Státní maturity asi končí, učitele potěší vyšší platy

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
2. 7. 2010 12:50
Lídři koalice uzavřeli jednání o další kapitole svého programu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šestá ze sedmi programových kapitol vznikajícího koaličního programu je uzavřena. Oznámil to dnes předseda ODS a premiér Petr Nečas.

Lídři koalice se zabývali školstvím, vědou, kulturou a sportem.

Podle dohody dostanou přidáno učitelé. "Platové fondy v regionálním školství navýšíme v příštím roce o 2,1 miliardy korun, v roce 2012 o další 4 miliardy," slíbil Nečas. Začínající učitelé by tak měli mít plat kolem 20 tisíc korun.

Částku na rok 2012 dohodla koalice nad rámec původních dohod. "Je zatím jen jasné, že nepůjde o peníze z rozpočtu ministerstva obrany," dodal. Právě to ve svém programu žádaly Věci veřejné.

V dalších třech letech pak budou platy učitelů zmraženy.

Státní maturity? Asi nebudou

Koalice se dohodla i na přístupu ke státním maturitám. Rozhodnutí, zda budou či ne, má padnout do začátku školního roku 2010/2011.

Rozhodnutí má předcházet důkladný test.

"Podle mého soukromého názoru vláda rozhodne do konce srpna o odkladu státních maturit o další rok," upřesnil Nečas. Pak si počká na výsledky generální zkoušky a podle nich rozhodne, zda začne pracovat na jiném modelu státních maturit, nebo projekt úplně zruší.

Lídři také potvrdili, že chtějí zavést školné na vysokých školách. Nejde o odložené školné, odkládají se jen splátky.

Podklady expertní komise pro páteční jednání, které má Aktuálně.cz k dispozici, vysloveně říkají: "Školné bude úspěšnými absolventy hrazeno přímým způsobem - při zahájení daného semestru či ročníku, nebo odloženým způsobem - postupným splácením v době, kdy jejich příjem překročí výši průměrné mzdy."

Nejméně rok před školným chce koalice zavést systém stipendií a studentských půjček.

Majetek církví vyřešíme, ještě nevíme, jak

Partneři v budoucí koalici se dotkli i otázky vyrovnání státu s církvemi. Představy jednotlivých stran se ale rozcházejí. Nakonec se "trojkoalice" shodla jen na slibu, že budou pracovat na nápravě nekterých křivd.

"Nebyla nalezena nějaká konkrétní podoba, ale nepovažuji to za neštěstí," potvrdil Petr Nečas. "Nezáleží jen na nás, ale i na partnerech u jednacího stolu, tedy církvích. Budeme hledat řešení společně."

"Máme na to roky. Kdybychom to řešili teď, skončíme někdy 31. srpna a ta jednání se strašně protáhnout," komentoval to předseda Věcí veřejných Radek John.

"S tím bych nesouhlasil," reagoval na Radka Johna předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Dvacet let po listopadu je dlouhá doba, kdy jsme jeden ze základních problémů ČR nevyřešili. Máme velké problémy po celé zemi, kde jsou blokovány pozemky."

Problém se týká nejne státu a církví, ale také obcí - mnohé z nich nemůžou kvůli blokovaným pozemkům třeba plánovat další výstavbu.

 

Právě se děje

Další zprávy