ČEZ má zisk přes 17 miliard korun, recese mu nehrozí

Ekonomika Ekonomika
13. 5. 2009 8:43
Jde o meziroční nárůst o devět procent

Praha - Čistý konsolidovaný zisk energetické skupiny ČEZ vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o devět procent na 17,2 miliardy korun, a to po rozpuštění rezervy na emisní povolenky a přecenění akcií MOL

Vyplývá to z materiálů zveřejněných před dnešní tiskovou konferencí firmy.

Čistý zisk včetně těchto vlivů dosáhl 19,4 miliardy korun, což znamená nárůst přes 23 procent. Je to více, než analytici předpokládali. Podle agentury Reuters trh očekával zisk 17,16 miliardy.

Tržby společnosti dosáhly 53,303 miliard korun, trh očekával 51,02 milardy.

ČEZ očekává čistý zisk za letošní rok ve výši 50,2 miliardy korun, a svůj celoroční výhled tak nemění.

Na následné valné hromadě ČEZ se bude jednat také o rozdělení zisku za rok 2008 a výplatě dividend.

Na dividendách chce firma rozdělit 50 až 60 procent zisku. Lidovecký předseda Jiří Čunek vyzval v dopise současného českého premiéra Jana Fischera, aby přijmul opatření k rozdělení 100 procent dividendy ČEZ. Podle něj by tato částka představovala navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o 14 miliard korun.

ČEZu zisk rekordně roste, E.ON ne

Německému energetickému gigantu E.ON se už tak dobře nevede. Jeho provozní zisk v prvním čtvrtletí spadl o pět procent na 3,1 miliardy eur. Oznámila to ve středu firma, která působí také v Česku.

Čtvrtletní zisk zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 3,26 miliardy eur. "Ekonomický útlum je pociťován rovněž v energetickém sektoru," upozornila společnost. Energetické podniky po celé Evropě se nyní v důsledku hospodářské krize potýkají s poklesem poptávky po elektřině.

S tím souhlasí i ředitel divize obchod ČEZ Alana Svoboda: "Hospodářská recese významně poznamenala spotřebu elektřiny v ČR, která meziročně poklesla o 3,6 procenta,"

E.ON je přitom největší energetickou společností v Německu. Firma působí rovněž v Česku, kde dodává elektřinu a plyn na jihu Čech a Moravy. Český E.ON má 1,4 milionu zákazníků a patří mu zhruba pětinový podíl na tuzemském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy