Kde vzít miliardy pro Nomuru? ptá se stát po arbitráži

Adam Junek
9. 6. 2008 23:00
Exministr Mertlík při krachu IPB chyboval, tvrdí MF

Praha - Státní kasa bude brzy chudší o 2,8 miliardy korun plus úroky. S těmi by se částka vyplacená jako narovnání s japonskou investiční skupinou Nomura za pád IPB neměla přehoupnout přes 3,7 miliardy. To tvrdí minimálně ministerstvo financí.

V rámci arbitráže mezi státem a Nomurou byla stanovena hodnota IPB v době uvalení nucené správy v roce 2000 34 miliard korun. Podle algoritmu stanoveného dohodou o narovnání z konce roku 2006 pak stát vyplatí Nomuře náhradu 2,8 miliardy. K tomu je pak připočíst úroky.

Čtěte také: Konec sporů s Nomurou. Stát zaplatí 3,7 miliardy

"Nyní je třeba vypočítat úroky. I od toho bude záviset, do kdy bude nutné peníze vyplatit," uvedl pro Aktuálně.cz mediální zástupce Nomády Jiří Hrabovský.

Foto: Reuters
Čtěte souvislosti:
Pře kolem IPB mizí. Nomura stáhla žalobu na Brusel
Speciál: Nomura a české miliardy

Podobně hovořil Radek Šnábl z ministerstva financí, který má arbitráže na starosti. "Jistě nějaké termíny existují, ale v tomto případě se o všem bude dát dohodnout," řekl. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je termín do deseti dnů od pátečního výroku, nicméně se bude okamžitě jednat s Nomurou, aby byl způsob platby pro Česko komfortnější.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Lubomíra Zaorálka:
Chce vláda dále tajit smlouvu s Nomurou?

Hledá se viník

Po pondělním zveřejnění verdiktu arbitráže, je opět hledán viník celé kauzy.

Vrchní ředitel Šnábl ve večerních Událostech komentářích České televize překvapivě ostře zaútočil na exministra Pavla Mertlíka (ČSSD), nyní hlavního ekonoma Raiffeisenbank. "Exministr Mertlík nezvolil nejšťastnější řešení," řekl Šnábl v rozhovoru.

Kde vzít miliardy?

Jednoznačně ze státní kasy. Jenže odkud? Letošní rozpočet s nimi zatím nepočítá.

"V rozpočtu žádná speciální položka vytvořena na narovnání s Nomurou není," sdělil deníku Aktuálně.cz Eduard Janota, náměstek ministra financí zodpovědný za rozpočet.

"Bude to předmětem dalších jednání," doplnil Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí.

Janota nevyloučil, že se bude hledat v některých kapitolách současného rozpočtu.

Ministerstvo navíc slíbilo, že konečně po zveřejnění sumy, jíž bude muset Nomuře vyplatit, že text smírčí dohody zveřejní.

"Předpokládám, že do konce týdne to nějakou formou učiníme," potvrdil Šnábl.

 

Právě se děje

Další zprávy