Sněmovna schválila zákon o protikomunistickém odboji

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 6. 2011 12:41
Proti zákonu hlasovalo 25 komunistických poslanců a 7 sociálních demokratů
Dokonalý výhled
Dokonalý výhled | Foto: Archiv bezpečnostních složek

Praha - Zákon o protikomunistickém odboji ve středu prošel při třetím čtení Poslaneckou sněmovnou. Účastníci odboje dostanou finanční odškodnění a zvýší se jim důchod. I přes odpor komunistů a několika poslanců ČSSD tedy nyní zákon míří do Senátu.

Právě z horní parlamentní komory přišel původně podnět uznat odboj proti komunistickému režimu. Po loňských senátních volbách, kdy většinu v Senátu získala ČSSD, horní komora svůj návrh ze sněmovny stáhla.

Vládní koalice ho pak ve sněmovně předložila znovu. I ona ale přiznávala, že původní senátní návrh měl řadu vad, proto zákon během projednávání doznal značných změn, spolupracovali na něm i historici.

Výrazná většina

Nakonec poslanci schválili zákon přesvědčivou většinou: pro zvedlo ruku 132 přítomných poslanců, proti hlasovalo 25 komunistických poslanců a 7 sociálních demokratů.

Podle návrhu by se nově stal válečným veteránem - se všemi výhodami, které k tomu patří, například s příspěvkem na lázně - každý, kdo se podílel na ozbrojeném boji proti komunistickému režimu.

Patřili by sem tedy především tzv. agenti-chodci, kteří převáděli lidi přes hranice nebo prováděli zpravodajskou činnost pro tajné služby států, které nepatřily k světskému bloku, dále ti, kteří prováděli sabotáže nebo spolupracovali se zpravodajskými službami demokratických zemí.

Dále by se účastníkem protikomunistického odboje - ale bez výhod válečného veterána - stal každý, kdo se účastnil akcí směřujících proti režimu.

Sem patří účast na peticích, protestních shromážděních nebo na politické a publikační činnosti v zahraničí, tedy těch, kteří emigrovali.

Zároveň by neměl šanci získat status protikomunistického odbojáře ten, kdo byl agentem StB, příslušníkem pohraniční stráže nebo pomocné stráže VB nebo byl členem KSČ nebo Lidových milicí.

Dorovnají se penze

I tady nejde jen o symbolické gesto, těmto lidem by se vyrovnal důchod na hranici průměrné penze.

"Tito lidé často kvůli věznění pobírají minimální penze, zatímco jejich trýznitelé mají renty," vysvětluje jeden z předkladatelů Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové).

Původně chtěli předkladatelé nejen přidat na důchodech pro účastníky protikomunistického odboje, ale zároveň ubrat exponentům režimu. Už v počátcích projednávání ale přiznávali, že se za tak krátkou dobu nepodaří vypracovat návrh zákona, který by se nedal napadnout u Ústavního soudu.

Osud zákona o protikomunistickém odboji má teď v rukou Senát. Vzhledem k převaze hlasů ve sněmovně by ho ale nemělo ohrozit ani případné senátní veto.

 

Právě se děje

Další zprávy