Soud: Výrok o mafiích zákon neporušil

Tomáš Fránek
26. 6. 2006 17:20
Brno - Soud zamítl další stížnosti na volby. Zákon neporušila ani ODS, když před volbami mluvila o propojení politiků ČSSD s organizovaným zločinem.

Nejvyšší správní soud dnes zamítl žalobu Philippa Janýra, který ve své stížnosti tvrdil, že ODS zveřejněním tiskové zprávy ovlivnila volby ve svůj prospěch. A to nepodloženými obviněními představitelů ČSSD.

Soud ve zdůvodnění uvedl, že tím, že ODS použila formulace o propojení organizovaného zločinu, státní administrativy a části bezpečnostních složek se sociálními demokraty, volební zákon porušen nebyl.

Paroubek v Lidovém domě
Paroubek v Lidovém domě | Foto: Ludvík Hradilek
  • DÁLE ČTĚTE:
  • Šéf ODS mě pomluvil, tvrdí premiér Paroubek. Na zastupitelství pro Prahu 1 na Topolánka podal trestní oznámení. CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE ZDE

Podle soudu totiž zpráva byla reakcí na informace policejních složek, ke kterým se vyjadřovaly všechny politické strany. Konkrétně šlo o zveřejnění tajné zprávy šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho.

Podle Janýra nebyly ke tvrzením ODS o tom, že se sociální demokraté stýkají s mafiány, jsou zapleteni do korupce nebo se stali součástí organizovaného zločinu včetně nájemních vražd, žádné důkazy.

A Janýr tvrdí, že pokud například v Jihočeském kraji chybělo sociální demokracii k získání dalšího mandátu 338 hlasů, tak právě tyto voliče mohly ovlivnit tvrzení ODS.
 

Soud neřeší pravdivost informací

Podle Nejvyššího správního soudu jsou v této věci na místě jiné právní způsoby - třeba žaloba na ochranu osobnosti, přestupkové řízení nebo trestní stíhání.

"Za situace, kdy v průběhu volební kampaně byly zveřejněny informace znevěrohodňující (i) některé osoby více či méně spojené s ČSSD, není úkolem volebního soudu vyšetřit a následně prohlásit, zda a které se zakládají na pravdivém faktickém základu a které jsou pouze smyšlené," uvedl soud ve svém rozhodnutí.

Funkcí Nejvyššího správního soudu v daném případě je podle volebního senátu posoudit výhradně to, zda prohlášením ODS byl porušen zákon, a pokud ano, zda mezi touto protizákonností a volebními výsledky existuje příčinný vztah a zásadní intenzita.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Všichni stejnou možnost

Podle soudu byla tisková zpráva ODS uvozena jako reakce na tvrzení sociálních demokratů a jejich předsedy Jiřího Paroubka o dlouhodobě připravovaném spiknutí a pučistických praktikách. ODS tak podle soudu pouze reagovala na případ spojený se zprávou policejních složek, která obsahovala řadu faktických tvrzení i vyslovených názorů.

"Podstatné z hlediska rozhodování Nejvyššího správního soudu je to, že všechny subjekty měly dostatečnou možnost se k publikovaným informacím vyjádřit, takže voliči zůstala zachována možnost svobodného přístupu k různým informacím a názorům, mezi nimiž si mohl vybrat," uvedl soud.

"Publikací předmětného tiskového prohlášení ODS podle přesvědčení Nejvyššího správního soudu k porušení volebního zákona vůbec nedošlo," dodal soud.

Právě "nečestné" praktiky ODS měly být podle Jiřího Paroubka důvodem, proč těsně po vyhlášení volebních výsledků řekl, že jeho strana zváží žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. ODS podle Paroubka zveřejnila o premiérovi lživá tvrzení, a to výrazně ovlivnilo výsledek voleb.

ČSSD nakonec žalobu nepodala

Na mimořádné tiskové konferenci navíc přirovnal politiku a záměry ODS k mocenskému řešení krize v Únoru 1948, přičemž prohlásil, že zemi hrozí "modrá totalita". Sociání demokraté nakonec žalobu na neplatnost voleb nepodali.

Paroubek se o několik dnů později po setkání s prezidentem přiznal, že se emotivním projevem dopustil chyby, a veřejnosti se za použité výrazové prostředky omluvil. Trvá však na tom, že podstata projevu byla racionální.

A také jsme si domluvili večeři - prezident a končící vláda.
A také jsme si domluvili večeři - prezident a končící vláda. | Foto: Ondřej Besperát
  • DÁLE ČTĚTE:
  • "Byla to první vážná chyba, kterou jsem za třináct měsíců své vlády udělal. Tímto se české veřejnosti omlouvám," prohlásil Paroubek - CELÝ ČLÁNEK NAJDETE ZDE

K projevu prý Paroubka vedla předvolební aféra, kterou rozpoutalo zveřejnění tajné zprávy šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Dokument poukazoval na propojení organizovaného zločinu s politikou a objevily se v něm i spekulace, že Paroubek zneužíval nezletilou dívku.

Nejvyšší správní soud už přitom na základě stížnosti v roce 2004 zrušil volební výsledek do Senátu v Praze 11. A to kvůli lživému článku o jednom z kandidátů. Ústavní soud ale nakonec opakování voleb neumožnil a potvrdil do funkce senátora Jana Nádvorníka.

 

Právě se děje

Další zprávy