Je to paskvil, kritizovala KSČM zákon o 3. odboji

ČTK ČTK
10. 6. 2011 11:28
Zákon, který protikomunistickým odbojářům dává stotisícovou odměnu, prošel druhým čtením

Praha - Komunisté se ve sněmovně pustili do kritiky zákona o protikomunistickém odboji, který o několik minut později prošel druhým čtením.

Označili jej za paskvil a navrhli jeho zamítnutí. Koaliční poslanci vesměs opustili sál. Jeden ze spoluautorů předlohy Marek Benda (ODS) nazval kritizující "poststalinskými poskoky komunistické strany".

"Jde o to odvrátit pozornost od problémů této země," komentovala předlohu Marta Semelová (KSČM), která už v minulosti vládu obvinila z legalizace terorismu a deformování historie.

Místopředseda komunistů Stanislav Grospič poukazoval na to, že zákon předložila koalice v době, kdy se zvyšují ceny řady komodit, zvýší se daň z přidané hodnoty a čtyři pětiny lidí nesouhlasí s kroky kabinetu. Vláda podle něho chce glorifikací svých hrdinů, které si musí vytvořit a zaplatit z vyšších daní, odvést pozornost od současné situace.

"Navrhovaný zákon o protikomunistickém odboji je plivnutím do tváře všech poctivých lidí," prohlásil Grospič. Podle něho šlo o rozvracení státu placené západními centrálami.

"Nenechám se zatáhnout do této diskuse s poststalinskými poskoky komunistické strany. Ať jsem za to klidně žalován na imunitním výboru," reagoval ve faktické poznámce Benda. "Lžete si o minulosti, jak chcete," dodal.

Podle předlohy dostanou účastníci protikomunistického odboje ocenění 100 tisíc korun, pozůstalí po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři podprůměrný důchod, byl by jim podle předlohy dorovnán na průměrný.

Komunisté ostře kritizovali zákon o takzvaném třetím odboji už při prvním čtení. Hrozili stížností k Ústavnímu soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy