Nejsem většina. Plakát ČSSD je na místě vzdor centrále

Martina Machová Martina Machová
15. 9. 2010 19:25
Sociální demokraté pokračují v kontroverzní kampani
Zpravodaj "reformního balíku" Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Zpravodaj "reformního balíku" Bohuslav Sobotka (ČSSD). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha, Most - Mostecká sociální demokracie nestáhne své billboardy, jak jim doporučil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Deník Aktuálně.cz o tom informoval poslanec sociální demokracie za Most Josef Tancoš.

Na kontroverzním billboardu s mosteckým lídrem Karlem Novotným stojí: "Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla."

Podle straníků nejde o rasizmus, nýbrž o upozornění na problémy regionu. Setrvání při současné volební strategii posvětil místní výbor mostecké ČSSD. Pro hlasovalo všech jedenáct jeho členů.

"Přiznáváme, že ten text je možná ostřejší, není ale rasistický. Chtěli jsme jen vyvolat diskuzi. Všichni o tom vědí, všichni o tom mluví, ale nikdo s tím nic nedělá," komentoval rozhodnutí Tancoš. Podle něj pak mostecká ČSSD nabízí ve svém programu i způsob, jak se sociálním vyloučením bojovat.

"Nechceme, aby systém sociálních dávek nebyl zneužíván. Aby sociálně slabí nebyli zvýhodnění vůči jiným sociálně slabým," dodává.

Severočeská ČSSD rovněž tvrdí, že tím jen reagovala na místní události, kdy mostecká radnice snížila nájem na sídlišti Chánov, kde žije převážně romská komunita. Město zde do budoucna rovněž plánuje značné investice.

"Toto zvýhodnění znamená, že nám vzniká extremismus už nejen skrytý a ke všemu i ve středních vrstvách. Lidé reagují podrážděně, a to nepovede k ničemu dobrému. Podobných sídlišť je v Mostě více a tak se ptají, proč se nerekonstruje i u nich," tvrdí mostecký poslanec.

Socialisté v Mostu nejsou jedinou organizací, která vyrazila do komunálních voleb s kontroverzním sloganem.

Boj proti bezdomovcům a narkomanům avizovala na svých billboardech rovněž ČSSD na Praze 5. Místní straníci ovšem plakáty stáhla.

 

Právě se děje

Další zprávy