Senátoři pošlou ČEZ miliardy, chtějí je dopřát i dalším

Martina Machová Martina Machová
21. 7. 2009 17:20
Prý pomůžou všem, mnozí politici přesto před kokntroverzním krokem varují
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři se chystají schválit miliardy pro české energetické firmy na úkor veřejného rozpočtu.

Na své středeční schůzi totiž s velkou pravděpodobností odhlasují zákon o spotřební dani, jehož součástí je "poslanecký přílepek", který upravuje nakládání s emisními povolenkami.

Evropská komise totiž chystá, že se s nimi od roku 2013 se bude nově obchodovat na aukcích.

Krom ČEZ to nikdo nestihne

A autoři přílepku, bývalí ministři průmyslu a obchodu Martin Říman z ODS a Milan Urban z ČSSD chtějí, aby energetické firmy dostaly část povolenek zadarmo i po roce 2013 výměnou za investice do modernizace technologií a to do konce roku 2011.

Znamenalo by to, že většinu z miliardového balíku by tak získal polostátní ČEZ, který má své investice veskrze připravené, a tedy by modernizoval svá zařízení tak jako tak. Ostatní energetické společnosti by totiž byly krátkým termínem z rozdělování emisních povolenek vyloučeny.

Navíc se tak stát bez jakékoli diskuze zbavuje kontroly nad přibližně 70 miliardami korun, na které odhadlo hodnotu emisních povolenek ministerstvo životního prostředí ještě za Martina Bursíka. Ten se společně s exministrem financí Miroslavem Kalouskem proti tomu postavil již ve sněmovně.

Jeden v autorů kontroverzního
Jeden v autorů kontroverzního | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ačkoli vyrovnané skóre pro a proti přílepku po projednání v senátních výborech by mohlo naznačovat, že senátoři s přijetím kontroverzního přílepku váhají, jednoduché počty ukazují, že je vlastně rozhodnuto.

"Stanovisko klubu ODS zní schválit, aby byl navrhovaný princip vnesen do legislativy," informoval člen hospodářského výboru za ODS Petr Pakosta. "Zároveň jsem byl pověřen, abych se podílel na novelizaci, ve které by byly lhůty úměrně prodlouženy," dodal senátor.

Hlavním důvodem, proč senátoři ODS k takovému řešení dospěli, pak Podle Pakosty je, že lze jen těžko odhadnout, jak by se situace s povolenkami vyvíjela, kdyby se návrh vrátil v připomínkovém řízení zpět k poslancům.

"Je správné, aby povolenky pomohly těm, kteří jsou ochotni modernizovat svá zařízení tak, aby bylo vstřícnější životnímu prostředí," míní s tím, že nakonec pocítí úlevy energetikům i samotní spotřebitelé.

I mezi senátory za ODS přesto zaznívají kritické hlasy. Sami však přiznávají, že jsou v menšině.

Kritika je, ale mírná

"Myslím, že přílepek je nešťastný a z mnoha důvodů předčasný. Například v současnosti ještě ani nevíme, jak bude obchodování se emisními povolenkami v Evropě vypadat," odmítl návrh stranický expert občanských demokratů Bedřich Moldan.

"Osobně si myslím, že by měly být aukciovány povolenky všechny," dodal senátor.

Jestli budou jednotně pro výměnu emisních povolenek za příslib modernizace provozů hlasovat sociální demokraté, se rozhodnou až večer na schůzi svého klubu. Zatím se totiž dělí na dva tábory.

"Já sám jsem o návrhu nehlasoval, zdržel jsem se," přiznal předseda výboru pro životní prostředí Ivo Bárek z ČSSD s tím, že členové výboru měli výhrady zejména k způsobu, jakým se poslanci snaží výjimku prosadit.

Kritici tvrdí, že návrh, jak zacházet s emisními povolenkami, vznikl účelově ve prospěch polostátního ČEZu
Kritici tvrdí, že návrh, jak zacházet s emisními povolenkami, vznikl účelově ve prospěch polostátního ČEZu | Foto: Ludvík Hradilek

"Od kolegů očekávám vysvětlení, politická diskuze na toto téma totiž ještě neproběhla" dodal senátor.

Prodloužíme to o rok, slibují senátoři

Na mysli má hospodářský výbor v čele s dalším sociálním demokratem - Janem Hejdou. Zde totiž sociální demokraté hlasovali opačně a desítky milionů pro energetické společnosti Senátu doporučili.

"Převládl zde názor, že realizace připravených investičních akcí lze chápat jako součást protikrizových opatření a mohlo by to přispět ke stabilizaci české ekonomiky," vysvětluje Hajda. 

Vedle toho ale chtějí rozvolnit lhůty, do kdy by mohly energetické společnosti na o emisní povolenky výměnou za ekologické projekty žádat.

"Chtěli bychom ale prosadit pozměňovací návrh, kdy by se termín pro předložení projektů posunul o rok," dodává místopředseda hospodářského výboru a rovněž senátor za ČSSD Karel Korytář.

Spíše proti návrhu se pak staví členové Klubu otevřené demokracie.

"Jsem zásadně proti přílepkům, takže se zřejmě hlasování zdržím. Objektivně vzato si ale myslím, že by mohlo jít o řešení problémů teplárenství," míní jablonecká senátorka Soňa Paukrtová.

Senátory k odmítnutí "přílepku" v úterý vyzvalo i Hnutí duha. Ve svém tiskovém prohlášení navrhuje, že by peníze našly lepší uplatnění v zateplování domu, které statisícům rodin srazí účty za energii a sníží dovoz plynu z Ruska.

 

Právě se děje

Další zprávy