Topolánkův kabinet sníží sociální odvody o 1,5 procenta

ph, Redakce DOM
27. 6. 2008 13:23
Týká se to nemocenského pojištění
Na vládu!
Na vládu! | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vláda v pátek schválila, že zaměstnanci od příštího roku budou platit o 1,5 procenta nižší pojistné.

Znamená to, že zaměstnanec s hrubou mzdou 20 tisíc korun ušetří měsíčně tři sta korun. Navržené opatření je doplňkem reformy veřejných financí a mělo by zajistit, aby se každému z občanů proti roku 2007 snížily odvody, které musí platit státu.

Vláda zároveň odsouhlasila, že sazba daně z příjmů občanům zůstane na letošních 15 procentech. Schválená reforma sice snížila sazbu na 12,5 procenta. Protože však zároveň dramaticky snížila daňové slevy, většina občanů by na úpravě prodělala.

Ministr financí Miroslav Kalousek chtěl původně snížit pojistné o procento. Nový návrh je krokem vstříc poslanci ODS Vlastimilu Tlustému, který odmítl, aby se rušilo snížení daňové sazby, a požadoval vyšší daňové slevy.

"Je to spíš politický problém, jestli jedno nebo jeden a půl procenta. Ovlivnění státních financí se blíží nule," myslí si Kalousek.

Sám Tlustý ale není s rozhodnutím vlády spokojený. Jarní ideová konference ODS totiž doporučila snížit pojistné dokonce o dvě a půl procenta.

S odkazem na názor straníků Tlustý vládní návrh odmítá. "Jeden a půl procenta není dvě a půl procenta. To je přece jasné," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy