Rozpočet 2009: vláda potvrdila nízký schodek

Petr Holub
27. 6. 2008 14:44
Zvýší se však podíl sociálních výdajů na rozpočtu
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - "Je to ambiciózní návrh. Po osmi letech rozhazování je však na místě vrátit deficit na civilizovanou úroveň," komentoval ministr financí Miroslav Kalousek první návrh rozpočtu na rok 2009, o kterém Aktuálně.cz informovalo už v úterý.

Vláda provedla jen dílčí úpravy Kalouskova návrhu, když snížila státní výdaje o čtyři miliardy na 1053 miliard. Chce totiž snížit sociální pojistné o 1,5 procenta, tedy o půl procenta víc, než dosud zamýšlela. Schodek však chce udržet ve výši 38,1, jak Kalousek navrhoval.

Kalouskova volba

Vláda musela rozhodnout, jaký ze dvou rozpočtových cílů ve svém programu splní, a jaký bude muset oželet.

Z vládního materiálu vyplývá, že není možné zároveň dodržet rozpočtové rámce a zároveň snížit podíl tzv. mandatorních výdajů, které je stát povinen platit podle zákona.

Ministr Kalousek ve svém materiálu navrhl sledovat první cíl. Znamená to nepřekročit v příštím roce ve výdajích částku 1100 miliard korun a o rok později 1130 miliard.

Takové řešení má dvě výhody. Vláda tím splní slib, na kterém si hodně zakládá: „Jsme první vládou, která dodržuje rozpočtové limity," řekl Kalousek novinářům.

Ještě důležitější je vyhlídka, že nevybočí z fiskálních pravidel Evropské unie. Česko se s unií dohodlo, že roku 2012 schodek rozpočtu pokladna pod procento HDP.

„Výhled vede v letech 2009 až 2010 přibližně ke stabilizaci schodku na úrovni okolo 1,5 % a v roce 2011 by měl klesnout na úroveň 1,2 % HDP," stojí ve vládním materiálu.

Nečekaná sekyra za 30 miliard

Zásadový postoj u rozpočtových limitů však zároveň znamená, že se opět zvýší podíl tzv. mandatorních výdajů na státním rozpočtu. Jde o výdaje, které je stát povinen vyplácet podle zákona, především jde o důchody, další sociální dávky a splátky státního dluhu. Do stejné kategorie se někdy počítají platy státních zaměstnanců.

I když vládní materiál vyšší podíl mandatorních výdajů nezmiňuje, zveřejňuje předpověď, že povinné výdaje státu vyrostou proti dosavadnímu očekávání o 28,6 miliardy v příštím roce a o 43,5 miliard v roce 2010.

Důvodem je inflace, která jednak zvyšuje důchody, jednak splátky státního dluhu. Ani snaha udržet růst výdajů na mzdy státních zaměstnanců na 1,5 procentu pro příští rok nezabrání tomu, aby mandatorní výdaje rostly rychleji, než příjmy státu z daní.

Nesplněný slib

Kalousek slíbil, že se bude škrtat v jiných kapitolách, aby udržel limity pro rozpočtové výdaje, právě proto však vláda nesplní druhý hlavní cíl své rozpočtové reformy: snížit podíl mandatorních výdajů na státním rozpočtu.

Za sociální dávky, státní dluh a platy státních zaměstnanců se loni, tedy ještě před začátkem reformy utratilo 70,8 procenta z celkové částky, kterou stát vybral na daních a sociálním pojistném. Tento podíl se má letos snížit na 70,3 procenta, v příštím roce však opět vyroste na 71,3 procenta.

Potvrzuje se tak názor Daniela Münicha z výzkumného ústavu CERGE-EI, podle kterého byla reforma veřejných financí příliš mělká a bude ji třeba v příštím volebním období opakovat.>

Kalouskův návrh okamžitě kritizovala také opozice "Vláda tím rezignovala na jakékoli snižování schodku do konce svého volebního období," prohlásil stínový ministr financi za ČSSD Bohuslav Sobotka. Upozornil tím, že schodek plánovaný na rok 2010 dosahuje 1,5 procenta HDP, což je jen o promile méně, než byl schodek v roce 2007 před počátkem reformy.

 

Právě se děje

Další zprávy