Spor o plakát ČSSD vrcholí: Strhnou ho, či přelepí?

Martina Machová Martina Machová, Karel Toman
19. 9. 2010 15:08
Předseda Sobotka oznámil, že plakát zmizí, místní politici ho chtějí pouze upravit
Bohuslav Sobotka prosadil svou: sporný plakát mostecká ČSSD stáhne
Bohuslav Sobotka prosadil svou: sporný plakát mostecká ČSSD stáhne | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Most - Předvolební billboardy ČSSD s heslem o "národnostní většině" z Mostu nakonec přece jen zmizí. Dohodly se na tom městské a krajské špičky ČSSD s úřadujícím předsedou strany Bohuslavem Sobotkou.

"Na základě pátečního usnesení politického grémia ČSSD jsem se dohodl s lídrem kandidátky ČSSD v Mostě Karlem Novotným a předsedou KVV ČSSD v Ústeckém kraji Petrem Bendou na stažení kontroverzního plakátu z mostecké kampaně místní ČSSD," informoval dnes statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Plakáty zmizí, či budou přelepeny

"Ke stažení plakátu dojde během následujícího týdne," dodal.

Zda tím definitivně končí spor kolem plakátu, na kterém je Novotný vyobrazen s heslem: "Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla", není úplně jasné.

Místní politici si podle ČTK vykládají dohodu se Sobotkou jinak a chtějí plakát pouze upravit tak, aby neměl rasistické vyznění. Nový text billboardu chtějí severočeští sociální demokraté nejprve zaslat ke schválení centrálnímu vedení strany v Praze.

Deník Atuálně.cz také zjistil, že původní Novotného plakáty mají plnou podporu celé místní organizace v Bílině na Teplicku.

"Podporujeme všechna uveřejněná hesla, která lídr kandidátky prezentuje, především heslo o rovnoprávnosti všech občanů ČR. Rovnoprávnost by měla by základním principem sociální demokracie," napsala dnes odpoledne organizace ve svém stanovisku.

Ještě v pátek dopoledne severočeská organizace strany po tlaku vedení ČSSD tvrdila, že kampaň změní. Večer si to ale rozmyslela. "Poradili jsme se a rozhodně v kampani budeme pokračovat tak, jak je naplánovaná. Žádný plakát nestáhneme," řekl v pátek večer deníku Aktuálně.cz sociálnědemokratický poslanec z Mostu Josef Tancoš.

 

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mostecké organizaci nejprve doporučil, aby plakáty stáhla. Když severočeši neuposlechli, pozvalo si je grémium na tento pátek na jednání do Prahy.

Vedení chce odstraňovat příčiny

Grémium v pátek opět požádalo místní organizaci ČSSD v Mostě, aby ve volební kampani používání hesla ukončila. "Jeho interpretace může celostátně poškodit dobrou pověst sociální demokracie," řekl na tiskové konferenci po jednání špiček ČSSD Sobotka.

Vedle toho vedení sociální demokracie vydalo prohlášení, že ČSSD je zásadně proti vytváření volebních terčů z menšin či bezdomovců, ať by pocházelo z jakékoli strany.

"V prvé řadě bychom se měli ptát, kde a proč takové problémy vznikají a začít odstraňovat příčiny," argumentovalo vedení ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy