Senát schválil zákon o protikomunistickém odboji

ČTK ČTK
20. 7. 2011 13:18
Účastníci třetího odboje získají 100 000 korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát ve středu schválil zákon o protikomunistickém odboji. Jeho účastníci tak podle něj získají peněžité ocenění 100 000 korun, pozůstalí manželé pak poloviční částku.

V případě, že by měli odbojáři důchod nižší než průměrný, bude jim na průměrný dorovnán. Návrh zákona míří k podpisu prezidenta Václava Klause.

Začne platit symbolicky 17. listopadu.

Sněmovní návrh podpořilo 44 ze 71 přítomných senátorů včetně řady sociálních demokratů i předsedy horní komory Milana Štěcha.

Předloha se nelíbí komunistům, kteří ji ostře kritizovali již ve sněmovně. Pokládají ji za protiústavní, protože prý porušuje rovnost lidí před zákonem.

Podle Petra Tluchoře (ODS), jednoho z autorů zákona, jde však o možnost splatit dluh lidem, kteří bojovali ve válce s komunismem.

"Toto není ideologický, ale široce občanský zákon. Naopak odpor vůči němu je veden z ostře ideologických, extrémně levicových pozic," zdůraznil Tluchoř.

O změnách, které navrhoval senátní ústavně-právní výbor a jejichž autorem byl Jiří Dienstbier (ČSSD), se už nehlasovalo. Ten chtěl mimo jiné změnit způsob rozhodování o osvědčení pro účastníky odboje a jinak definovat okruh lidí, na které by se zákon nevztahoval.

Dienstbier ocenil na zákonu hlavně dorovnání důchodů, některá jeho ustanovení ale označil za snahu výkladu dějin, která má patřit historikům. Některé jeho návrhy by podle něj k deideologizaci předlohy vedly a zlepšily ji.

Předloha popisuje formy odboje 

Návrh zákona jasně stanovuje, kdo je a kdo není účastníkem odboje.

Za odbojáře například nemohou být prohlášeni lidé, kteří byli zaměstnáni u bezpečnostních složek, byli členy komunistické strany, Lidových milicí, akčního výboru Národní fronty a za normalizace také Svazu československo-sovětského přátelství.

Zároveň se tak nemohou označovat ani ti, jejichž odboj byl veden "zavrženíhodnou pohnutkou", nebo kteří se dopustili zavrženíhodného jednání směřujícího k popření hodnot svobody a demokracie či k popření základních lidských práv, a mohli se tomu vyhnout.

Někteří účastníci třetího odboje by osvědčením mohli také získat postavení válečných veteránů stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války a nebyli vojáci.

Tím by jim vznikl nárok na některé výhody, například ve zdravotní a sociální péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.

Podívejte se, jak vypadal lágr pro politické vězně:

Osvědčení bude vydávat ministerstvo obrany na základě odborného stanoviska Archivu bezpečnostních složek, případně Ústavu pro studium totalitních režimů.

Na návrh ČSSD bude o odvolání proti verdiktům ministerstva rozhodovat zvláštní komise.

Původní návrh zákona bez finančního ocenění předložili poslanci vládních stran potom, co Senát povolební levicovou většinou stáhl ze sněmovny identickou předlohu, kterou přijal v předvolebním pravicovém složení.

Později koaliční poslanci podali celkový pozměňovací návrh, který schválily i špičky koalice a následně s menšími změnami sněmovna a nyní i Senát.

Zákony, jejichž cílem je odškodnit oběti komunismu, přijaly už dříve některé jiné země.

 

Právě se děje

Další zprávy