Paroubek žaluje Topolánka. Pro pomluvu

Redakce DOM, čtk
22. 5. 2006 19:04
Praha - Šéf ODS mě pomluvil, tvrdí premiér Paroubek. Dnes na něj podal na zastupitelství pro Prahu 1 trestní oznámení. Uvnitř: ANKETA

Je to vůbec poprvé v české polistopadové historii, kdy se dostali šéfové dvou nejsilnějších stran do právního sporu.

Premiér se na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 obrátil kvůli výroku v pořadu Nedělní partie televize Prima.

Infobox

CO ŘEKL TOPOLÁNEK:

"Já musím říct, že vaše kontakty s hlavami pražského podsvětí, vaše kontakty s opravdu organizovaným zločinem, jen v poslední aféře biolíh, kdy Kosinové (mluvčí policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu) bylo zakázáno mluvit. Ten útvar, který jako jeden z mála ještě funguje, je tendence ho rozprášit, zákaz poskytování jakýchkoli informací o těch kauzách...".

Topolánek v diskusi volebních lídrů dvou nejsilnějších stran hovořil o kontaktech Paroubka a sociální demokracie s organizovaným zločinem.

"Je to hysterik, ztrácí absolutně nervy, prohrává v té soutěži. Doufám, že mu to voliči spočítají," řekl ČTK v reakci na informace o trestním oznámení Topolánek.

Dodal, že se soudního sporu nebojí. "To, že jsem označil špičky ČSSD za lidi, kteří se kontaktují a mají styky se špičkami organizovaného zločinu, o tom referují média v posledních měsících denně. Já si myslím, že není třeba žádného analytického mozku, aby člověk sledující média vyhodnotil, že špičky ČSSD opravdu mají kontakty se špičkami organizovaného zločinu," řekl.

Topolánek tak využil "fintu", kterou v minulosti během soudních sporů používal třeba premiér Miloš Zeman. Ten běžně častoval své protivníky urážkami a před soudem se - vždy úspěšně - hájil tím, že si o tom někde přečetl.

Paroubek trvá na tom, že Topolánkova tvrzení se nezakládají na pravdě.

"Předseda vlády nemá žádné kontakty s pražským podsvětím ani s organizovaným zločinem. Pro takové tvrzení nemá pan Topolánek jakýkoliv důkaz. Pan Topolánek by měl toto tvrzení doložit. Premiér nebyl a není pro takové jednání odsouzen, trestně stíhán či prověřován žádným orgánem činným v trestním řízení," uvedla jeho mluvčí Lucie Orgoníková.

 

Právě se děje

Další zprávy