr Nečas není ideálním předsedou, ale že nikoho lepšího nemáme. Pokud ale někdo říká, že předseda není dobrý, pak za ještě horší bych považoval stranu, která by za něj nehledala alternativu," začal zeširoka.

Ještě, než se dostal k apelu na Klause, řekl, že sám ví o zhruba dvou až třech vhodných kandidátech, které ale nejmenoval.

 

Právě se děje

Další zprávy